ЗАХТЕВ ИЗ НЕМАЧКЕ ШОКИРАО ЕВРОПУ: Пошаљите на фронт одбегле из Украјине у Европу

ZAHTEV IZ NEMAČKE ŠOKIRAO EVROPU: Pošaljite na front odbegle iz Ukrajine u Evropu

6 decembra 2023

Ukrajince koji su pobegli u Evropsku uniju da izbegnu mobilizaciju, trebalo bi vratiti u domovinu i poslati na front kako bi pomogli ratnim naporima Kijeva, predlaže nemački poslanih Roderik Kizeveter za „Velt“, dodajući da su Ukrajinci koji izbegavaju vojnu službu među ključnim problemima vlade Vladimira Zelenskog.

Kijev je još u februaru 2022. godine naredio masovnu mobilizaciju i zabranio muškarcima od 18 do 60 godina, koji bi potencijalno mogli da budu regrutovani, da napuštaju zemlju bez posebne dozvole. Međutim, problem masovnog izbegavanja vojne obaveze trenutno je toliko eskalirao da se zvaničnici, posle velikih gubitaka bore da popune vojne redove.U oktobru je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Natalija Kalmikova rekla da „desetine, stotine hiljada ljudi“ izbegavaju da se priključi vojsci. Ukrajinski mediji su takođe početkom novembra izvestili da se čak 8.000 Ukrajinaca suočava sa krivičnim prijavama zbog izbegavanja vojnog roka. Bilo je onih koji su pisali i o tome da se građani Ukrajine praktično otimaju ne bi li se priključili frontu.

„Velt“ je u novembru izvestio da je Kijev pribegao čak i regrutaciji ključnih radnika i potencijalno naštetio dugoročnoj ekonomskoj održivosti Ukrajine kako bi zadovoljio potrebe vojske.

„Suština stvari za Ukrajinu je da u Evropskoj uniji, na primer, preko 600.000 vojno sposobnih muškaraca izbegava vojnu službu“, rekao je nemački poslanik i dodao da Nemačka ima oko 220.000 takvih izbeglica.

Sve te ljude, kako on kaže, treba podstaći da se vrate u svoju matičnu zemlju ili da se priključe vojsci ili da „pomažu… podržavajući Crveni krst, raščišćavajući ruševine, pomažući vatrogasnim jedinicama i pružajući civilnu podršku“, kaže poslanik najveće nemačke opozicione stranke.

On je dodao da Nemci treba da „apeluju na mladiće koji su sposobni za vojnu službu“ i da Brisel „treba da uradi isto“.

Broj vojno sposobnih Ukrajinaca koji žive samo u Nemačkoj bio bi, kako on procenjuje dovoljan da popuni „više od 10 divizija“ za Kijev.Upitan o potencijalnim diplomatskim razgovorima između Moskve i Kijeva, Kizeveter je odmah odbacio tu ideju, tvrdeći da Rusija ne želi da pregovara.

Umesto toga, on je pozvao na povećanje isporuke oružja Ukrajini, priznajući da će rat trajati „dosta vremena“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak za RTVI da Rusija nije zatvorila vrata za razgovore i da bi želela da reši konflikt diplomatskim i političkim sredstvima.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gagi says:

    U Ukrajini takodje treba organizovati neki 5 oktobar da se pobegulje same i dobrovoljno vrate. Inace, taj zapad stiti i cuva one koji su pobegli od rata sa njima i njihovom armadom. Za sve one koji su pobegli od borbe za nova osvajanja tudjih drzava, nemaju razumevanja i samilost ako zele sigurnost i miran zivot bez rata. Nesto su mi ove stvari poznate, bilo je slicnih slucajeva na ovim nasim prostorima 90-ih. Koliko je tada bilo u nasoj drzavi anti-ratnih pokreta i organizacija, to niko nije uspeo da prebroji. Danas su svi ti aktivisti i dobosari "nevidljivi" i bore se za nove agende pristupanja u EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *