ЗАХУКТАВА СЕ: Нападнута руска база у Сирији

ZAHUKTAVA SE: Napadnuta ruska baza u Siriji

21 septembra 2015

sirija3Jedna od uticajnih pobunjeničkih grupa u Siriji tvrdi da je ispalila nekoliko raketa na aerodrom Basel, koji navodno koriste ruski vojnici. U video snimku postavljenom u petak na internetu, pripadnici Armije islama uputili su upozorenje Rusima da neće uživati u miru u Siriji.

Borci su zatim snimljeni kako postavljaju i lansiraju više raketa iz planinskog područja u pravcu aerodroma, preneo je AP. Početkom sedmice, novi satelitski snimci pokazali su dolazak ruskih tenkova, oklopnih vozila i druge vojne opreme u vazduhoplovnu bazu u sirijskoj provinciji Latakija, što ide u prilog izveštajima američkih, izraelskih i drugih zvaničnika o gomilanju ruske vojske u Siriji.

Na snimcima se vidi i nova konstrukcija, uključujući pistu koja se gradi u bazi unutar međunarodnog aerodroma Basel Asad. Rusija kaže da je njeno vojno angažovanje u Siriji u vezi sa borbom protiv ekstremističke grupe Islamska država, navela je američka agencija.

Sjedinjene Američke Države su uznemirene premeštanjem ruskih taktičkih aviona u Siriju, rekao je američki državni sekretar Džon Keri. On je priznao da ti avioni mogu predstavljati pretnju po vojne snage SAD i njenih saveznika.

Američki zvaničnici kažu da je Rusija premestila mali broj borbenih aviona u Siriju, samo nekoliko sati pošto je ministar odbrane SAD Eš Karter razgovarao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom – što su prvi vojno-vojni kontakti dve zemlje posle dužeg vremena.

– Jasno je da prisustvo aviona sa kapacitetima za borbu u vazduhu… i projektila zemlja-vazduh stvara ozbiljna pitanja – rekao je Keri, odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka sa britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom.

Rusi su u Siriji postavili najmanje jedan takav sistem sa projektilima, rekao je američki zvaničnik koji je zahtevao anonimnost. Moskva kaže da je njeno pojačano vojno prisutvo u Siriji usmereno na borbu protiv ekstremističke organizacije Islamska država. Dok Islamska država nema avijaciju, ruski avion koji je poslat u Siriju može da tuče kopnene mete i pruža podršku kopnenim snagama izbliza, rekao je jedan američki obaveštajni zvaničnik, koji je takođe zahtevao anonimnost.

Prema njegovim rečima, ovo je prvo značajnije raspoređivanje ruskih vojnih snaga izvan teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza još od rata u Avganistanu.

Keri je rekao da vojno-vojni kontakti sa Rusima imaju za cilj da ne bude incidenata između ruskih i američkih snaga. Razgovori deluju kao prećutno prihvatanje jačanja ruskog vojnog prisustva u Siriji nakon nekoliko sedmica u kojima je Vašington upozoravao Moskvu da to ne radi. Čini se da je još jedan ustupak – Kerijeva eksplicitna izjava da bi SAD mogle da prihvate razrešenje sirijskog građanskog rata u kojem bi predsednik Bašar el Asad još neko vreme ostao na vlasti, pre no što bi otišao – što Amerikanci već dugo priželjkuju.

(webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. pravda says:

    Pa kako ove AMERE smatrati no BITANGAma.Pa molim Vas ,oni obese presednika ,jedne drzave cim neradi kako ameri kazu.E tako obesise Sadama,Gadafija rascerecise..Tunis rasturise,Nas bombardovase,Egipat raskopase.Pa jel to DEMON kratija zasta se ove nase BITANGE zalazu,za JEVROPSKU uniju i NATO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *