ЗАГРЕБ ЋЕ ПОБЕСНЕТИ ЗБОГ ИЗЈАВЕ СРПСКОГ МИНИСТРА: Данас хрватски нацисти имају своју државу, Републику Хрватску, чланицу Европске уније…

ZAGREB ĆE POBESNETI ZBOG IZJAVE SRPSKOG MINISTRA: Danas hrvatski nacisti imaju svoju državu, Republiku Hrvatsku, članicu Evropske unije…

24 decembra 2017

– Srpski i Jevrejski narod su, iako geografski udaljeni, dva bliska i prijateljska naroda, sa istom stradalnom sudbinom i zajedničkim vrednostima koje dele vekovima – rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je danas posetio Memorijalni centar Jad Vašem u Jerusalimu i tom prilikom položio venac na spomen obeležje Jevrejima stradalim u Holokaustu i odao poštu žrtvama stradalim u logoru Jasenovac.

Tim povodom Popović je istakao da je nad jevrejskim i srpskim narodom u Drugom svetskom ratu izvršen genocid, „samo zato što vole slobodu i nezavisnost“.

„Oba naša naroda stradala su od strane nacista vođenih ideologijom Adolfa Hitlera. Ali razlika je u tome što nacisti koji su ubijali Srbe, hrvatski nacisti, nikada nisu kažnjeni za svoje zločine i nikada se nisu poklonili pred srpskim žrtvama“, istakao je Popović.

„Umesto da budu pozvani na odgovornost i osuđeni od strane međunarodne zajednice za svoja zlodela, danas hrvatski nacisti imaju svoju državu, RepublikuHrvatsku, članicu Evropske unije, koja je izgrađena na genocidu nad Srbima, ali i Jevrejima, u Drugom svetskom ratu“, dodao je on.

Popović je istakao da je u Srbiji pokrenuta inicijativa za izgradnju memorijalnog kompleksa posvećenog srpskim žrtvama genocida, po uzoru na jevrejski Jad Vašem.

„U Jad Vašemu i jevrejskom narodu mi imamo najbolji primer i inspiraciju kako se stradalni narod podigao, ojačao i kako danas čvrsto štiti svoje državne i nacionalne interese“, istakao je Popović.

On je ukazao da jevrejski narod to nikada ne bi mogao da postigne da se odrekao svoje prošlosti i da je zaboravio na svoje žrtve.

„Zato i mi Srbi moramo da pamtimo naše žrtve, i da iz toga crpimo snagu i mudrost za naš napredak u budućnosti. Jedino ako čuvamo sećanje na naše žrtve, možemo da budemo sigurni da se genocid nad našimnarodom nikada neće ponoviti“, zaključio je Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović nalazi se u zvaničnoj poseti Izraelu tokom koje će se sastati sa ministrom nauke i tehnologije Izraela, Ofirom Akunisom, i imati niz radnih susreta sa državnim institucijama, kompanijama i predstavnicima izraelske inovacione, naučne i istraživačke zajednice.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Jevreji se bave samo sopstvenim zrtvama, briga njih za Srbe. To potice iz njihove religije koju malo ko danas poznaje.

  2. bane says:

    Izrael će prodati, kako štampa piše, svoje najsavremenije avione Hrvatskoj. Da ne ulazimo dalje u to, pitanje je prosto: zašto Izrael naoružava državu koja se temelji na genocidu nad Jevrejima...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *