ZAHARČENKO: Formirana Armija DNR, a ofanziva će trajati dok ne oslobodimo sve gradove i sela od fašista

ZAHARČENKO: Formirana Armija DNR, a ofanziva će trajati dok ne oslobodimo sve gradove i sela od fašista

25 августа 2014

1408256575916.jpg-620x349Premijer Donjecke Republike Aleksandar Zaharčenko objavio je: „Dosad smo bili narodna vojska, od danas smo Armija Donjecke Narodne Republike”.

Istovremeno je objasnio: „Formirali smo jedinice. Svaka je dobila svoj armiji broj. A oformili smo, pored ostalog, dva tenkovska bataljona, dve kompletne artiljerijske brigade, tri pešadijske brigade, dva dviziona višecevnih raektnih bacača „Grad”, jedan motosreljački bataljon i jednu jurišno-desantnu brigadu. Plus: jedna remontna brigada i dve poljske bolnice”.

Zaharčenko je podvukao da je cilj sadašnje kontraofanzive Armije DNR – oslobađanje cele njene teritorije, pa precizirao: „Oslobodićemo svaki naš grad i svako selo. Ovo je naša zemlja. Mi ne ratujemo u Lavovu. Ukrajinci su došli sa ratom kod nas, a ne mi kod njih. Ofanziva će trajati dok cela DNR ne bude cela oslobođena. Armija DNR je za to spremna. Ukrajinskih zarobljenika biće sve više i više.”

Kako je Zaharčenko i najavio, snage DNR su prezuele kontrolu nad gradićem Jeljenovka i naseljima Luganskoje, Svjetloje i Dolja koja se nalaze južno od Donjecka.

Ukri su u ovim borbama izgubili osam tenkova i 19 drugih oklopnih vozila i minobacačku bateriju. Imali su i 12 mrtvih i sedam ranjenih.

Severozapadno od Donjecka, kod naselja Mihajlovka, Armiji DNR su se predala 32 ukrajinska vojnika.

Kod Kutejnjikova je uništila ili osvojila pet višecevnih raketnih bacača „Grad”.

Kod Ilovajska su Ukrajinci ostali bez 28 oklopnih vozila.

Jutros je Armija DNR opkolila – između Stepanovke, Amvrosijevke i Stepano-Krinke – još jednu veliku grupaciju ukrajinskih snaga koja raspolaže sa 40 tenkova, oko 100 drugih oklopnih vozila i 50-ak višecevnih raketnih bacača „Grad” i „Uragan” i sa preko 60 topova, haubica i teških minobacača.

Štab Armije DNR je saopštio da je deo ukrajinskih snaga počeo da se povlači na jug.

Armija Donjecke Republike je saopštila da neke jedinice ukrajinske nacionalne garde u žurbi napuštaju veliki južni grad-luku Mariupolj.

Kako je javila agencija Novorosija, kamioni sa ukrajinskim gardistima se kreću prema Mangušu i Zaporoškoj oblasti. Međutim, u gradu i oko njega su snage ukrajinske armije.

Vojni vrh DNR je ocenio da je odlazak gardista iz Mariupolja najverovatnije povezano sa time što su minule noći u grad prodrle njegove diverzantsko-izviđačke grupe. A takođe sa uspesima na „južnom frontu”.

Jedinice DNR su preuzele kontrolu nad nekoliko naselja oko Mariupolja, uključujući Teljmanovo, a vode borbu sa Ukrajincima u okolini Novoazovska, najžešću kod Guseljšćikova.

Borci DNR tvrde da su mnogi Ukrajinci iz Teljmanova pobegli u Mariupolj.

Poznati ukrajinski ratni propagandista Dmitrij Timčuk objavio je da je prema Novoazovsku i Mariupolju pokušala da se probije kolona oklopne tehnike iz Rusije, ali da su to ukrajinske snage sprečile. Odnosno, da su se navodno probila samo dva tenka i deset oklopnih transportera. Dodao je da će i te „ruske snage” biti uništene.

Poznati ukrajinski rusofob, poslanik Oleg Ljaško, istovremeno je izjavio da se na granici sa Rusijom pojavila „rupa kroz koju će prolaziti oružje i pojačanja separatistima”.

„Treba uskoro očekivati i desant sa Azovskog mora. Deo naših snaga se povukao prema Mariupolju da ne bi bio opkoljen. Našima je – naglasio je Ljaško – potrebno teško naoružanje jer ga gotovo i nemaju. Nema razloga za paniku, ali treba se ozbiljno suprotstaviti neprijatelju jer – ako zauzme Mariupolj – imaćemo veliki problem”.

Zvanični gradski sajt Mariupolja, koji je pod kontrolom vlasti hunte, objavio je da se borbe već vode kod naselja Markino, na koje snage DNR napadaju sa severa, a „agresori iz Rusije” sa istoka.

„Agresori” su tobože napali sa 30 tenkova (a Timčuk govori o DVA!), od kojih su hrabri ukrajinski vojnici navodno već uništili 5-6 (dakle: tri puta više nego što ih je, prema Timčuku, uopšte ušlo).

Isti sajt je objavio i da „separatisti” već granatiraju Novoazovsk i pozvao građane Mariupolja da se uključe u odbranu grada. Uz napomenu” Situacija je veoma ozbiljna. Najbolje je da žene i deca napuste grad”.

VIDEO: Uništena baza ukrajinske vojske

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Spasoje says:

    Bravo i čestitam na osnivanju Armije ANR i želim im puno uspjeha u oslobodjenju svoje zemlje i Republike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u