ЗАГРЕБ: Вучић са хрватским премијером Пленковићем разговарао о ратној одштети

ZAGREB: Vučić sa hrvatskim premijerom Plenkovićem razgovarao o ratnoj odšteti

12 februara 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je razgovore u Zagrebu sastankom sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Plenković je dočekao Vučića ispred sedišta vlade, na Markovom trgu, a Vučić se potom upisao u Zlatnu knjigu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao o pravima manjina i temama od interesa za obe strane.

„Razgovarao sam sa Plenkovićem o temama od interesa za obe strane, manjinskim pravima, o tome koliko je učinjeno i koliko možemo da učinimo, objavio je Vučič na Tviteru pošto se u Zagrebu sastao sa hrvatskim premijerom.

On je danas po dolasku u Banske dvore izrazio uverenje da će odnosi dve zemlje i dva naroda biti značajno unapređeni.

„Siguran sam da će vlada Hrvatske kao i svi mi iz Srbije tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos“, napisao je u Zlatnoj knjizi.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković objavio je na Tviteru da je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o svim otvorenim pitanjima izmedju dve države.

To uključuje i razgovor o ratnoj odšteti.

„S predsednikom Srbije razgovarao sam o svim otvorenim pitanjima izmedju dve države – nestalima, granici, pravosudnoj saradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji i privrednoj saradnji, evropskom kontekstu i odnosima u Jugoistočnoj Evropi“, objavio jePlenković posle sastanka uz sliku sa susreta s Vučićem.

Novinari su iskoristili Vučićev prolazak, u društvu premijera Hrvatske, iz zgrade Vlade do sedišta Sabora na Markovom trgu i pitali ga jesu li razgovarali o odšteti.

On je odgovorio da je tu temu otvorio Plenković, ali da je on imao drugačiji stav, što mu je i rekao.

Posle razgovora s Plenkovićem, Vučića je primio predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Hrvatski premijer ranije je najavio da će s Vučićem razgovarati o ratnoj odšteti, dok je iz kabineta hrvatske predsednice saopšteno da ta tema neće biti među temama o kojima će razgovarati s Vučićem što je podstaklo nagađanja da poseta predsednika Srbije nije usaglašena izmedju predsednice i premijera.

Iz hrvatske Vlade nekoliko puta su ocenili da nije pravi trenutak za Vučićev dolazak, posebno zbog sukoba oko izložbe o logoru Jasenovac u sedištu UN i kritičkih izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na račun hrvatske Vlade i premijera.

Deo hrvatskih političara, poput potpredsednika Vlade i ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića, smatra da je Vučić pre dolaska u zvaničnu posetu trebalo da se izvini zbog agresije na Hrvatsku i svojih izjava iz ratnih ’90-tih.

Vučić je danas doputovao u dvodnevnu psoetu Zagrebu gde se sastao prvo sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović sa kojom je razgovarao o rešavanju otovrenih pitanja, pre svega sudbini nestalih, položaju manjina, pitanju granica i pravosudnim pitanjima.

Posle sastanka sa predsednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, Vučić će će se zajedno sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović obratiti učesnicima Privrednog foruma u Hrvatskoj privrednoj komori i posetiti Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku.

Drugog dana posete, u utorak Vučić će posetiti opštinu Gvozd, naselje Vrginmost i prisustvovati skupštini Srpskog narodnog veća u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, čime završava njegova poseta Hrvatskoj.

KOMENTARI8 komentara

 1. Batina says:

  Ovaj ce vas proda ustasama. Srbijo, ustaj ne daj necastivima da te ukopaju.

 2. Kulak says:

  Treba stalno govoriti o Jasenovcu.Samo to je bitno.

 3. Kulak says:

  Sa anemičnim se nema o čemu pregovarati.Potpuno nepotrebno.

 4. rasko says:

  vuciceve izjave su nejasne,neprecizne.Srpski narod mora biti upoznat sa svim detaljima tog razgovora.

  • goran says:

   Kad je Vucic ista rekao jasno i glasno? Mozemo samo da nagadjamo za koju svotu je Srbiju prodao ustasama.

   • Nebeska Srbija says:

    Nov kredit od MMF-a da uzmemo!Nema nam druge,ovaj nas jedno prica drugo radi.

   • Strahinja says:

    Ti i ja cemo "Gorane" jos i da se orodimo... Samo da ne pipas vise u Putina...

    • goran says:

     Slazem se, radije bih da pipam Kabajevu, mada mislim da su Ruskinje jako hladne i prepotentne. One obozavaju crnce i Arape, bas kao i Srpkinje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *