Zabranjeni „Obraz“ postao „Srbski obraz“

Zabranjeni „Obraz“ postao „Srbski obraz“

25 septembra 2013

MLADEN OBRADOVICOtačastveni pokret „Obraz“, udruženje kojem je pre godinu dana zabranjen rad odlukom Ustavnog suda, „presvukao“ se u „Srbski obraz“ i tako, po svemu sudeći, bar za izvesno vreme, uspeo da iskoristi rupu u zakonu.

Predsednik „Srbskog obraza“ je Mladen Obradović, koji je u starom „Obrazu“ bio generalni sekretar. On je za naše novine potvrdio da ne postoje nikakve zakonske prepreke za delovanje pod novim imenom. Takođe je preporučio „Gej strejt alijansi“, koja se juče oglasila tražeći zabranu „Obraza“, da malo pažljivije obrati pažnju na simbole koje sada koriste, jer se, kako je istakao, elementi i te kako razlikuju od onog koji su korišteni u starom „Obrazu“.

– U Zakonu o udruženjima nigde ne piše šta treba preduzeti ukoliko neka organizacija koristi stare simbole. Nevezano za to, mi ih ne koristimo. Svako ko se iole razume u dizajn može da vidi da su simboli i logo promenjeni. Sadašnji jeste sličan, ali stari je imao štit, a na novom njega nema – rekao je Obradović i dodao da će, dokle god u Srbiji ima ljudi sa obrazom, biti obraza.
GSA, organizacija za promociju prava LGBT populacije, traži, međutim, od policije i tužilaštva da reaguju.

– Razlika između zabranjenog Otačastvenog pokreta „Obraz“ i novonastalog udruženja „Srbski obraz“ nema, osim što su se dosetili da zavaraju pravni sistem države i nastave sa kršenjem ljudskih prava i širenjem nacionalne i verske mržnje. Postavljamo pitanje da li će im država to dozvoliti ili neće? Podsećamo da član 50. stav 5. Zakona o udruženjima kaže da se simboli vizuelnog identiteta i druge oznake udruženja kome je zabranjen rad (zastave, parole, uniforme, grbovi, značke…) ne smeju javno upotrebljavati – navodi se u saopštenju „Gej strejt alijanse“.

Da podsetimo, Ustavni sud Srbije zabranio je u junu 2012. godine „Obraz“, uz obrazloženje da krši ljudska i manjinska prava i izaziva nacionalnu, rasnu i versku mržnju.

(PressOnline)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *