Zagreb ne skraćuje spiskove optuženih Srba

Zagreb ne skraćuje spiskove optuženih Srba

16 juna 2013

suđenjeBroj osumnjičenih, optuženih i u odsustvu osuđenih Srba za ratne zločine u Hrvatskoj 18 godina posle rata i dalje raste, umesto da se smanjuje, pišu „Večernje novosti“. Prema podacima koji su Ministarstvu pravde Srbije dostavljeni iz Hrvatske 2010. godine, na spisku je bilo nešto više od 900 ljudi. Iako je Državno tužilaštvo Hrvatske u međuvremenu izvršilo reviziju, broj je povećan na nešto više od 1.200, potvrdili su u Tužilaštvu Srbije za ratne zločine.

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević navodi da ti postupci i dalje imaju političku konotaciju i ističe da je reč o predmetima u kojima su optuženi meštani celih zaseoka. Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, na spisku „tajnih optužnica“ Državnog tužilaštva Hrvatske od 2010. godine nalazi se 1.549 osoba.

Da ni sami Hrvati nisu sigurni ko je na tim spiskovima, pokazuje i slučaj hrvatskog generala, koji je pre izvjesnog vremena zvao direktora „Veritasa“ Savu Štrpca i pitao da li je na spisku jedan njegov prijatelj Srbin, jer to u Hrvatskoj nije mogao da sazna, piše list.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *