Zahtevi za povraćaj stanarskih prava u Hrvatskoj do 31. avgusta

Zahtevi za povraćaj stanarskih prava u Hrvatskoj do 31. avgusta

15 avgusta 2013

Operacija OlujaSrbi bivši nosioci stanarskog prava iz Hrvatske sa područja koja nisu bila zahvaćena ratnim dejstvima imaju poslednji rok do 31. avgusta da podnesu zahtev za stambeno zbrinjavanje.

– Prema procenama OEBS, oduzeto je ukupno 32.000 srpskih stanova u Hrvatskoj. Manji broj stanova nalazio se na teritoriji od posebne državne brige, tako da je najveći deo na ovom području za koji sada ističe rok – rekla je Srni Jelena Marić, savetnica u Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije.

U Srbiji je 2011. evidentirano 18.000 takvih porodica, koje su bile nosioci stanarskog prava, ali, kako napominje Marićeva, pitanje je da li će svi oni podneti zahtev. Marićeva kaže da je interesovanje vrlo veliko i da se svakog dana izda stotinak obrazaca.

Prema njenim rečima, spisak dokumenata koji zainteresovani treba da pribave je dugačak i kreće se od ličnih dokumenata i dokumenata koji se odnose na imovinsko stanje u zemlji porekla, preko dokaza o korišćenju stana po osnovu stanarskog prava devedesetih godina 20. veka, do obrasca prijave i izjave koja se overava.

Marićeva je napomenula da su obrasci dostupni u svim komisijama, Komesarijatu, diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske.

Glavni kriterijum je da podnosilac zahteva mora da ima dokaz da je koristio stan na dan 8. oktobra 1991. u Hrvatskoj, a podnosilac zahteva i svi članovi navedeni na prijavnom obrascu ne smeju imati nekretninu u vlasništvu koja je uslovna za stanovanje prema kriterijumima UNHCR-a na teritoriji zemalja nastalih raspadom SFRJ.

SITUACIJA U BiH

Marićeva ističe da se u Komesarijat javljaju i ljudi iz BiH koji su zainteresovani za obnovu imovine, posebno oni koji su živeli na području današnjih Unsko-sanskog i Livanjskog kantona, s obzirom na to da je na tom području ostao najveći broj neobnovljene srpske imovine.

Ona napominje da je situacija sa BiH specifična, jer je „svako imao pravo na obnovu, samo je bilo pitanje da li je bio prioritet da mu se obnovi kuća ili stan u skladu sa sredstvima kojima BiH raspolagala u datom trenutku“.

– Veliki broj imovine u BiH je obnovljen, a sve su vraćene, tako da oni koji nisu bili prioritetni prethodnih godina, sada imaju priliku da to ostvare – rekla je Marićeva.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *