ZABRINJAVAJUĆE: Porast nasilja nad decom

ZABRINJAVAJUĆE: Porast nasilja nad decom

10 aprila 2014

decPorodično nasilje drastično je poraslo u protekle četiri godine, a samo prošle godine 412 deteta je oduzeto roditeljima zbog nasilja, piše Danas.

Centri za socijalni rad su tokom 2009. evidentirali 841 porodicu u kojoj su deca bila žrtve nasilja, dok je prošle godine utvrđeno 3.637.

Porodično nasilje je u drastičnom porastu, a prognoze stručnjaka su da će ono biti i veće u narednom periodu, jer ne postoji sistemsko rešenje za problem.

Danijela Stajković, koja rukovodi beogradskim Prihvatilištem za decu, kaže za Danas da su ovi podaci zabrinjavajući, i da će situacija u budućnosti biti još gora.

„Ovo je kulminacija dugogodišnjih, nagomilanih problema, ali i nesposobnosti institucija da ga reše. Preventivni programi koji postoje nisu dobri, jer država nema razvijen institucionalni sistem niti resurse kako bi se nasilnicima stalo na put, a deci obezbedilo normalno detinjstvo“, ukazuje Stajkovićeva.

Da je nasilje nad decom povećano, ukazuju i podaci Prihvatilišta, kojem se iz godine u godinu obraća sve veći broj dece.

„U poslednjih 10 godina, godišnje nam dolazi od 10 do 20 odsto više mališana nego prethodne godine. Danas su više informisani i ohrabreniji da se obrate institucijama ukoliko su žrtve nasilja. Nažalost, veliki broj njih se, nakon boravka u Prihvatilištu, vrati u biološku porodicu, pa posle godinu ili dve ponovo dođe u Prihvatilište zbog istog problema“, ističe Stajkovićeva.

Sagovornica lista Danas objašnjava da bi preventivni programi morali da se promene, odnosno da se nasilnicima odmah oduzme pravo na roditeljstvo, i pokrene procedura protiv njih.

„U realnosti situacija nije takva. Deca se posle određenog perioda u Prihvatilištu donekle oporave. Potom potiskuju ono što su doživela, pokušavaju da zaborave i minimiziraju. Osećaju sramotu i krivicu, i potom se vrate u porodicu gde su pretrpela nasilje. To nasilje se često ponovi, pa imamo mališane koji nam se ponovo vraćaju“, ukazuje Stajkovićeva.

U nevladinoj organizaciji „Prijatelji dece Srbije“ kažu za Danas da su žrtve nasilja sve mlađe, a podsticanje na nasilje sve češće – među vršnjacima, u svakodnevnom životu ali i medijima. Njihovi podaci ukazuju da su žrtve češće devojčice nego dečaci.

„Porast nasilja se ne može odvojiti od činjenice da se neznanje i siromaštvo smatraju najznačajnijim uzročnicima nasilja nad decom. Siromaštvo je u stalnom porastu u našem društvu, a sticanje znanja je komercijalizovano. Sa druge strane, nasilje nad decom više nije tabu tema, te je pojačana vidljivost, a samim tim i prepoznavanje i prijavljivanje“, navode u ovoj organizaciji i dodaju da se nasilje nad decom ne može posmatrati van konteksta opšteg društvenog fenomena, u kome je porodica „slika“ naraslog nasilja u svim segmentima života: u školi, na poslu, na ulici, na stadionima…

Vidovi nasilja nad decom su različiti – fizičko, emocionalno, seksualno, ekonomsko nasilje, međutim, u pojavnim oblicima često su kombinovani.

„Prijatelji dece Srbije“ takođe smatraju da su programi prevencije, evidentiranja i prijavljivanja porodičnog nasilja neophodni i da moraju da obuhvate mrežu pedagoga, psihologa, nastavnika, socijalnih radnika, lekara, policajaca, svih predstavnika nadležnih organa i civilnog sektora koji se bave decom i mladima, „jer se jedino timskim radom može umanjiti već učinjena šteta“.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *