ЗАЕВ ПОЛУДЕО: „Југославија нас је заробила, били смо окупирани!“

ZAEV POLUDEO: „Jugoslavija nas je zarobila, bili smo okupirani!“

26 novembra 2020

Tokom Drugog svetskog rata, na početku Bugari su bili „administratori” na području sadašnje Severne Makedonije, ali su se zatim priljučili antifašističkom frontu, izjavio Zoran Zaev

U Severnoj Makedoniji je zamenjeno više od 20 saobraćajnih oznaka na kojima je dopisano „bugarski fašistički okupator” – izjavio je premijer Zoran Zaev i istakao da „Bugari nisu fašisti već prijatelji”.U intevjuu za bugarsku agenciju Bgnes rekao je da su tokom Drugog svetskog rata na početku Bugari bili „administratori” na području sadašnje Severne Makedonije, ali su se zatim priljučili antifašističkom frontu pa su bugarska i makedonska vojska zajedno oslobodile Skoplje i druga mesta.

„Bila je neka admistracija u tom trenutku na početku. Zatim se Bugarska digla zajedno s antifašizmom, borila se za slobodu, za demokratiju i apsolutno je deo deo antifašističkog fronta. Bugarske i makedonske vojske oslobađaju teritorije: Kriva Palanka, Kumanovo, celi region, Skoplje. I to je jedan lep deo naše istorije koji čini da budemo još jedinstveniji”, rekao je Zaev, prenosi Beta.

Premijer je istakao da Makedonci i Bugari „nemaju podeljenu istoriju, ni ukrštenu, već zajedničku” i ocenio da su ih vlasti Jugoslavije držale razdvojenim.

„Imamo zajedničku istoriju. I iz nje su nastali i makedonski u bugarski narod, i makedonski i bugarski jezik”, izajvio je on.

„Dužnost je svim građanima, a najviše nama političarima, da zbližimo naše narode, jer mnogo godina, decenima su nas držali daleko. Različite vlasti. Pre svega za vreme bivše Jugoslavije, pre bivše Jugoslavije. Mi treba das budemo zajedno zato što smo prvi susedi”, rekao je Zaev u intevjuu za Bgnes.

Pozivajući se na istorijske identitetske razloge, Bugarska na sastanku Evropske unije 17. novembra nije podržala nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, čime je blokirala početak pregovora svog zapadnog suseda o prijemu u EU, ali je Zaev u ponedeljak izjavio da „nije daleko dogovor s Bugarskom”, da veruje da će biti postignut pre Saveta ministara EU početkom decembra i najavio je i sastanak s premijerom Bugarske Bojkom Borisovom.

(Politika)

KOMENTARI55 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ta "šugoslavija" je dala ime tvojoj narodnoj grupaciji, a sada ti ni to nije bilo dobro.

  • padre says:

   Pa on je Bugarin po duši a Grk po srcu!

   • Dražen Jovan Petrović says:

    Bugari smatraju da je makedonska nacija izmišljena u Jugoslaviji,a prestankom postojanja Jugoslavije prestaju postojati i nacije koje su izmišljene u njoj.Nije u Jugi izmišljena samo makedonska nacija,ima ih još.Jasno?

    • padre says:

     Jeste vala baš!Da te je barem malo stid zbog Makedonaca!Verovatno je u Jugi izmošljena i pesma "Makedonsko devojče" i sve one, koje pominju nešto makedosko!!

  • Suzuki Vitara says:

   Zamisli bugari ih oslobodili 1945 od samih sebe. Bugari ih okupirali, bugari ih oslobodili, samo su promenili, ne uniforme, ne kape, vec znacke na kapama, i postali saveznici. Ljigaviji narod tesko je naci.

   • Željko says:

    O susjedi Srbi sada vam i " vaša braća " (Sjeverno) Makedonci ne valjaju, kako to? Hajde razumijem što nas Hrvate, Slovence, Bošnjake i posebice Albance ne možete gledati očima, nismo pravoslavni narodi, ali Crnogorci i sada (Sjeverno) Makedonci bježe od vas a " vaša pravoslavna braća "? A " vaša braća " Grci vam ne daju na " vaše grčko more " a nama Hrvatima daju? Ništa mi nije jasno !!

    • Kosmos says:

     Vi šte šljam, usput i ne uključuješ mozak i nisi realan. Jel sada jasno ?

    • rajna says:

     pola srbije usred korone bila u grckoj, pogledaj facebook. a jeste videla sam nekoliko hrvata, dosli u grcku jer im skupo na hrvatskom moru, kazu sve zaposeli nemci. kako ti nije jasno? pa spevali ste im danke dojcland (Deutschland)

    • Mile says:

     Zlobivi, Makedonce presuju Bugari, a ne mi Srbi. Bugarima nisu po volji Makedonci. Zajev ih je ponovo izdriblao, ali ne na lep ili častan način.

  • Ivana says:

   Ako Bog da da Rusi dovoljno ojačaju i krenu na Berlin jednom za svagda da zgaze evropske fašiste ali ne kao do sada puštati da beže pa svako malo rat. Istrebiti ih temeljito kako su oni radili sa Slavenima. Tada Srbija mora osloboditi srpske životne prostore bez milosti. Staru Južnu Srbiju ( Makedoniju) Srpsku Crnu Goru, Srpsko Kosovo, Privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu. A Zagorje i Slovenija neka budu države to ne dirati i imat ćemo mir, vratiti samo naše. Hrvati iz Krajine, bošnjaci iz Bosne i šiftari s Kosova očekuju srpsku odmazdu za zla koja su počinili nad srpskim narodom u poslednja 3 rata. Zato njihova mladost koja je imalo pametna napušta te prostore jer oteto je prokleto i nikad tamo neće imati sreće. Usput mi Srbi okuatori smo posle potresa izgradili novo Skoplje za braću Makedonce stidite se.

   • Archelay says:

    Odkud sad da je Makedonija stara Srbija?Pa Srbija se konstiturala pod imenom Beogradski pasaluk godine 1815 po inicijativu Rusa.Dalje,kao vazal Francuze-ucesnik balkanskih ratova,dobila je severni deo Makedonije,kao okupator i vladala je do kraja aprila 1941.

 2. šiško says:

  Pa dobro, bilo pa prošlo. Sad ste slobodni i srećni. Samo da vas podsetim na izreku: ko neće brata za brata, imaće tudjina za gospodara. Bićete bugari. Nama je svejedno, šta god da ste. Samo nemojte više NIKAD okretati glavu prema Srbiji, jer ste sami odlučili da više nismo braća.

  • Roza says:

   Ovo sto ova budala Zaev prica nema veze sa mislenje vecina Makedonaca..Mnogo dobro mi znamo ko smo I sta smo I ko nam je najblizi narod..

   • Milan says:

    Zaev ovo priča iz pragmatizma, jasno je da njegova priča je velika laž. Zašto on to radi? Pokojnice (Jugoslavije) više nema te može o njoj da priča šta god hoće. Ali Bugarska je i živa i uticajna država. Cilj je da odobrovolji Bugarsku te da sklone zabranu po pitanju integracija Makedonije u EU. Jedino ne znam šta će Makedonci time dobiti. Bivše socijalističke zemlje koje su se medju prvima pridružile EU poput Poljske, Madjarske imale su neke koristi. A ove što ulaze kasnije neće imati ni takve koristi. Ekonomske posledice tkzv. pandemije imaće za rezultat da ni radnu snagu neće primati kao dosad, nego dešavaće se suprotan proces.

 3. petrovgrad says:

  Makedonska nacija je postojala samo u Jugoslaviji. Nema Jugoslavije nema ni njenih tvorevina i izmišljenih nacija. Za Bugare Makedonci ne postoje, a Bugari se pitaju. Kraqevinu Jugoslavije su činili tri naroda zato se i zvala Kraqevina SHS. Nema SFRJ nema ni titinih nacija Bosanaca, Crnogoraca niti Makedonaca. Meni lično ne smeta njihovo postojanje, ali jednostavno propala je SFRJ, propale su i izmišljene nacije. Bugari se samo drža principa.

  • Kulak says:

   Da!

  • Archelay says:

   Makedonija je nosioc identiteta slovenskih plemena tako da svaki koji nagira tog imena je ili neinformiran ili govori iz inata.Da je to tako otvori bilo koju bibliju nacices ko tamo figurira a to su:Persijanci,Jevreji,Palestinci,Egipcani i Makedonci.I,jos nesto.Za vreme drugog svetskog rata one zemlje koji su bili sdaveznici Hitlera,kao na primer Bugarska,Italija,Austrija,Norveska bilo ih je i onih koji su prihvatili kvislinskih vlada.Jedini su se borili protiv tog zla su bili Makedonija,Jugoslavija kao KP i Sovetski Savez.

  • Portopranco says:

   To je istina.Kraljevina Srba,Hrvata i Slovenaca je bila država tri naroda:Srba,Hrvata i Slovenaca.Svi ostali na prostoru Kraljevine SHS su bili nacionalne manjine.Kasnije je na tom prostoru stvorena država koja je nazvana Jugoslavija i u njoj je sklepano nekoliko izmišljenih nacija (muslimani s malim m,Muslimani s velikim M,bošnjaci,crnogorci,makedonci).Izmišljanje tih nacija u Jugoslaviji imalo je prvenstveno ideološke motive.Bugari ne priznaju nikakvu posebnu makedonsku naciju.Jugoslovenstvo se kao ideologija kod Bugara nije uhvatilo.Zato smatram da stav Bugara o makedonskoj naciji zaslužuje respekt.I to bi bilo to.

  • Pravda says:

   Koji shs i koji narodi, to bjese prije sto godina a srbska istorija ide preko deset hiljada godina u proslost. o cemu ti baljezgas?

   • Beli Orao says:

    Ti “ makedonci “ su ustvari 80 % Srbi , problem je u tome da je i tu Vatikan solio čorbu i pravio sa par poslušnika “ NOVU NACIJU “ da bi razbijao i komadao Srbski Korpus na Balkanu ! Uz pomoć germanikusa ( germana) Austrije i monarhije ! Na taj način je napravljena Krvatska od 90% Srblja nasilno pokatoličenog,Bosna sa 100% Srba poturčena polovina u vrijeme osmanlija pa Makedonija a danas i Montenegrijanska “nacija “ ! Razbijanjem SPC i stvaranjem autokefalnih je očit primjer loše Srbske politike , nemoći i ne upornosti i složnosti da te drugi nerazbije i pravi bunjišta u tvojoj okolini! Tako da da as imamo nekoliko usranih pjetlova na Balkanu i banane državice potkupljene, prodane , koruptne i porobljene !!!

 4. Kostakos says:

  Na vulgarite nema da im zabieme noz vo grbot. Ce im nabieme drugo, podole od grbot.

 5. 1389 says:

  Ima da plačete za Jugoslavijom, sada kada je prezirete ima da patite i to ima Bugari da vas karaju debelo po celoj evropi...

  • Željko says:

   Više od polovine ih ima bugarske putovnice da znate, znači u EU su i bolji život imaju od većine vas u Srbiji !

 6. jaja ture says:

  Cokalija, ni sam ne verujes ono sto pricas!!Pozdravio te Vojvoda Jovan Stojkovic- vi ga prozvaste Babunski ( valjda zbog planine,a?)SRAM TE BILO!

  • Kosovac says:

   Ne lupaj Ture jedno, i ne skrnavi ime Jovana Stojkovića Babunskog, Srbina bre. Ime mu nisu dali Bugari, ime mu je dala planina Babuna budalo bre.

 7. kosta says:

  dobili ste sve od jugoslavije i bez nje cete sve izgubiti. posto nisi ucio istoriju oslobodio vas je vukmanovic tempo i srpska vojska tadasnja JA tj NOV i POJ,kolisevski kao makedonac je tu figurirao.Tito je licno poslao Tempa da organizuje ustanak i borbe. ali posto su mrtvi sad mozes bugarasu da baljezgas sta hoces. ali mi pamtimo kad ste otvorili koridore za bombardovanje SRJ, a ne zaboravljamo kako drzite srpske turiste za grcku satima na granici..sve ce doci na svoje zaev mozes da se uvlacis koliko hoces i kome hoces..

  • Roza says:

   Nije nas oslobodila srpska vojska nego udarne brigade sastavjene od makedonaca koji su ginuli za slobodu.I drugo niko nas nije pitao dali moze da leti preko Makedinije nego to su oni NATO fasisti radili sta hoce..

   • milos says:

    navedite nazive i formacije tih brigada. kada formirane? kad vec lupas onda nesto i da naucis zemlja koja otvori koridore stranom agresoru ili da svoju teritoriju i sama je agresor bio to NATO, Turci ili bilo ko? tempa si mi preskocila, a ko vam je dao oruzje fiktivnim makedonskim jedinicama. tek sad mi je jasno zasto je hitler napao beograd i srbiju licnom direktivom. kad je video udarne brigade makedonaca na jugu, usr. se pa udario sa severa po srbiji i beogradu, posto su ga sa cvecem docekali u zagrebu..

    • Archelay says:

     Milose,evo ja cu navesti.To je bila Makedonska oslobodilacka armija koju je Hitler morao da prizna jer se radilo o razmeni zarobljenike.A ta Armija je delovala i u juznoj Srbiji zbog proganjanja bugarskih horda i Arbanase.A vas Srba tamo nije bilo.A sto se Tempa i ostalih umetnuti instalatori kao kocnicari nisu imali nikakav znacaj.I sada u cast"zahvalnosti"sa zadovoljstvom vredzate Makedonce kao frustracija nemoci.Ali,to je vase pravo.

   • kosta says:

    tako su i bugarski fasisti presekli odstupanje srpskoj vojsci preko vardara, pa morali preko albanije i izgubili 100000 vojnika i 100000 civila

    • Archelay says:

     ...i,u cast te trgedije dali ste ime"Albanija"najvecom zgradom na Terazijama cime se Arbanasi ponose.I jos,gradite savremenu magistralu od Nisa do Draca u cast Natovog bombardovanja.A,kada cete se probudite opet bice kriva za to-Makedonija kao stara Srbija a vi-mlada Srbija.

  • Željko says:

   I kako su vam davali gorivo za vaše tenkove kada ste pod embargom napadali na Hrvatsku i BiH! Mi Hrvati to im nikada nećemo zaboraviti, ili kada su Bokšiću slomili nogu u Skoplju da vi prođete dalje ...

   • stefan says:

    pa kad ste toliko hrabri 41 ste usli kod hitlera, a 91 se sakrili u nato, posto ste maznuli srpske teritorije...ceracemo se mi jos nista se ne brini..ni za boksica..

   • Kostakos says:

    Makedonija bese sama pod embargo od strana na Turska Republika Atina.

 8. Pravda says:

  Ni manjeg coeka ni vece budale.

 9. milos says:

  Deda mu se prezivao Zajević.

  • Kostakos says:

   Zaevi. Toj e od novata nacija, slavosiptar. Makedonec ne glasa za sds siptarska.

 10. FILIP says:

  Okupirani ste naročito bili u Jugoslaviji kada je 1960 bio zemljotres u Skoplju pa vam je okupaciona sila podigla novi grad Verovatno su bili poremećeni kada su vam ponagali kao okupatori

 11. Karital says:

  Normalno da su makedonci Bugari.Zar se nije Vlado Černozemsky borio na području Makedonije protiv okupatora?

  • Milan says:

   Vlado Černozemski je iz Bugarske, rodjen je u selu Kamenica u blizini Velingrada, Pazardžićka oblast južna Bugarska koja je najviše islamizovana tokom duge osmanske okupacije, nekadašnja Trakija. Pazardžićka oblast nije ni granična oblast sa današnjom Makedonijom. Istočno od današnje Makedonije severnije su Ćustendil (Velbužd) i Sofijska oblast, a južnije poveća oblast Blagoevgrada. Tek iza ove tri oblasti pruža se duguljasta oblast Pazardžika. Mržnja Černozemskog prema Srbima i Makedoncima može da potiče iz mržnje prema Srbima koji su nekada živeli u Bugarskoj, pa su nasilno asimilovani ili pobijeni. Tvoja ljubav prema Černozemskom potiče iz istih zlih pobuda. Ne čudi nas da si se javio.

  • Roza says:

   Nisu Makedonci Bugari..I nisu vam Makedonci neprihateli tuku naprotiv..

  • Archelay says:

   Vlado Cernozemski je Makedonac iz Novog sela kod Stipa.Borio se protiv srpske okupacije a sa Tatarima nema nikakvih veza.

 12. Rista says:

  Pa mislim da su tzv makedonci 75% bugari 10% Srbi, 5% Grki i 15% Turki. Aj od to malo viška procenata njih ne boli glava. Ali te bajke o ljubavi prema Bugarskoj su pogrešno oformljene. Albanci su već zauzeli pola Makedonije a zna se šta će biti čim im se ukaže prilika, a hoće. Dakle, u nekoj novoj deobi, verovatno će Bugari dobiti 10% Makedonije, Grci 10%, Srbi 30% a Albanci 50%. Ima gi vas nema. Će vas odnese mutna Vardara, glupaci. Slično se sprema i Crnoj Gori. Srbija će preživeti kako-tako, ali vi nikako. Umesto da ste ostali uz Srbiju, na jedinom sigurnom mestu za vas, dobili ste ponovo bugarizaciju i pride albanizaciju. Jeste, će vas odnese mutna Vardara.

  • ja says:

   I kad čovek nema lošu nameru,opet nema šta dobro reći za tu Makedoniju,tamo su se primili cigani,šiptari,turci,bugari mutavi cigojneri i ova glupa masa što pravi spomenike aleksandru makedonskom i uporno falsifikuje istoriju,od pre 80 godina i od pre 1000-2000 godina svejedno je,samo da nekako slože sebe u tu istoriju,a to ne može,jer ih je tek tito i partija učinili narodom.SUPER,SAMO ŠTO DALJE OD NAS SRBA,terajte se tamo u tu vašu prćiju i mir.

 13. Pendrek says:

  Vestacka drzava tkz.MK koja nikada nije predhodno eksistirala. Svaki Makedonac koji Slavu ima je Srbin, a ostali su bugarskog ili vlashkog (cincarskog) porekla koji slave imendan ali ne Slavu, da ne spominjem ostale ciftare,rome,ashkali,kurte i murte.

 14. Archelay says:

  Vi koji se nasladzujete ovom moronu i koristite priliku da omalovazavate,pljujete i vredzate Makedonce-kao predmet vase terapije okrenite se malo prema castitim Srbima.Jer,nemojte ocekivati da Makedonci,uprkos zlodela vasih predaka sto su cinili za vreme balkanskih ratova u Makedoniji(zbog izjasnavanja da su ono sto jesu-Makedonci)da danas likuju zbog dzverskog cina Nato-a i otimanja KiM-a.Castitim Srbima nije u prirodi da ne shvataju da smo i mi kao i Srbina spisku menija svetskih mesetara pa da nama,Makedoncima kao dopuna zla,stavljaju so na ranu.Sada,zajedno sa vama ljkuju i Bugari(koji su ucestvovali u bombardiranju i ubijali Srbe na jugu Srbuje)vasi prijatelji Grci ( koji su osudili zatvorom svom generalu koji se sprotivstavio tom varvarstvom)a nisu postavili veto i Arbenase koji,rade sto rade.Ali,nazalost Makedonci moraju da budi dezurni krivci jer kivi su sto postoje.

  • milos says:

   slusaj brate, 100-150000 makedonaca zivi u srbiji. da li pricaju makedonski, kolko hoce, da li mogu da idu u bogomolju u koju hoce, da li odgovaraju ako veruju u nesto drugo, ne nikada? e sad, koliko srba zivi u makedoniji u prilepu kraljevica marka, skoplju dusanovom, kumanovu, da li im se hapse vladike, da li se otimaju crkve? srpsko-hrvatski je bio zvanicni jezik u sfrj ili si zaboravio? dali ste albancima jezik zvanicni, prriznali kosovu i metohiju, dali prostor i teritoriju za bombardovanje nato srj. pa jel ti mislis da si pametan sto nam udaras noz u ledja ili mislis da smo budale?

   • Archelay says:

    Slusam brate ali,cuj i ti sada ovo.U Pragu na Hradcanima nalazi se dokument na kom pise"ja cara Dusana,cara makedonskoga".Dalje,pitaj Grke zasto u nihovom istoriju ne spominju cara Dusana koji je njima vladao a,ovamo su vama prva braca.I,na kraju koji to stranac koji se doselio u tudzoj zemlji neupotrebljava jezik nove domovine kao verbalno sredstvo za komunikaciju?Zalosno ali istinito.Sto vece mrznje jedan prema drugom to veca mogucnost inostranim mesetarima i probisveta da nas melju.

 15. Roza says:

  Nemojte da slusate ovog idijota sta prica.Nelegitimno je dosao je na vlast I sprovodi tuga agenda..On je Obican politicki platenik I siptarski sluga.Samo da znate Makedonci nisu Bugari I niko oh nije izmislio.Doci ce mu kraj..

 16. Milutin says:

  Neka se sada Bugarska i Albanija dogovore šta će koja da uzme. Ovi ne znaju, kad su već skinuli ga.e, kome će pre da okrenu tur.

  • Archelay says:

   Jer tako Milutine?Eto,i ti si od onih koji deli oreole Bugarima i Arbanasima koji nagradzivali vase predake klanjem a ovi drugi vazalskim metodom globalistima su se izzivljavali do mile volje.A za sve to je dezurni krivac Makedonija.

 17. Kosmos says:

  Vi ste Srbi i Bugari i Makedonci. Niste vi nastali u Jugoslaviji niti ste bili okupirani (mozak okrnjen), pogledajte malo istoriju pa ćete da vidite kada i kako ste nastali - a ovako ostajete nepismeni i pričate svašta. Jugoslavija je bila lepa unija, ali je Engleska, Amerika, Nemačka i ostala bagra uništili. Potkupili političare da rasture braću i sada se mrzimo...

 18. Gagi says:

  Na Kajmakcalanu su Srbi ostavili 20 000 svojih dusa za slobodu.Tada nije bilo pomena o nekim makedoncima i njihovoj naciji, niti su se takvi neki borili za svoju slobodu. Prica o izdaji Srba je UVEK ista, drzavu su nam otele barabe posle 45-e god. Te barabe su kasnije poklanjale nasu prosutu krv i zaradjenu slobodu kome su stigli, velikodusno i kavaljerski su se odricali naseg izginulog naroda zarad neke imaginarne politike. Okupite se narode, pitajte ovu i bivsu vlast gde je nasa dedovina, gde je nasa kuca koju su nam zaradili i ostavili bolji od nas. Takodje pitajte, gde danas zive i u cijim kucama ovi "humani" dobrotvori koji nas raskucise. Ko im i dalje posle svih ovih saznanja omogucuje da zive lagodno i daje bogate drzavne apanaze ovog raskucenog i bednog naroda. Makedonci ne moraju da brinu nizasta, tu su im braca albanerosi koji ce ih braniti i pomagati ako bude bio jos neki zemljotres.

  • Kostakos says:

   Tokas Makedoncite moraja da kazat deka se Srbi, vo toj del na Makedonija, posto bese okupiran od Srbija. Taka e uste vo okupiranite delovi vo Turska Republika Atina i Vulgaria.

  • Archelay says:

   Dobar dan Gagi.Poginuli 20 000 Srba za slobodu Makedonije?Nije valjda da su Makedonci pozvali njih da ih oslobadzaju?Naravno da nisu jer po tvojem"oni nisu postojali nego to su bili Srbi".A kako to da posle"oslobodzenja"isti ti"Srbi"21 jula 1915 u Kavadarcima su digli ustanak protiv srpske okupacie?A okupatori onima koji su se pojavljivali kao Makedonci njihova deca su bacali u zivoj vatri a devojke raspinjali u odecu na krst na vrucem suncu.Dalje u selu Velgoscu-Ohrid masakrilali celo selo samo zato sto su se deklarilali za Makedonce.I sve toga zasto?Zbog interesa sevisnih iz Pariza i Berlina koji,i dan-danasnjeg na daju mira i Srbima i Makedoncima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *