ZAHARČENKO: Pobeđujemo kijevske fašiste zato što su uz nas braća po krvi iz Rusije, Srbije i Španije

ZAHARČENKO: Pobeđujemo kijevske fašiste zato što su uz nas braća po krvi iz Rusije, Srbije i Španije

28 августа 2014

alexander-zakharchenko„Nikada nismo skrivali da među nama ima mnogo građana Rusije, bez čije pomoći bi nam danas bilo mnogo teško, i teže bi nam bilo da ratujemo.

Među dobrovoljcima iz Rusije ovde ima mnogo bivših vojnika, oni se bore zajedno s nama, razumeju da je to njihova dužnost” — izjavio je premijer DNR Aleksandar Zaharčenko u programu televizije „Rusija 24”.

„Reči ću još otvorenije: među nama ima i sadašnjih vojnika, koji su izabrali da provedu svoj odmor ne na plaži, već među nama, sa braćom koja se bore za svoju slobodu” — istakao je premijer DNR.

On je istakao da je boraca iz Rusije „bilo oko tri-četiri hiljade”.

„Mnogi od njih su se već vratili kući, ali ih je više ostalo ovde. Nažalost, ima i poginulih dobrovoljaca iz Rusije” — rekao je on.

Zaharčenko je kazao da Kijev i Zapad poraze snaga hunte, odnoso uspehe ustanika, objašnjavaju mešanjem Rusije. Međutim, podvukao je, osim dobrovoljaca, nikakve vojne pomoći iz Rusije nema.

„Danas se mnogi pitaju: kako se armija DNR iz nepovezanih polupartizanskih odreda pretvorila u moćnu vojnu organizaciju, sposobnu ne samo da se suprotstavlja ukrajinskim oružanim snagama, nego i da pobeđuje na bojnom polju. Istovremeno i Kijev i Zapad ponavljaju da se radi o ruskoj vojnoj invaziji, a to čine da bi nekako opravdali poraze koje Ukrajinci trpe već nekoliko meseci” – dodao je Zaharčenko.

Ovome je još pridodao: „Uveren sam da samo kod Rusa postoji osećaj za tuđu nesreću i ljudska stradanja koji ih navodi da idu da se bore i umiru za slobodu drugih ljudi. Setite se Španije, setite se Srbije. Takvi ljudi su došli i nama u Donbas jer su naša braća po krvi”.

Posle Zaharčenka oglasio se predsednik parlamenta Novorosije Oleg Carjov, rekavši:

„Džen Psaki nikako ne može da shvati kako je moguće da ukrajinska vlast trpi poraz za porazom. Jer, SAD su potrošile pet milijardi dolara na to da od Ukrajine naprave antirusku državu, a još pojačavaju pritisak na EU da je podržava. A odgovor je vrlo prost: ni jedna vlast ne može dobiti rat protiv naroda koji ratuje za svoju zemlju, za svoja uverenja i pravo da živi u svojoj zemlji”.

Štab Armije DNR istovremeno je saopštio da će u narednih nekoliko dana biti oslobođen i Mariupolj.

Taj veliki lučki i industrijski grad uveliko napuštaju ukrajinska adminsitracija i pristalice kijevske hunte. Neki beže u Kijev, neki na zapad Ukrajine, a neki – izigravajući izbeglice – odlaze u Rusiju.

Isti štab je upozorio i da hunta počinje miniranje važnih objekata u Mariupolju, a i provokacije koje će pripisati DNR i Rusiji. Time se bave ukrajinska Služba državne bezbednosti i bataljon teritorijalaca sa zapada zemlje „Vinica”.

Prva internacionalna brigada Jugoistoka, koja se bori za Novorosiju, objavila je da Ukrajinci oko Mariupolja raspoređuju i višecevne raketne bacače „Uragan”.

(Fakti.org)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u