ЗАХАРОВА УНИШТИЛА БОРИСА ЏОНСОНА: Он је рекао да је Русија агресивна као Спарта, а она му је одговорила …

ZAHAROVA UNIŠTILA BORISA DŽONSONA: On je rekao da je Rusija agresivna kao Sparta, a ona mu je odgovorila …

17 decembra 2017

Britanski šef diplomatije Boris Džonson uporedio je Rusiju sa Spartom, prenosi londonski list Sandej Tajms.

Džonson je uporedio Zapad sa demokratskom Atinom, a rusiju sa ratničkom i agresivnom Spartom.

Ove Džonsonove reči nisu mogle da ostanu bez reakcije portparola ruskog Ministarstva inostranih poslova, Marije Zaharove, koja je u više navrata kritikovala njegove izjave vezane za Rusiju.

“Ministar inostranih poslova Britanije Boris Džonson uporedio je Rusiju i Spartu. On je rekao da je, kada je izučavao Fukididovu istoriju Peloponeskog rata, uvek mislio da je Atina sa njenom demokratijom pandan Evrope i SAD“, napisala je Zaharova na svojoj Fejsbuk stranici.

Prema mišljenju Zaharove, ako je Rusija Sparta, onda bi Velika Britanija prema takvim poređenjima mogla da bude Lezbos.

“Igranje slobodnim istorijskim paralelama, koje su slične onima koje je pronašao šef Forin Ofisa mogu da ga odvedu još dalje, i on će tako nadahnut i ekstraordinaran jednog prelepog dana videti u svojoj zemlji, naprimer, ostrvo Lezbos“, završava Zaharova.

(Pravda)

KOMENTARI6 komentara

 1. doktor says:

  Nije Fukidid, nego Tukidid pisac 'Peloponeskog rata', ali to je stamparska greska. Podjimo u XX vek i zavirimo u Tolkinovog 'Gospodara prstenova'. Boris Dzonston bi trebalo da uporedi politiku svoje vlade 25 godina unazad sa Mordorom. A Spartanci se, pre svega, pamte po Leonidi i bici u Termopilskom klancu, po cemu ih se seca ceo svet. 'Molon labe' odgovorio je Leonida persijskom kralju Kserksu, koji je trazio da Spartanci poloze oruzje: 'Dodji da ga uzmes'. Legenda o njima zivi 2000 godina. Ko ce se secati Borisa Dzonstona kroz 20 godina?

  • E.Lirsch says:

   Spartanaca je biko oko 300 ili 4000 a protivnika nekih 12 000. Ili tako nekako.

 2. doktor says:

  I jos nesto o Spartancima: svojevremeno su Tebanci (Teba je bila jos jedan grad-drzava stare Grcke) zapretili Spartancima : 'Kada budemo zauzeli Spartu, od nje nece ostati ni kamen na kamenu', na sta su Spartanci odgovorili: 'Prvo treba da je zauzmete'. Dzonston uporedjuje Rusiju sa Spartom? Pozdravljaju. (Cestitam)

 3. goran says:

  Zaharova je matirala prepotentne Engleze, odlicno, za pamcenje.

 4. Branko says:

  Ja ne bi propustio spomenuti 500 godina britanske kolonijalne pljačke, Burske ratove, kao ni učešće britanaca u agresiji na Afganistan, Irak, Libiju i pomaganje ISIL-u u Siriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *