Zahladneli odnosi Nemačka – Rusija?

Zahladneli odnosi Nemačka – Rusija?

11 oktobra 2014

German Chancellor Angela Merkel and Russian President Vladimir PNemačko-ruske vladine konsultacije, planirane za kraj oktobra u Sočiju, neće biti održane zbog stava Moskve prema ukrajinskoj krizi, saznaje „Špigel“.

„Špigel“ u onlajn izdanju piše i da neće biti ni susreta kancelara Angele Merkel i predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Ukrajinski konflikt je jasno pogoršao raspoloženje između Nemačke i Rusije. Zato neće biti održan susret Putin-Merkelova. Zbog napete situacije međuvladine kosultacije nemaju smisla“, saznaje „Špigel“.

U Berlinu se kaže da jedan susret, s obzirom na ponašanje Moskve, ne bi imao smisla, prenosi nedeljlnik.

Vladine konsultacije se održavaju po pravilu paralelno sa Peterburškim dijalogom, a mnoge nevladine organizacije su već otkazale svoje učešće na tom dijalogu.

Peterburški dijalog je jedan debatni form koga su pre skoro deceniju i po ustanovili Putin i tadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder.

Taj dijalog je utemeljen u cilju unapredjenja ukupnih nemačko-ruskih odnosa, održava se jednom godišnje, naizmenično, u Rusiji i Nemačkoj.

Kada je reč o tom dijalogu, zamenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Andreas Šokenhof i ekspert za spoljnu politiku opozicione partije Zeleni Mari-Luize Bek su krajem septembr, povodom permanentnih napetosti sa Rusijom, najavili da neće krajem oktobra putovati u Soči.

Politički magazin „Sspigel“ je nedavno saznao da je nemačko Ministarstvo inostranih poslova u jednoj internoj analizi situacije u Rusiji oceniilo da se ta zemlja, pod vodjstvom Putina, skoro u svakom pogledu razvila u atoritativnu državu.

„Državna Duma ‘igra’ kako Putin ‘svira’ i sudstvo donosi Kremlju prijatne presude….“, navodi se u analizi Ministarstva inostranih poslova u Berlinu i dodaje da je u Rusiji „korupcija deo sistema i da se protiv nje vodi samo selektivna borba“, preneo je „Sspigel“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *