ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ: Неизбежна експлозија Земље

ZABRINJAVAJUĆE: Neizbežna eksplozija Zemlje

4 jula 2015

fgdejw38edztdh-640x491Naučnici su otkrili novi model dinamike fluida koji objašnjava širenje svemira bez podrazumevanja postajanja tamne energije, po kom bi do smrti svih živih bića moglo doći mnogo ranije nego što je predviđano.

Naučnici sa američkog Univerziteta Vanderbilt izračunali su da se, prema novom modelu dinamike fluida koja pravi iskorak u odnosu na stariju teoriju „kečapa“, eksplozija Zemlje ne može izbeći.

Nove informacije ukazuju na to da bi Zemlja mogla da eksplodira, zajedno sa ostatkom univerzuma, za samo 22 milijarde godina, prema novoj teoriji koja omogućava scenario Velikog cepanja, po kom se svemir raspada iznutra prilikom neograničenog širenja i „rastezanja“.

Nova teorija takođe dopušta model svemira koji ne uključuje teoriju tamne energije, trenutno najšire prihvaćenu hipotezu kojom se objašnjava uočeno ubrzano širenje svemira.

„U prethodnim modelima fluidnog svemira, Veliko cepanje nije bilo moguće. Prema ovom novom modelu, upravo fluidnost vodi svemir ka ovom ekstremnom krajnjem stanju“, objašnjava Robert Šerer sa Univerziteta Vanderbilt.

Postojeća teorija Velikog cepanja zasnovana je na ideji da tamna energija postoji, iako nova teorija dozvoljava model univerzuma koji se širi bez njenog postojanja. Prema novoj teoriji, Zemlja bi mogla da eksplodira i pojedinačni atomi bi mogli da se raspadnu već za 22 milijarde godina.

Drugi naučnici, međutim, veruju da će Sunce „progutati“ Zemlju kada postane crveni džin, što bi moglo da se dogodi već za 7,6 milijardi godina.

Drugi scenario, Veliko smrzavanje, predviđa da će za približno 100 biliona godina gasovi u svemiru postati previše razređeni za formiranje novih zvezda.

Prethodni modeli su bili fokusirani na teoriju „toplotne smrti“, prema kojoj svemir više ne može da proizvede dovoljno toplote za održavanje života. Primenom drugog zakona termodinamike na celu vasionu, u zatvorenom sistemu će pre ili kasnije morati da nastupi toplotna ravnoteža, pri čemu će svi vidovi energije preći u toplotu, koja će se zatim ravnomerno raspoređivati.

KOMENTARIJedan komentar

  1. ujo says:

    gluposti, ne objašnjava ekvivalent mase i energije, a tamo gdje postoji masa postoji i gravitacija, ravnoteža je skoro pa nemoguća. tu je i ajnštajn zajebao, nije uspio objediniti teorije mase energije i gravitacije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *