ЗАЕВ ПОБЕСНЕО: Нова Македонија? Неприхватљиво

ZAEV POBESNEO: Nova Makedonija? Neprihvatljivo

28 februara 2018

Makedonski premijer Zoran Zaev je u intervjuu „Fajnenšel tajmsu“ ocenio da se Makedonija i Grčka približavaju rešenju dugogodišnjeg spora oko imena.

U NATO uprkos Rusima

U danas objavljenom intervjuu Zaev je izrazio nadu da bi to pitanje moglo da bude zatvoreno pre Samita NATO u Briselu u julu, sa kojeg Makedonija očekuje poziv za članstvo u Alijansi.

„Ja sam optimista. Mnogo je teško i svesni smo toga. Ali, bilo bi dobro za obe strane da na]emo rešenje što je brže moguće“, rekao je Zaev za britanski dnevnik FT.

Makedonski premijer je ponovio da za rešenje nije potrebna promena Ustava Makedonije, na čemu insiitira grčka strana kao na garanciji za eventualni dogovor.

„Sada je nov zahtev Grčke da treba da napravimo promene u našem ustavu. Ali, ustav je samo knjiga sa domaćim pravilima i nema nikavih implikacija van zemlje. U svakom slučaju promena ustava ne bi značila konačnu garanciju, jer bi neka buduća vlada ponovo mogla da ga promeni“, rekao je Zaev.

Povodom imena koja se u javnosti spominju kao predlozi medijatora UN Metjuua Nimica – Republika Makedonija (Skoplje), Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Vardarska Makedonija i Nova Makedonija – Zaev je rekao da je predlog Nova Makedonija neprihvatljiv jer nema geografsku odrednicu, ali da bi moglo da se pregovra o preostala četiri imena.

U intevjuu za FT, makedonski premijer je ocenio da integracija Makedonije u NATO treba da ide napred bez obzira na rusko protivljenje širenju Alijanse.

„Rusija nema ništa protiv naše integracije u EU, al ne gleda toliko pozitivno na našu itegraciju u NATO. Imamo dobre odnose sa Rusijom. Oni treba da budu svesni da nema druge alternative za našu zemlju, osim integracije u EU I NATO“, rekao je Zaev.

KOMENTARI2 komentara

  1. Torbeš vom Kvislingland says:

    Izgleda da su i za vreme Vitkunda Kvislinga postojale banke genetskog materijala i da su baš potrudili s tim. Toliko kreativnih "talenata", da su "tatice"prema njima male bebe.

  2. ostrogorski says:

    Nova Makedonija je relikt socijalističke prošlosti. Moj predlog ima neutralni ukus... Neka se zove - Naša Krmača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *