ЗАЕВ ПРИЗНАО да ће са Шиптарима да тужи Србију за геноцид

ZAEV PRIZNAO da će sa Šiptarima da tuži Srbiju za genocid

10 marta 2017

134666_07-zaev_f

Lider opozicione Socijaldemokratske partije Makedonije (SDSM) Zoran Zaev spreman je da podrži tužbu protiv Srbije zbog navodnog genocida nad Albancima u Makedoniji, iako tvrdi da to nije istina.

To je juče potvrdio portparol najjače albanske partije Demokratske unije za integracije (DUI) Bujar Osmani, koji je otkrio detalje takozvane Tiranske platforme.

Izmišljeni pokolj

On je u intervjuu za makedonske medije rekao da je tužba protiv Srbije jedan od prvih uslova da Albanci podrže Zaeva kao mandatara za novi sastav vlade.

– Postignut je dogovor o ovom pitanju. Zaev je spreman da glasa za tužbu protiv Srbije za genocid nad Albancima u periodu između 1912. i 1956. Albanci su masovno ubijani u tom periodu, u vreme dok je Srbija bila nadležna za bivšu Vardarsku Makedoniju. Verujemo da je to važno pitanje koje treba da bude zatvoreno – rekao je Osmani.

On je dodao da je lider DUI Ali Ahmeti u dvorištu svoje kuće našao grobnicu koja je, kako je rekao, samo „vrh pokolja“ koji se desio nad Albancima.

– U oktobru 2016. u dvorištu kuće Ahmetija u tetovskom selu Zajas nađeni su skeleti i ostaci najmanje 10 osoba. Oni su tu sahranjeni 1913. godine – kazao je Osmani.

Osim tužbe protiv Srbije, prema Osmanijevim rečima, Zaev je pristao i na ostale uslove albanske platforme. Među njima je i uvođenje dvojezičnosti na nivou cele države, odnosno izjednačavanja albanskog sa makedonskim.

Takođe, planirano je i u uvođenje dvojezičnih novčanica, promena amblema na uniformama vojske i policije, kao i izmena državne himne i zastave.

Albanski natpisi

– Uporedo sa tim, na policijskim i opštinskim upravama natpisi će biti ispisani na albanskom i makedonskom u svim opštinama u kojima živi najmanje 20 odsto Albanaca – objasnio je Osmani.

Kako je istakao, albanska platforma ne može da padne, iako predsednik Đorđe Ivanov odbija da poveri mandat Zoranu Zaevu.

Podsetimo, Ivanov je odbio da preda mandat za formiranje vlade u Skoplju Zaevu, koji ima podršku većine poslanika, upravo zbog albanske platforme. Makedonci tvrde da je taj dokument nastao u Tirani i da ga je lično pisao albanski premijer Edi Rama. Strahuju da je to uvod u podelu zemlje.

(Tanjug, Informer)

 

KOMENTARI2 komentara

  1. kuka says:

    Šiptari znaju da od te tužbe nema ništa, jer nikakvog genocida niti ubijanja nije bilo, ali traže od Makedonaca da rade ono što im je mrsko da bi uspostavili dominaciju nad njima, da se zna ko je gazda u Makedoniji. Usput će, nadaju se, još malo pokvariti odnose Makedonije sa Srbijom i eto njima nove teritorije, nit' orao, nit' kopao. Što je najzanimljivije, Makedonci to izgleda već sad smatraju prilično normalnom pojavom, to da se povinuju Šiptarskom diktatu, da izgube državu. I za nas će biti posla (mada on još uvek, nadam se, nije hitan). Moraćemo da obnovimo one zatvorene centre za prihvat izbeglica, jer izgleda da će izbeglice uskoro nagrnuti i iz Makedonije. Oni jadni neće imati kud, nego u Srbiju. Moraćemo da ih prihvatimo hteli-ne hteli, ljutili se na njih ili ne.

  2. Dule says:

    Boze sacuvaj,koja prodana dusa a dace Bog da cjela Makedonija bude velika Albanija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *