ЗАХАРОВА БРАНИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

ZAHAROVA BRANI REPUBLIKU SRPSKU

24 jula 2021

Duboko smo uznemireni grubim i apsolutno neprihvatljivim mešanjem odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.Zaharova je istakla da „protivzakonite Inckove radnje protivreče njegovom Dejtonskom mandatu nepristrasnog i objektivnog posrednika“.

– Inckova takozvana “odluka“ o izmenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u delu koji inkriminiše “poricanje“ zločina određenih kategorija nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći u smislu Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH iz 1995. godine i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira da bi se sva odgovornost prenela na lokalne strane – rekla je Zaharova.

Ona je napomenula da Ruska Federacija, kao država garant Mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora, čin doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i punomoći vlasnih organa.

– Uvereni smo da se promene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, BiH, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina. Takva neodgovorna samovoljna delatnost Valentina Incka, koji ne samo da nije doprineo jačanju međuetničkog razumevanja u zemlji, već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu bez presedana – rekla je Zaharova.

Ona je upozorila da su ugroženi međuetnički dijalog i sva dostignuća postkonfliktnog perioda.

– Pravedno ogorčenje, čiji se talas već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumevanje. Nažalost, Incko nije izvukao pouku iz uzorne situacije iz 2015. godine, kada je skandalozno propao pokušaj da se u Savetu bezbednosti UN progura nacrt rezolucije kojim bi puna odgovornost za tragične događaje u BiH tokom oružanog sukoba bila stavljena na teret samo jedne od strana – poručila je Zaharova, dodavši da „odluka“ Visokog predstavnika ne može imati pravne posledice.

– Ulogu Parlamentarne skupštine BiH u zakonodavnom procesu niko i ništa ne može omalovažiti, zameniti ili ignorisati. Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda, a visoki predstavnik se u potpunosti i neopozivo diskreditovao – poručila je.

Ovaj incident, navodi Zaharova, jasno potvrđuje opravdanost doslednog stava Rusije u korist ukidanja institucije spoljnog starateljstva nad BiH, što samo stvara probleme i podriva mir i potkopava stabilnost u državi.

KOMENTARI6 komentara

 1. Kulak says:

  Po svim naseljenim mestima Republike Srpske trajno postaviti ogromne banere s natpisom:Srebrenica je izmišljeni mit s ciljem stvaranja islamske države u centru Evrope.

  • Miroslav says:

   Upravo tako. Amerikanci pobiju preko 350 000 Japanaca civila u Hirošimi i Nagasakiju i to nije genocid. Nacisti pobiju 6 miliona samo Jevreja i na milione drugih ali to nije genocid. Ustaše pobiju milion Srba u Jasenovcu i pola veka kasnije proteraju sve Srbe iz Hrvatske i to nije genocid. Samo je genocid kad Srpska vojska razbije Orićevu vojsku. Dobro si rekao, njima je džilj Islamska država u Evropi.

 2. persida says:

  Rusi nece prstom mrdnuti kad Jameri udare. Zaharova je pametna, ali ona radi svoj posao, ne verujem da poznaje geografiju, a kamoli sta drugo.

  • Cp6a says:

   Ne udaraju zbog Rusa,inače bi to do sada sto puta uradili. Pijenje kafe sa Putinom i izražavanje zabrinutosti ima ko na zapadu da tumači kako treba, ne brini.

  • TVRD says:

   Jameri će da udare juče a ti imaš toliko mozga da ladno možeš da paseš travu . PS i ne brini za Zaharovu , nisi joj ni do kolena .

 3. milanm says:

  Lavrov, tata, Zaharova srbska majka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *