ЗАХАРОВА ТВРДИ: Запад је покушао да подстакне крвопролиће на Косову

ZAHAROVA TVRDI: Zapad je pokušao da podstakne krvoproliće na Kosovu

4 februara 2021

Izjava američkog ambasadora u Prištini da Amerikanci nisu ginuli da bi se stvorila „velika Albanija“ ili „velika Srbija“, vodi ka samo jednom logičnom zaključku – da krvoproliće na Kosovu nije bilo rezultat nekakvog „sticaja okolnosti“ niti politike Beograda, veću su to pokušavali da podstaknu na Zapadu, ističu u Moskvi.Kako je rekla portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, sudeći prema izjavi američkog diplomate sve je to bilo isprovocirano spolja s ciljem nezakonitog otcepljenja te teritorije Srbije.

„Sve su to isplanirale zapadne specijalne službe i sve je realizovano uz njihovu direktnu borbenu, materijalnu, stručnu podršku. To je zaključak na osnovu citata iz intervjua američkog ambasadora“ , rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

To je važno svedočanstvo, dodala je ona, koje ne ostavlja mogućnost da se i dalje podržava mit o namerama Vašingtona i njihovih saveznika na Balkanu.

Takođe, dodala je ona, pada u oči kontradiktornost između onoga što je izjavio ambasador i zvanične verzije Zapada po kojoj su oni sproveli isključivo vazdušnu operaciju protiv Jugoslavije pod, kako je rekla, ciničnim nazivom – „Milosrdni anđeo“.

Prema onome što je izneo NATO, Alijansa tada nije pretrpela gubitke.

„Sada se ispostavlja da je sve bilo drugačije. Očekujemo objašnjenje iz Vašingtona i povodom ‘Milosrdnog anđela’ u Srbiji i prvih individualnih zahteva NATO-u za kompenzaciju za štetu nanetu zdravlju kao posledica korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom tokom bombardovanja“, rekla je ona.

Ona je navela da su i posle 20 godina od agresije NATO pokazatelji čitavog niza bolesti, uključujući onkološke, znatno iznad proseka.

„Takvi tragovi NATO i njihovog ‘Milosrdnog anđela’ jesu rezultat tzv. humanitarne misije “, istakla je Zaharova, podsetivši na sličnu situaciju i u Libiji.

Zaharova dodaje da mnogi predstavnici NATO govore o pretnjama po evropsku bezbednost od strane drugih država, a da pri tome njihovo neodgovorno ponašanje vodi ka eskalaciji napetosti i već je jednom dovelo do ekološke katastrofe u srcu Evrope.

„Protiv Jugoslavije je bila primenjena ne samo radioaktivna municija, već su izvođeni precizni udari na brojna preduzeća što je dovelo da izlivanja i otrovnih i kancerogenih supstanci u okolinu i reke, među njima i u Dunav. Na žalost, do danas niko nije odgovarao za te zločine. A to je takođe deo mejnstrima Zapada – ne priznavati sopstvene greške. Jugoslavija nije jedini primer, tu su Irak, Libija i druge tačke. Došli su, uništili sve, otišli su, nisu se izvinili, nikakve kazne, a zatim druge uče kako da žive i šta je to sloboda“ , kaže Zaharova.

Ona dodaje da se u okviru NATO odvija erozija odgovornosti, a pri tome dominira osećaj da je apsolutno sve dozvoljeno jer ih niko ne kažnjava.

Kako je dodala, Alijansa uporno odbacuje da je na teritoriji Srbiji korišćeno takvo oružje bojeći se stvaranja presedana u slučaju daljih zahteva za kompenzaciju.

Daleko je prijatnije razgovarati i podržavati mitove o ruskim hakerima, rekla je ona i dodala da je to zaista neosnovano, dok u vezi s Kosovom jeste jer je posledice primene municije sa osiromašenim uranijumom trpelo i nekoliko stotina pripadnika NATO u sastavu snaga na Kosovu što je potvrđeno presudama italijanskih sudskih instanci.

KOMENTARI3 komentara

 1. test01 says:

  Zapad je izazvao rat na Srpskom KiM i NAPAO Srbiju (civile i civilno stanovnistvo) da bi okupirao Srpski KiM sa ciljem da ga otme i pripoji Albaniji. I dan danas potpomazu TERORISTE i svaljuju svoju krivcu na Srbe da bi izbegli svaku odgovornost a svoju agresiju. U ovome im najvise pomazu izdajnicke marionete koje su doveli na vlast.

  • test01 says:

   ispravka - civile i civilnu infrastructuru i industriju

  • Ivana says:

   Zapad je izazvao krvoproliće pa etničko čišćenje i na kraju genocid nad Srbima privremeno okupirane Republike Srpske Krajine i Hrvatske. A sve Vučićevi veliki prijatelji koji po njemu izdajniku nemaju alternativu. Imaju o još i lako Ruse i Kineze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *