ЗАХАРЧЕНКО: „Вратићемо злато скита Криму чим заузмемо Кијев“

ZAHARČENKO: „Vratićemo zlato skita Krimu čim zauzmemo Kijev“

17 decembra 2016

zaharcenko-3t

Okružni sud Amsterdama je presudio da kolekcija skitskog zlata, koja je iz krimskih muzeja bila izvezena u Holandiju, mora da bude vraćena Ukrajini a ne poluostrvu, zbog okolnosti da je dozvolu za privremeno premeštanje kolekcije u Holandiju izdalo Ministarstvo kulture Ukrajine.

Ministarstvo kulture Rusije je na ovo odreagovalo upozorenjem da amsterdamski sud krši norme međunarodne međumuzejske razmene, a četiri krimska muzeja su najavila žalbu vrhovnom sudu Holandije.

Kolekcija je osigurana na preko milion evra, a bila je centralni deo izložbe „Krim: zlato i tajne Crnog mora“ koja je trajala od februara do avgusta 2014 godine.

„To zlato je pronađeno na teritoriji Krima i ono faktički pripada svim njegovim stanovnicima. A Krim je ruski. U svakom slučaju, to zlato nikako ne može da pripada Ukrajini“, rekao je Aleksandar Zaharčenko, dodajući da će pomoći da zlato Skita bude vraćeno njegovim legitimnim vlasnicima.

„Garantujem da će se to zlati vratiti Krimu čim zauzmemo Kijev i čim promenimo situaciju u Kijevu!“, rekao je on.

Njuz Front

KOMENTARIJedan komentar

  1. Svetislav Surina says:

    Osvojit ćeš ti malo sutra Kijev!Danas i jučer iskrcana je sila oklopnih vozila i tenkova na području Holandije, a uskoro će jedan kontigent iskrcati i u luku Rijeka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *