ЗАХАРОВА: Косовски сукоб је трагедија глобалних размера

ЗАХАРОВА: Косовски сукоб је трагедија глобалних размера

30 децембра 2017

Директорка Департмана за информације и штампу Министарства иностраних послова Руске Федерације Марија Захарова у ексклузивном интервјуу „Искри“ говори о Косову, односима Србије и Русије, НАТО трупама на границама Русије, Хашком трибуналу…

– Искрено се надам да ће Европска унија с поштовањем прихватити жељу Београда да одржи пријатељске односе са Русијом, који се веома динамично развијају и на тај начин манифестују јаке традиционалне везе између наших земаља и народа – каже Марија Захарова.

Српско Косово је наша духовна колевка, која је самопроглашеном независношћу постала албанска република. Међународно право и истина су поново погажени. Срби су прогнани са вековног огњишта, спаљено је на стотине цркава и манастира, а Албанци до данашњег дана ликују над злочинима које су извршили. Има ли наде да ће Косово поново бити наше упркос чињеници да поједине западне силе тврде да је то сада легална и међународно призната држава?

Захарова: Косовски сукоб је трагедија глобалних размера која је довела до погибије хиљада људи и присилила стотине хиљада Срба да напусте своје домове.

Полазимо од тога да је резолуција 1244 Савета безбедности УН од 10.06.1999. једина међународна правна основа за решавање косовског питања која обезбеђује останак ове покрајине у саставу Србије под привременом управом Мисије УН-а. Ми активно предузимамо кораке како би се обезбедило поштовање ове резолуције, дајемо јој адекватну политичку и правну оцену, и бранимо став о нелегитимности признања Косова. Тренутно више од 80 земаља у свету не признаје независност Косова. Узгред речено, број тих држава се повећао – у протеклих неколико месеци су Суринам и Гвинеја Бисао званично повукли раније донете одлуке о признању „државности“ ове покрајине.

Наш став је да се сва спорна питања морају решавати кроз дијалог заинтересованих страна. Подржаћемо оно решење које ће задовољити Београд.

Уколико икада уђемо у Европску унију, како ћемо се, по вашем мишљењу, ми осећати тамо  кад су у њој практично све државе које су нас бомбардовале, убијале нашу децу и обогатиле нас осиромашеним уранијумом?

Захарова: Колико нам је познато, Србија је прогласила приступање ЕУ за свој стратешки циљ. То је суверени избор Београда, који ми у потпуности поштујемо. Судећи по недавном истраживању српског јавног мњења, за сада евроинтеграције подржава релативна већина грађана –  38%,  док је 35% против, а 27% грађана је неодлучно.

Искрено се надамо да ће и Европска унија с поштовањем прихватити жељу Београда да одржи пријатељске односе са Русијом, који се веома динамично развијају и на тај начин манифестују јаке традиционалне везе између наших земаља и народа. За сада, на жалост, то поштовање од стране ЕУ не видимо. Сматрамо неприхватљивим покушаје одређених европских званичника, који, судећи по свему, ништа нису научили на примеру украјинске кризе, да ставе земље балканске регије, укључујући и Србију, пред вештачким избором – „Русија или ЕУ“.

Под већ отрцаном паролом европске солидарности, Брисел покушава да наметне земљама-кандидатима политику  ЕУ о изградњи односа са трећим земљама (која, узгред речено, често се тумачи на различит начин од стране самих држава-чланица ЕУ). Притом се интереси кандидата за улазак у Европску унију, колико можемо да видимо, не узимају у обзир.

Хашки трибунал се ускоро затвара, завршава свој рад. Руска Федерација је дала гаранције за Ратка Младића, али су те гаранције игнорисане. Где је данас међународно право и по чему ће остати упамћен Хашки трибунал о коме се толико говорило?

Захарова:  Током свог мандата Хашки трибунал се није показао као објективан, истински независан и непристрасан орган међународног кривичног правосуђа. Политика Трибунала, усмерена на антисрпско тумачење трагичних догађаја у бившој Југославији деведесетих година прошлог века, не само да није компатибилна са самом идејом међународног кривичног права, већ подстиче тензије и узајамно неповерење у региону.

Током читавог свог постојања Трибунал је показао пристрасан и оптужујући став према осмуњиченима српског порекла. Последњи пример за то је пресуда о доживотној казни затвора изречена 22. новембра бившем главнокомандујућем оружаним снагама Републике Српске Ратку Младићу, која садржи озбиљне недоследности, што доводи у питање доказивост његове кривице у оквиру овог Трибунала.

Забрињавајуће је и занемаривање од стране Трибунала основних права оптужених. У том смислу довољно је подсетити се смрти Слободана Милошевића у затвору Међународног трибунала за бившу Југославију, која још увек изазива многобројна питања. Трибунал је игнорисао и тешко здравствено стање Ратка Младића, одбивши његову молбу за привремено пуштање на слободу ради лечења у Русији, као и пружање одговарајуће медицинске помоћи током изрицања пресуде.

Коначно је дошло време да затворимо ову страницу одлазећег Трибунала, да се сумирају резултати и не дозволи понављање горког искуства под маском међународног правосуђа.

Русија је данас под санкцијама, војници НАТО-а су на вашим границама. Како све то утиче на безбедност Русије?

Захарова: Русија помно прати процес повећања војне групације НАТО-а на својим границама. Северноатлантска алијанса наставља моћну милитаризацију земаља Источне, Југоисточне и Северне Европе које се граниче са Русијом. По такозваном принципу «континуиране ротације» контингенти држава чланица блока размештају се тамо где, у складу са одредбама Оснивачког акта Русија НАТО из 1997,  никада раније нису могли бити и не би требало да буду размештени у толиком броју и у таквим роковима. Реч је о укупно десетак хиљада војника са стотинама комада војне технике и авиона. То је довело до тога да су некада војно мирне регије, као на пример Балтичке земље, за кратко време претворене у праву линију фронта, где становништво активно припремају за одбрану од непостојеће „претње се Истока“.

Додајте овоме и проширење поморских и ваздушних војних активности алијансе на нашим границама, модернизацију постојеће и изградњу нове војне инфраструктуре, модернизацију командног и кадровског система овог блока, повећање обима и интензитета вежби, које се често одржавају по антируском сценарију, као и планове за развој система противракетне одбране САД/НАТО у Европи  у будућности. Покушаји Американаца да постигну војну превласт у супротности су са њиховом раније декларисаном спремношћу да поштују договоре Русије и НАТО о ограничавању распоређивања снага и инфраструктуре на територији нових чланица алијансе. Ова опасност ће се вишекратно увећати у случају да САД изађе из Споразума о ликвидацији ракета малог и средњег домета (РСМД). Имамо ситуацију која ни мало није ружичаста и која не сведочи о одбрамбеним припремама алијансе, већ  напротив – о њеном планском заузимању европског театра војних операција и формирању потенцијала за пројекцију моћи против Русије.

Све ово очигледно погоршава безбедносну ситуацију у Европи, па и везано за оне државе које се данас залажу за распоређивање страних војних снага на својој територији.

Војна активност НАТО-а директно утиче на безбедност наше земље. У таквим околностима Русија је приморана да спроведе неопходан комплекс мера у циљу јачања свог одбрамбеног капацитета и заштите националних интереса. Притом треба посебно напоменути да све ове кораке ми предузимамо на сопственој територији. За разлику од Сједињених Држава и њихових савезника, који врше прегруписавање снага у регије које се граниче са Русијом и врше провокационе војне маневре на нашим границама.

Председник Путин је недавно разговарао са Ердоганом. Ситуација у Сирији је вероватно била централна тема њиховог разговора. Како победити исламски тероризам?

Захарова:    Русија принципијелно не повезује тероризам са било којом религијом. Ми недвосмислено осуђујемо ове  злочиначке активности у свим облицима и испољавањима. Уверени смо да се тероризам може победити само путем истинског обједињавања напора свих држава под окриљем Уједињених нација и поступања строго у складу са нормама и принципима међународног права, искључујући било какве „скривене агенде“ или „дупле стандарде“.

(Искра)

KOMENTARI8 коментара

 1. goran says:

  Хвала Госпођо, и Ви подржавате српски пут у Европу. Све ми нешто мирише да Руси и Европа раде заједно, а не одвојено. Ако је то истина, онда Срби не би требало да имају посла са Вама. Али, будите безбедни, превише су Срби наивни да било шта схвате. Кад су прихватили да им се "по закону" одузимају деца, неће имати проблема ни са другим законима који "немају алтернативу".

  • Zoran says:

   Ajde bre sto si naivabn, ce ti kaze Rusija da napada Srbiju sto hoce u EU, a Amerika skoci da se mesaju u unutrasnje stvari Srbije, onda skoci Rusija i kaze kako s eoni isto mesaju,. a oni potegnu da se mesaju jer Srbi maltretirali Albance. I ko pobedio u prici? Ameri. Citaj izmedju redova ako umes ili ne cityaj sta politicar prica.

   • R.Srpska says:

    Pa ocito misli na njegove prijatelje smrdonoge kauboje i naciste iz EU.

 2. ilija says:

  Oja gorane imas isto misljenje njemacka nece udariti na putina izdace nato pakt merkel i price kod putina putin sto ksaze evropi tako ce da plese to je dobro za srbiju rusi ce i evropa isterati nato pakt za uvek

 3. goran says:

  Ako Rusija vidi Srbiju u Evropi, to je u redu iz njene perspektive. Ali, zasto onda salje Migove? Zasto prica o bratskoj politici prema Srbiji, kad Putin licno podrzava Vucica za koga svi znamo koliko je zla naneo Srbiji? Ne smeta meni Rusija, vec licemerje. A rusko licemerje i podrska Vucicu mi je isto sto i briselsko-americka podrska Gasparu Vucku. Nema tu razlike. Ko bi trebalo da bude nas glavni savetnik? Rekao sam vise puta: Kina. Rusi i Amerikanci sa nama igraju ping-pong. Mi smo u lavirintu jer nemamo imaginacije, jer smo uvenuli. Mi nemamo nijedan potez kojim bi bilo koga iznenadili.

 4. goran says:

  Mali dodatak mome komentaru, jer Srbi sve pogresno shvataju. Naravno da visem volim Rusiju od Kine i da su mi blizi Rusi nego Kinezi. Ali, iskrerno receno, sigurnije bih se osecao sa jednom kineskom vojnom bazom u Srbiji nego sa ruskom. Kinezi su brutalni u odbrani svojih interesa, a Rusi su se vise puta u istoriji pokazali kao prevrtljivi. Jedno je kultura, a drugo politika i borba za opstanak. I jos nesto: nema u politici bratskih naroda, osim u glavama naivnih Srba. Postoji samo interes. Kina ima interes da se sto vise prosiri po svetu, a mi imamo interes da nas sto vise zastiti jedna od najmocnijih armija sveta. Kad bismo to postigli, onda bismo mi mogli da se sa Rusima I Amerikancima "lepo ponasamo", stvar bi se potpuno preokrenula. Mi bismo bili ti koji igraju ping-pong. Amerika i Rusija se jedino Kine plase. To je cinjenica.

 5. Velika Metla says:

  "Zaharova: Rusija principijelno ne povezuje terorizam sa bilo kojom religijom. Mi nedvosmisleno osuđujemo ove zločinačke aktivnosti u svim oblicima i ispoljavanjima. Uvereni smo da se terorizam može pobediti samo putem istinskog objedinjavanja napora svih država pod okriljem Ujedinjenih nacija i postupanja strogo u skladu sa normama i principima međunarodnog prava, isključujući bilo kakve „skrivene agende“ ili „duple standarde“." Па наравно да тај ткзв "тероризам"нема никакве везе с религијама,него је циљ јудејо-ватиканоида да сатанизују ислам а да успут завршавају своје мутне и нељудске "послове"! Кад запад некога сатанизује ПОГОТОВО ми Срби морамо бити врло опрезни,на основу нашег искуства са злом какав је запад,у томе да ли ћемо се и ми придружити том истом сатанизовању! Сви ови "терористички"напади су дело американаца!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u