ЗАХАРОВА: ЕУ и САД морају натерати Косоваре да испуне своју кључну обавезу – оснивање ЗСО

ZAHAROVA: EU i SAD moraju naterati Kosovare da ispune svoju ključnu obavezu – osnivanje ZSO

13 decembra 2022

PORTPAROLKI Ministarstva inostranih poslova Rusije Mariji Zaharovoj – na redovnom brifinu za domaće i strane novinare – bilo je postavljeno i pitanje: „Kako biste prokomentarisali novu eskalaciju napetosti na Kosovu?“

Njen odgovor prenosimo u celosti:„Uznemireni smo novim zaoštravanjem situacije u toj srpskoj pokrajini. Razvoj situacije pratimo bukvalno danonoćno, posebno nakon niza provokacija koje su, uz podršku SAD i Evropske unije, preduzele „vlasti“ u Prištini, koje su izabrale kurs jačanja represija protiv Srba na Kosovu, uz primenu direktnog etnički motivisanog nasilja.

Cilj provokatora je jasan – da preuzmu potpunu kontrolu nad nealbanskim severnim regionima pokrajine. I samo zahvaljujući istrajnosti kosovskih Srba, oslonjenih na podršku Beograda, do sada se uspevaju izbeći krupni incidenti i prelazak situacije u otvorenu konfrontaciju sa žalosnim posledicama.

Podvlačimo: odgovornost za političku degradaciju na Kosovu i pogoršanje bezbednosne situacije u potpunosti snose lideri Kosovara, na čelu sa „premijerom“ Kurtijem i njihovim zapadnim mentorima, među kojima očigledno dominira Vašington.

Na delu je novi zaglušujući neuspeh posredovanja EU u prevazilaženju zastoja u dijalogu Beograda i Prištine. Nestaju poslednje iluzije o sposobnosti EU da urazumi lidere kosovskih Albanaca, koji otvoreno odbacuju svaki savet i faktički diktiraju svoja pravila.

Još očiglednijim su postali nesposobnost i nespremnost Brisela da ih navede na sprovođenje postignutih sporazuma, na delu je poročna praksa štancovanja sumnjivih kompromisa o Kosovu na štetu Srba. Evrobirokratama i najrevnosnijim evropskim liderima mnogo je lakše svaljivati krivicu za sve neuspehe na Srbe, nego imati posla sa prištinskim radikalima.

Mnogo puta smo skretali pažnju SAD i EU na destruktivnu liniju „rukovodstva“ u Prištini, koje je, na fonu propale unutrašnje politike, spremno da se igra vatrom, raspirujući srbofobnu histeriju, da faktički sprovodi ratne pripreme, da pojačava tenzije, što sve vodi ka oružanom sukobu.

Subverzivne aktivnosti te vrste treba odlučno suzbiti, Kosovare vratiti u okvire briselskih sporazuma, a pre svega naterati ih da ispune svoju ključnu obavezu – osnivanje Zajednice srpskih opština u pokrajini.

Taj zadatak se drsko sabotira već skoro deset godina.

Solidarni smo sa rukovodstvom Srbije koje s pravom ukazuje na besmislenost daljih pregovora u uslovima kada i sami kosovski Albanci i vodeći zapadni igrači, predvođeni Amerikancima, cinično ignorišu temeljnu Rezoluciju SB UN 1244, Briselski i Vašingtonski sporazum i druge postignute dogovore. Samo istinska privrženost sprovođenju odluka ranije stavljenih „na papir“ može dati nadu u efikasan dijalog sa prihvatljivim rezultatom.

Zvaničnici u Beogradu već su uputili oštre zamerke apsurdnom napadu Zapada na međunarodno-pravne osnove pri rešavanju kosovskog pitanja i njihovoj težnji da krivicu prebace na Srbe.

Pokušaji da se devalvira normativna osnova pregovaračkog procesa, poput izjave nemačkog ministra spoljnih poslova Berbok o „neprihvatljivosti“ primene Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, su neskriveno štetni i izazivaju haos u kosovskom pitanju. Taj dokument UN predviđa mogućnost da Beograd pošalje u pokrajinu do hiljadu pripadnika policije i vojske za obezbeđivanje reda i zaštitu sunarodnika. Niko, pa čak ni apologeti „poretka zasnovanog na pravilima“, to ne može da porekne.

Nastavićemo da pomažemo Beogradu da brani legitimne nacionalne interese u vezi sa Kosovom na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti 1244, koja ostaje na snazi bez ikakvih izuzetaka i pruža realnu šansu za iznalaženje uravnoteženog, pravednog rešenja kosovskog problema u skladu sa međunarodnim pravom.

KOMENTARI3 komentara

  1. Kulak says:

    GENOCID koji nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji provode ŠIPTARSKI TERORISTI ne može se zaustaviti samo rečima. Nacistički čelnik ŠIPTARSKIH TERORISTA kurti koga je na vlast u privremeno okupiranom Kosovu i Metohiji postavila Nemačka, želi do kraja izvršiti etničko čišćenje srpskog naroda i uništiti srpsko nacionalno, versko i kulturno nasleđe. Kada bI obračun između Srba i ŠIPTARSKIH TERORISTA bio jedan na jedan, mi Srbi bi te nacističke šiptarske zlikovce i ubice izbrisali s lica zemlje. Međutim, ŠIPTARSKI TERORISTI imaju podršku SAD i njihovih marioneta. Zato mi Srbi u definitivnom obračunu sa ŠIPTARSKIM TERORISTIMA koji predstoji, moramo pronaći čvrste saveznike, a to u praksi znači da srpski nacionalni interes treba s njima biti usklađen.

  2. Dr.Hrvoje Razum - Mozak says:

    Nema od pregovora sa fašistima ništa nego ujedinjenje sa Rusijom i vojno rješavanje šiptara, bondstila, hrvacke.

  3. persida says:

    Bla, bla, bla...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *