ЗАХАРОВА ТВРДИ: Запад је покушао да подстакне крвопролиће на Косову

ЗАХАРОВА ТВРДИ: Запад је покушао да подстакне крвопролиће на Косову

4 фебруара 2021

Изјава америчког амбасадора у Приштини да Американци нису гинули да би се створила „велика Албанија“ или „велика Србија“, води ка само једном логичном закључку – да крвопролиће на Косову није било резултат некаквог „стицаја околности“ нити политике Београда, већу су то покушавали да подстакну на Западу, истичу у Москви.Како је рекла портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, судећи према изјави америчког дипломате све је то било испровоцирано споља с циљем незаконитог отцепљења те територије Србије.

„Све су то испланирале западне специјалне службе и све је реализовано уз њихову директну борбену, материјалну, стручну подршку. То је закључак на основу цитата из интервјуа америчког амбасадора“ , рекла је Захарова на редовном брифингу за новинаре.

То је важно сведочанство, додала је она, које не оставља могућност да се и даље подржава мит о намерама Вашингтона и њихових савезника на Балкану.

Такође, додала је она, пада у очи контрадикторност између онога што је изјавио амбасадор и званичне верзије Запада по којој су они спровели искључиво ваздушну операцију против Југославије под, како је рекла, циничним називом – „Милосрдни анђео“.

Према ономе што је изнео НАТО, Алијанса тада није претрпела губитке.

„Сада се испоставља да је све било другачије. Очекујемо објашњење из Вашингтона и поводом ‘Милосрдног анђела’ у Србији и првих индивидуалних захтева НАТО-у за компензацију за штету нанету здрављу као последица коришћења муниције са осиромашеним уранијумом током бомбардовања“, рекла је она.

Она је навела да су и после 20 година од агресије НАТО показатељи читавог низа болести, укључујући онколошке, знатно изнад просека.

„Такви трагови НАТО и њиховог ‘Милосрдног анђела’ јесу резултат тзв. хуманитарне мисије “, истакла је Захарова, подсетивши на сличну ситуацију и у Либији.

Захарова додаје да многи представници НАТО говоре о претњама по европску безбедност од стране других држава, а да при томе њихово неодговорно понашање води ка ескалацији напетости и већ је једном довело до еколошке катастрофе у срцу Европе.

„Против Југославије је била примењена не само радиоактивна муниција, већ су извођени прецизни удари на бројна предузећа што је довело да изливања и отровних и канцерогених супстанци у околину и реке, међу њима и у Дунав. На жалост, до данас нико није одговарао за те злочине. А то је такође део мејнстрима Запада – не признавати сопствене грешке. Југославија није једини пример, ту су Ирак, Либија и друге тачке. Дошли су, уништили све, отишли су, нису се извинили, никакве казне, а затим друге уче како да живе и шта је то слобода“ , каже Захарова.

Она додаје да се у оквиру НАТО одвија ерозија одговорности, а при томе доминира осећај да је апсолутно све дозвољено јер их нико не кажњава.

Како је додала, Алијанса упорно одбацује да је на територији Србији коришћено такво оружје бојећи се стварања преседана у случају даљих захтева за компензацију.

Далеко је пријатније разговарати и подржавати митове о руским хакерима, рекла је она и додала да је то заиста неосновано, док у вези с Косовом јесте јер је последице примене муниције са осиромашеним уранијумом трпело и неколико стотина припадника НАТО у саставу снага на Косову што је потврђено пресудама италијанских судских инстанци.

KOMENTARI3 коментара

 1. test01 says:

  Zapad je izazvao rat na Srpskom KiM i NAPAO Srbiju (civile i civilno stanovnistvo) da bi okupirao Srpski KiM sa ciljem da ga otme i pripoji Albaniji. I dan danas potpomazu TERORISTE i svaljuju svoju krivcu na Srbe da bi izbegli svaku odgovornost a svoju agresiju. U ovome im najvise pomazu izdajnicke marionete koje su doveli na vlast.

  • test01 says:

   ispravka - civile i civilnu infrastructuru i industriju

  • Ivana says:

   Zapad je izazvao krvoproliće pa etničko čišćenje i na kraju genocid nad Srbima privremeno okupirane Republike Srpske Krajine i Hrvatske. A sve Vučićevi veliki prijatelji koji po njemu izdajniku nemaju alternativu. Imaju o još i lako Ruse i Kineze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u