Zahtev Brisela je strašni cinizam

Zahtev Brisela je strašni cinizam

21 avgusta 2014

euro-collapse-topPolitički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da upozorenje EU da Srbija i drugi kandidati ne bi trebalo da preuzmu mesto evropskim izvoznicima hrane u Rusiju, predstavlja primer strašnog cinizma i licemerja i da Zapad ne želi jaku Srbiju.

„Takav zahtev je više nego neumesan i ciničan. EU i njene članice čine sve da olakšaju položaj svoje privrede i vrlo su neprincipijelne u tom pogledu, otvaraju sva moguća tržišta, a kada se radi o beneficijama koje tako postižu, onda se niko ne seti Srbije ili BiH, Republike Srpske ili drugih država regiona“, rekao je Anđelković.

Anđelković, koji je izvršni direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da Srbija sada ima šansu da se ozbiljno pozicionira i mogla bi da ugrozi neke države članice EU kao što je Poljska, koja je izvozila mnogo voća u Rusiju.

„Ako bismo sada mi imali pravilnu strategiju i ozbiljno se postavili u tom pogledu i ozbiljno radili na tome da unapredimo svoj izvoz u Rusiju, onda bi i Srbija i Republika Srpska mogle da naprave ozbiljan prodor u izvozu voća i raznih poljoprivrednih proizvoda, što bi moglo da se meri i milijardama dolara“, smatra Anđelković.

On je naveo da je potpuno licemerno tražiti od Srbije solidarnost, a da EU nije spremna da zadovolji ni minimum srpskih nacionalnih interesa u bilo kojoj sferi, što se videlo, uostalom, i kada su bile poplave, kada je Srbija dobila, kako je rekao „smešnu pomoć“.

Što se tiče prave pozadine upozorenja iz Brisela da se ne razvija trgovinska saradnja sa Rusijom, Anđelković je ocenio da Zapad ne želi emancipaciju i jačanje Srbije i drugih država koje nisu potpuno pod kontrolom Brisela i Vašingtona.

„Povezivanje sa Rusijom ne samo što bi donelo kratkoročnu ekonomsku korist, već bi i dugoročno trasiralo put da bi se, možda, mnogi zapitali u Beogradu da li nam uopšte i trebaju evrointegracije“, istakao je Anđelković.

On je dodao da članice EU i same znaju da sukob sa Rusijom ne može da bude previše dugotrajan, jer Rusija treba EU više nego što EU treba Rusiji.

„Taj sukob će se pre ili kasnije prevazići i ne žele sada da se neko pozicionira na tržištu koje gube države članice EU, jer ako sankcije potraju mogu da nanesu veliku štetu“, naveo je Anđelković.

Podsetivši na period 90-ih kada je Srbija zbog sankcija izgubila mnoga tržišta, pa i rusko, on je istakao da Srbija sada ima šanse da se mnogo ozbiljnije vrati u nekim strateškim sektorima i tu šansu ne sme da propusti, jer bi to bio odraz „nacionalnog mazohizma, a ne normalne politike“.

Anđelković je ocenio da poruka EU predstavlja sebični interes, a ne poziv na bilo kakvu solidarnost.

„Ako mi to ne shvatimo, onda bi se samo dokazalo da Beograd vodi neodgovornu mazohističku politiku, a ne pragmatičnu i nacionalno odgovornu“, rekao je Anđelković.

On je podsetio da Srbija sa Rusijom ima i sporazum o slobodnoj trgovini i da je nastojala da poveća izvoz u Rusiju, ali da joj se sada povećava šansa za to, jer su konkurenti u nekim oblastima eliminisani.

„Mi radimo ono što smo do sada radili, a to što nam se pojavila konjukturna prilika, to nije naša stvar, nego naša sreća i to je pitanje odnosa Moskve i Brisela“, rekao je Anđelković.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vladimir says:

    U Makedoniju su dosli, jos prvih dana, predstavnici SAD i EU da ""preloze"" nasim privtrdnicima da stopiraju saradnju sa Rusima. Na prvo nase pitanje dali sledi kompenzacija za izgubljenu dobit i penale odgovor: NE NEMAMO PREDVIDJENI BUDJET ZA TO. Na drugo pitanje dali ce i vase firme to isto urditi sokantan odgovor: ZA TO DA VAS NIJE BRIGA, NIJE VAS PROBLEM. Feudalizam na granici robovlasnistva. TOLIKO O NASOJ A I VASOJ RAVNOPRAVNOSTI SA NASIM STRATESKIM I NEZAMENJIVIM PARTNERIMA, SAD I EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *