ЗАХТЕВ ИЗ НЕМАЧКЕ ШОКИРАО ЕВРОПУ: Пошаљите на фронт одбегле из Украјине у Европу

ЗАХТЕВ ИЗ НЕМАЧКЕ ШОКИРАО ЕВРОПУ: Пошаљите на фронт одбегле из Украјине у Европу

6 децембра 2023

Украјинце који су побегли у Европску унију да избегну мобилизацију, требало би вратити у домовину и послати на фронт како би помогли ратним напорима Кијева, предлаже немачки посланих Родерик Кизеветер за „Велт“, додајући да су Украјинци који избегавају војну службу међу кључним проблемима владе Владимира Зеленског.

Кијев је још у фебруару 2022. године наредио масовну мобилизацију и забранио мушкарцима од 18 до 60 година, који би потенцијално могли да буду регрутовани, да напуштају земљу без посебне дозволе. Међутим, проблем масовног избегавања војне обавезе тренутно је толико ескалирао да се званичници, после великих губитака боре да попуне војне редове.У октобру је заменица украјинског министра одбране Наталија Калмикова рекла да „десетине, стотине хиљада људи“ избегавају да се прикључи војсци. Украјински медији су такође почетком новембра известили да се чак 8.000 Украјинаца суочава са кривичним пријавама због избегавања војног рока. Било је оних који су писали и о томе да се грађани Украјине практично отимају не би ли се прикључили фронту.

„Велт“ је у новембру известио да је Кијев прибегао чак и регрутацији кључних радника и потенцијално наштетио дугорочној економској одрживости Украјине како би задовољио потребе војске.

„Суштина ствари за Украјину је да у Европској унији, на пример, преко 600.000 војно способних мушкараца избегава војну службу“, рекао је немачки посланик и додао да Немачка има око 220.000 таквих избеглица.

Све те људе, како он каже, треба подстаћи да се врате у своју матичну земљу или да се прикључе војсци или да „помажу… подржавајући Црвени крст, рашчишћавајући рушевине, помажући ватрогасним јединицама и пружајући цивилну подршку“, каже посланик највеће немачке опозиционе странке.

Он је додао да Немци треба да „апелују на младиће који су способни за војну службу“ и да Брисел „треба да уради исто“.

Број војно способних Украјинаца који живе само у Немачкој био би, како он процењује довољан да попуни „више од 10 дивизија“ за Кијев.Упитан о потенцијалним дипломатским разговорима између Москве и Кијева, Кизеветер је одмах одбацио ту идеју, тврдећи да Русија не жели да преговара.

Уместо тога, он је позвао на повећање испоруке оружја Украјини, признајући да ће рат трајати „доста времена“.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је у уторак за РТВИ да Русија није затворила врата за разговоре и да би желела да реши конфликт дипломатским и политичким средствима.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Gagi says:

    U Ukrajini takodje treba organizovati neki 5 oktobar da se pobegulje same i dobrovoljno vrate. Inace, taj zapad stiti i cuva one koji su pobegli od rata sa njima i njihovom armadom. Za sve one koji su pobegli od borbe za nova osvajanja tudjih drzava, nemaju razumevanja i samilost ako zele sigurnost i miran zivot bez rata. Nesto su mi ove stvari poznate, bilo je slicnih slucajeva na ovim nasim prostorima 90-ih. Koliko je tada bilo u nasoj drzavi anti-ratnih pokreta i organizacija, to niko nije uspeo da prebroji. Danas su svi ti aktivisti i dobosari "nevidljivi" i bore se za nove agende pristupanja u EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u