Zagreb je centar svih CIA operacija i centar za slanje oružja po svetu

Zagreb je centar svih CIA operacija i centar za slanje oružja po svetu

8 maja 2014

CIA 84643Hrvatska je jedan od najprivrženijih američkih saveznika u Evropi i te dve države imaju dugogodišnju kvalitetnu obaveštajnu saradnju.

Trideset pripadnika američke CIA prošle nedelje nije sletelo u Split zbog neke tajne operacije u Hrvatskoj nego su u Hrvatsku sleteli na proputovanju za Veliku Britaniju, prenose hrvatski mediji.

U Split su sleteli avionom boeing 757-200 sa identifikacionim brojem 24452 koji pripada američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti.

Prema saznanjima do kojih su došli hrvatski mediji da su agenti CIA u Hrvatsku došli nakon obavljene misije. Prema rečima istog izvora sletanje aviona CIA na hrvatske aerodrome sve je učestalije pa je Hrvatska postala svojevrsna ključna tačka za njihove avione. Ta sletanja posebno su učestala u poslednje tri i po godine, s početkom arapskog proleća.

Uglavnom se koriste aerodromi u Splitu i Dubrovniku kao vojni aerodrom u Udbini. U tom kontekstu je posebno zanimljivo korišćenje aerodroma u Udbini koji Amerikanci koriste za prebacivanje svojih specijalnih snaga.
Na taj aerodrom mogu bez problema da slete veliki američki transportni avioni kao što je Herkules C-130.

Aerodrom je na idealnoj poziciji i sve su operacije dobro skrivene od očiju javnosti.

Hrvatska je jedan od najprivrženijih američkih saveznika u Evropi i te dve države imaju dugogodišnju kvalitetnu obaveštajnu saradnju.

Da je to tako, potvrđeno je i u izveštaju MORH o obdrani u kojem se navodi da su SAD glavni strateški saveznik i partner Hrvatske na području bezbednosti i odbrane.

Hrvatska je svoje aerodrome i vazdušni prostor za avione CIA otvorila još 2006. godine.

Tada su u dva navrata na aerodrom Ćilipi sleteli avioni koji su učestvovali u američkoj operaciji prevoza osoba osumnjičenih za terorizam. Amnesti Internešonal naveo je da su se 2006. godine letovi povezani s CIA dva puta prizemljili na dubrovačkom aerodromu.

Američkoj tajnoj službi Hrvatska je zanimljiva iz nekoliko razloga. Članica je NATO, a geografski je odlično pozicionirana, nedaleko od Amerikancima zanimljivih lokacija na Mediteranu. Amerikancima su aerodromi na obali posebno zanimljivi kao međustanica za prebacivanje njihovih službenika koji odlaze u tajne operacije.

To se potvrdilo upravo u slučaju arapskog proljeća. Na primer, upravo je CIA iz Zagreba organizovala prvoz nekoliko tona oružja iz vojnih skladišta pobunjenicima u Siriji. Letovi iz Zagreba obavljali su se avionima jordanske kompanije, a u organizaciji tajne službe.

Osim za prebacivanje svojih agenata, CIA Hrvatsku, odnosno Zagreb koristi kao svoju špijunsku bazu.

U američkoj ambasadi SAD u Buzinu smeštena je špijunska baza NSA i CIA, što se navodi i u dokumentima koje je razotkrio Edvard Snouden.

Prema istim spekulacijama, taj centar je smešten na petom spratu na kome nema prozora. Nagađa se da je to moguća lokacija na kojoj se nalaze komunikacioni uređaji.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Nikson1995 says:

    Hahahh,eto im sad. Da su hteli Jugoslaviju,sad bismo se svi mi najvise o samima sebi brinuli,kao sto to Nemacka radi. Neka im je svima daleka zemlja,kad ono sto je trebalo cuvati kao zenicu oka svoga,zloupotrebise sa ciljem otimanja “svog dela plena od Jugoslavije“. I sta smo dobili????????? Treba na sve to gledati u tom kontekstu,STA SMO UOPSTE DOBILI A STA IZGUBILI,UNISTENJEM JUGOSLAVIJE??? Dobro SIGURNO nismo dobili,samo smo ZLO DOBILI,a slobodu izgubili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *