ЗАГРЕБАЧКИ ИСТОРИЧАР: Хрвати спалили три милиона ћириличних књига

ZAGREBAČKI ISTORIČAR: Hrvati spalili tri miliona ćiriličnih knjiga

15 novembra 2018

DEVEDESETIH godina u Hrvatskoj je stvarana atmosfera veličanja NDH, tada je uništeno tri miliona knjiga na ćirilici i ekavici – rekao je hrvatski istoričar Hrvoje Klasić u sredu uveče na tribini „Hrvatski istorijski revizionizam – suočavanje ili obračun s prošlošću“,održanoj u Kulturnom centru Novog Sada.

Ovaj zagrebački profesor kazao da za svoja predavanja ne bira „ciljanu publiku“, nego ide po celoj Hrvatskoj i sve što govori na tribinama, govori i svojim studentima.

Oslonivši se na „šlagvort“ francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je rekao da je „patriotizam suprotnost nacionalizmu i da je nacionalizam izdaja“, Klasić je kazao da ovo svoje predavanje smatra činom patriotizma.

– To je moj doprinos stvaranju boljeg društva u Hrvatskoj u kojoj živim, jer smatram da su oni koji se nazivaju patriotama najčešće nacionalisti, a Hrvatsku u prošlosti niko nije pokrao toliko koliko su njene „patriote“ – rekao je autor tribine.

U nastavku, objasnio je da revizionizam kao čin ne znači ništa loše, jer sama ta reč znači „preispitivati“ ali pritom mora počivati na novim spoznajama, novootkrivenim dokumentima i činjenicama, a to je ono što se u Hrvatskoj ne događa.

Kao primer revizionizma naveo je upotrebu pokliča „Za dom spremni“ za koji se pre nekoliko godina u Hrvatskoj pojavila dilema da li je reč o starom hrvatskom ili, pak, ustaškom pozdravu.

Klasić je bio među onima koji su reagovali rekavši da za dilemu mora postojati nekoliko dokaza sa obe strane, ali da u ovom slučaju ne postoji nijedan dokaz da se ikada pre ustaškog pokreta taj poklič koristio kao pozdrav. Pritom, postoji na stotine dokumenata o slanju ljudi u Jasenovac i Jadovno, upravo s tim pokličem.

Govoreći o današnjim ustašama, Klasić je rekao da oni uvek pokušavaju da budu nekako hrabri, a da se to ne vidi, pa se tako na jednoj zvaničnoj stranici jedne aktuelne političke partije u Hrvatskoj nalazi plakat sa citatom Ante Pavelića: „Braniti čast i slobodu Hrvatske, vrhovna je dužnost svakog Hrvata.“

Osvrnuvši se na 90-te godine, Klasić je kazao da puno toga nije valjalo u SFRJ, ali kada bi neko iz neke strane zemlje gledao na Hrvatsku, rekao bi da je to izuzetna antifašistička zemlja, jer prvi predsednik je bio Franjo Tuđman, kao i generali Janko Bobetko i Martin Špegelj u mladim godinama bili su partizani.

Zagrebački profesor dodao je i da je u Hrvatskoj posle Drugog svetskog rata podignuto oko 6000 spomenika učesnicima NOB-a, a oko 3.500 ih je uništeno od 1990. do 2000. godine. U Srbiji ili Sloveniji, kazao je, nije bilo rušenja tih spomenika na ovakav način, ali jeste u Republici Srpskoj, bez obzira na činjenicu da su partizani većinom bili Srbi.

Klasić je na kraju tribine zapitao :“Zašto ne bismo osudili sve zločince i pokazali empatiju prema žrtvama i zločinima, gde god da su počinjeni ?“

NA HRVATSKOM PRIMERU

– Ovo predavanje je o hrvatskom slučaju, ali ono će imati smisla jedino ako ga svako shvati tako da u svojoj sredini počne da gleda na stvari o kojima ću ja govoriti na primeru Hrvatske – kazao je ovaj istoričar i dodao da ne treba misliti da problem sa revizionizmom ne postoji i u BiH, Srbiji i drugde.- poručio je Klasić.

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Deda Micko says:

  Ovaj prodaje simetriju tamo gde je nema, ako nisam u pravu neka dostavi spisak od 3 miliona spaljenih latinicnih knjiga u Srbiji.

 2. doktrina soka says:

  To je samo jedan glasic u Hrvatskoj da bi mi videli kakva je tamo atmosfera. Nisu ni jednog zlocinca iz 90 tih osudili,ko ga tamo sljivi,a i nema publiku,Da najavi predavanje u Lisinskom dosli bi mu zvizdati domobrani i izbacili iz dvorane.

 3. Deda Micko says:

  Bolesna nacija KOJOJ POJEDINCI NE MOGU POMOCI.

 4. basileus says:

  stoletni vatikansko-germanski plan da se eliminise cirilica, jer bez cirilice nema slovenske kulture, pisma, pa ni slovenstva. Na Balkanu je to pocelo sa tzv Hrvatima, odnosno pokatolicenim Srbima, pa se nastavilo sa Rumunima. Milov rezim cini trecu po redu srpsku zajednicu koja odbacuje cirilicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *