Захарченко: Ускоро се може појавити и Харковска Народна Република

Zaharčenko: Uskoro se može pojaviti i Harkovska Narodna Republika

13 juna 2018

PREDSEDNIK Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je da Ukrajinu u najskorije očekuju „velike političke promene“.

Zamoljen da objasni šta tačno ima u vidu, nije se libio da kaže da su uskoro „može pojaviti Harkovska Narodna Republika“.

Zaharčenko je i jedno i drugo rekao prilikom susreta sa studentima Donbaske nacionalne akademije za građevinarstvo i arhitekturu.Za vreme nastupa, prvo je naglasio da armije donbaskih republika ne ratuju protiv naroda Ukrajine i da je Donbas u konfliktu samo sa onima u Ukrajini koji su „zaraženi virusom nacizma i fašizma“.

Potom je naveo da u armijama DNR i LNR i dosta ljudi koji su ih Harkovske, Hersonske, Dnjepropetrovske, Nikolajevske i Zaporoške oblasti, kao i onih koji su rođeni u Kijevu, Lavovu, Užgorodu ili Vinici.

Situaciju u Ukrajini uporedio je sa „prezategnutom strunom“ i nastavio:

„Uopšte neću biti iznenađen ako se na teritoriji Ukrajine u najskorije vreme pojave nove narodne republike. Prva među njima mogla bi da bude Harkovska. Lično ne vidim ništa loše u pojavi Harkovske Narodne Republike. Meni se čini da Ukrajina ulazi u period u kakvom je bio SSSR pred svoj raspad i u fazi raspada kada su se pojavile unutar njegovih granica nove državne tvorevine“.

Zaharčenko je naglasio da je Donjecka Republika spremna da gradi odnose sa Ukrajinom. Uprkos promenama i potresima koji je čekaju.

Predsednik DNR je na kraju apelovao na studente da „rade na sebi“ kako bi bili uspešniji i jači. Naglasivši pritom:

„Što vi budete jači – biće jači Donbas. Naša glavna moć je u našem jedinstvu“.

Kijev, međutim, ne spava i nema nameru da se lako preda.

Jedna ukrajinska tenkovska brigada juče u uvežbavala napadačka dejstva.

Ukrajinski komandosi obučeni u ruske uniforme primećeni su u blizini linija razdvajanja sa armijom Luganske oblasti. A to može biti znak da se sprema ozbiljna provokacija…

KOMENTARI2 komentara

  1. E.Lirsch says:

    Moj Zahare… N emoze se to pojavljivati ako mu drago. Dok Putina ne sklonite necete se pomeriti s mesat. Pustice on vas niz stranu ko nisat. Okreuti se nece.

  2. M says:

    I ne samo Harkovska...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *