ZAGAĐENI SAVA I OKOLINA: Prevrnula se hrvatska barša sa 845 tona pirita

ZAGAĐENI SAVA I OKOLINA: Prevrnula se hrvatska barša sa 845 tona pirita

29 januara 2014

33796121Barža na kojoj je bilo 845 tona pirita prevrnula se jutros na sidrištu Luke „Beograd“, Još se ne zna koliki je rizik po reku Savu i okolinu.

Tehnički direktor javnog vodoprivrednog preduzeća „Beogradvode“ Vladimir Batalović je rekao agenciji Beta da se sutra očekuju rezultati analize vode reke Save, a da su uzorci vode uzeti i uzvodno, i nizvodno.

„Čekaju se laboratorijski nalazi vode, da se vidi kakve sve supstance se u njoj nalaze i da li su opasne, pa će se odlučivati da li se barža vadi iz vode ili ide na monitoring“, rekao je on. Po rečima Batalovića, čeka se i tehnički pregled barže, da bi se utvrdilo zbog čega se i kako ona prevrnula.

On je rekao da je ta barža jedna od četiri pod zastavom Hrvatske.

Barža se prevrnula jutros oko 7.00 sati na međunarodnom sidrištu, prekoputa Luke „Beograd“. Načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu Rade Milošević kaže da nema informacija da je prilikom prevrtanja neko povređen. On je je rekao i da je dužina barže oko 50 metara.

Oglasila se i kompanija Luka „Beograd“, koja je saopštila da se incident dogodio u 07.20 sati, a da se na sidrištu Luke „Beograd“ prevrnula barža brodarstva „Dunavski Lloyd“ Sisak“ sa 845 tona pirita namenjenog izvozu.

Barža je bila u tranzitu i nalazila se na lučkom sidrištu sinoć od 20 sati, kada je potiskivač „Sloga“ formirao kompoziciju od četiri barže, navedeno je u saopštenju. U saopštenju se ističe da „nema odgovornosti Luke ‘Beograd’, jer je barža bila u tranzitu i pod nadzorom broda „Dunavski Lloyd“, koji se u trenutku prevrtanja nalazio na graničnom prelazu u Luci ‘Beograd'“.

„Mišljenje lučkog kapetana je da se barža prevrnula zbog prodora vode u teretni prostor kroz rupu na samoj barži. Luka ‘Beograd’ je odmah reagovala i obavestila sve nadležne organe: rečnu policiju i Lučku kapetaniju, koji trenutno vrše uviđaj“, navedeno je u saopštenju kompanije Luka „Beograd“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *