ЗАЕВ ПОДНЕО ОСТАВКУ! Хаос у Македонији

ZAEV PODNEO OSTAVKU! Haos u Makedoniji

18 oktobra 2019

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, podneo je ostavku, javlja italijanska agencija ANSA pozivajući se na evropske diplomatske izvore.

Na samitu EU države članice nisu postigle sporazum o započinjanju pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.Kako se nezvanično saznaje, Zaev je kovertirao ostavku i o tome obavestio strane ambasade.

Trenutno su u toku konsultacije parlamentarnih stranaka u Makedoniji. Zaev raži raspisivanje varednih izbora zato što nije ispunio predizborno obečanje da će otvoriti pregovore sa ervropskom unijom.

Zaev je inače ovakav potez nagovestio u Beču pre dva dana.

– Ako lideri članica EU u četvrtak ili petak donesu negativnu odluku za početak pregovora, ili je još jednom odlože, naša vlada će biti mrtva – rekao je Zaev u Beču.

Evropski lideri su jutros prekinuli razgovore, a da nisu postigli dogovor o eventualnom početku pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Odluka je izostala uprkos celonoćnim dramatičnim rezgovorima ali i upozorenjima da bi odbijanje narušilo reputaciju EU i dovelo u opasnost region Zapadnog Balkana.

Skoplje i Tirana su očekivali zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU, što je proces koji traje godinama. Posebno Severna Makedonija koja je čak pristala i na promenu imena nakon postizanja sporazuma s Grčkom. Više evropskih zvaničnika tada je jasno stavilo do znanja da bi ta zemlja trebalo da se „nagradi“ pristupnim pregovorima.

Međutim, sada Evropska komisija, koja vodi te pregovore, tvrdi da su obe zemlje ispunile sve uslove za dobijanje datuma za početak pregovora.

Evropski lideri su obećali da će odluku o Severnoj Makedoniji i Albaniji doneti do kraja oktobra ali su razgovori do jutros bili bezuspešni.Komesar za proširenje Johanes Han „izrazito je razočaran“ što vođe EU nisu ispunile obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa S. Makedonijom i Albanijom. Pozvao ih je da razjasne svoj stav.

– EU i zemlje članice sada treba da razjasne koliko je ozbiljna njihova posvećenost evropskoj integraciji Zapadnog Balkana – naveo je Han u nizu Tviter poruka objavljenih danas posle noćašnje višesatne rasprave vođa EU u Briselu na kojoj nije postignuta saglasnost o počinjanju pregovora sa te dve zemlje.

KOMENTARI6 komentara

 1. Sarma says:

  Pa cekaj, je li dao ostavku ili je samo "kovertirao"? Da ne bude kao u onom vicu - evo ja idem a vi mi ne dajte...

 2. E.Lirsch says:

  Joj sta cemo sad????

 3. stevan -vd says:

  Alo , " BRMJ " jel sakate ušte EU prevarante kolonijaliste i fašiste ?? Još fali samo da vas preveslaju za NATO . Promeniste izvorno ime Makedonija ,dali ste dupe pod kiriju ni zašta.

 4. Gagi says:

  Prica o ostavci je samo politicki blef jer mu najveca politicka opasnost preti od njegovih saboraca albanaca. Posto se blizi kraj izivljavanju albanaca na ovom poluostrvu, a oni su toga svesni, hitno im je potrebna neka politicka infuzija.Pristupni pregovori bi odlicno posluzili toj svrsi jer bi se albanci tako "uhvatili pod ruku" sa EU i na neki nacin vise priblizili svojim politickim mentorima. Sto bi se reklo, poceli bi i oni pomalo da duvaju u zajednicku politicku tikvu. O tikvi se mora voditi racuna jer je postojana samo kada je cela i kada nema nikakvu ogrebotinu ni naprslinu, u suprotnom se kvari i truli. Znaju to albanci a cilj im je da se bilo kako ucackaju u EU tikvu i stvore za sebe kakvu takvu zastitu. Tek ce biti pritisci na Zaeva jer je "izneverio" dato mu poverenje. Nastace u Makedoniji tezak haos ako Makron cvrsto ostane pri svom stavu.

 5. Nićifor says:

  ZORAN ZAEV demantovao svetske medije: Ostavku ne dam ni za šta na svetu! Izvor:Srbin info, B 92

 6. Beli Orao says:

  Život dam Al ostavku ne dam!!! (*) bio i ostao!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *