Загребу пречица до Тодорића – уговор Краљевине Србије

Zagrebu prečica do Todorića – ugovor Kraljevine Srbije

21 oktobra 2017

Raspisana međunarodna poternica za biznismenom. „Ugovor o izdavanju krivaca“ potpisan 1900. godine.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu raspisalo je međunarodnu poternicu za Ivicom Todorićem.

Dok se u Hrvatskoj spekuliše o tome da se Todorić nalazi u jednoj od tri londonske vile Miroslava Miškovića, već ovih dana počeće komplikovana procedura za njegovo izručenje Hrvatskoj. Naravno, postoji mogućnost da se uskoro Todorić i sam pojavi u Zagrebu, posle čega bi odmah bio upućen u istražni zatvor na mesec dana.

Pre nekoliko dana Todorić je angažovao advokata Majkla O’Kejna, jednog od najpoznatijih svetskih stručnjaka za izručenja. Iz Todorićevih krugova već se sada može naslutiti da će se pozivati da je u njegovom slučaju reč o političkoj i ekonomskoj pozadini, što će odmah zakočiti sam proces.

– Todorić argumentima da se protiv njega vodi politička hajka proces može samo da odugovlači – tvrdi bivši hrvatski državni tužilac Krunoslav Olujić. Ostaje, međutim, mogućnost da zatraži i politički azil.

Čini se da je najefikasniji način da Hrvatska od Britanije „dobije“ Ivicu Todoriću – zahtev na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima. U njemu bi Zagreb neizostavno morao da se pozove na bilateralni ugovor koji je još Kraljevina Srbija potisala sa Kraljevinom Velikom Britanijom i Irskom o uzajamnom izdavanju krivaca.

Ugovor je potpisan u decembru 1900, ratifikovan je u januaru 1901, i počeo je da se primenjuje u avgustu te godine.

Ovo je, za „Novosti“, potvrdio poznati zagrebački advokat Veljko Miljević, uz objašnjenje da je nerealno očekivati da London prihvati evropski nalog za hapšenje posle „bregzita“ i početka razilaženja sa EU.

Ovaj bilateralni ugovor ušao je u pravnu tekovinu Kraljevine SHS 1918. godine, a zatim ponovo i u pravnu tekovinu Kraljevine Jugoslavije, kao i posleratne Jugoslavije – navodi Miljević. – Njega su preuzele ne samo Hrvatska i Srbija, već i ostale države bivše Jugoslavije, kada se ova raspala, kao potpisnice Međunarodne multilateralne konvencije UN.

Kako sam Miljević kaže, mnogima u Hrvatskoj smeta kada navede da je Zagreb preuzeo ugovor koji je potpisala Kraljevina Srbija, ali sa pravne tačke to je kristalno čist i neophodan potez.

U hrvatskom pravnom sistemu ovaj ugovor je i danas aktuelan

SPORAZUM I SA RUSIMA

Todorić može da ode i u neku zemlju s kojom Hrvatska nema sporazum o izručenju, i tada bi bio relativno siguran. Međutim, takvih je zemalja malo, i bilo bi mu veoma komplikovano da nastavi život i viđa se s porodicom.

Pre nekoliko dana Hrvatska je potisala i sa Ruskom Federacijom sporazum o izručenju, pa ni Moskva ne dolazi u obzir kao novo odredište za Todorića.

Kada bi Ivica Todorić imao dvojno državljanstvo sve bi bilo mnogo lakše za njega, ali se u ovom času čini da ga nema.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *