ZAHUKTAVANJE U UKRAJINI: Janukovič mobiliše članove svoje partije i pristalice

ZAHUKTAVANJE U UKRAJINI: Janukovič mobiliše članove svoje partije i pristalice

28 januara 2014

Janukovic UkrajinaUkrajinski predsednik Viktor Janukovič počeo je novu rundu konsultacija sa vođama „evromajdana“ koje bi mogao lako da optuži za pokušaj državnog prevrata. Ali, prethodno se pobrinuo – iako je vlada Nikolaja Azarova saopštila da ne povećava broj pripadnika specijalnih jedinica „Berkut“ i „Grifon“ i da ne uvodi vanredno stanje – da u rukama ima nešto bolje adute.

Oblasno rukovodstvo Partije regiona, čiji lider je upravo Janukovič, iniciralo je hitno sazivanje „sveukrajinskog savetovanja ćelija zbog pogoršavanja političke krize u zemlji“.

Istovremeno je harkovski vrh Partije regiona objavio „opštu mobilizaciju članova partije i njenih pristalica radi zaštite ustavnog poretka Ukrajine“. U izdatom saopštenju se naglašava: „Partija regiona preuzima na sebe odgovornost za formiranje družina koje će čuvati državne ustanove i organizacije. Nećemo dozvoliti da ekstremisti dalje čine ono što su već uradili u mnogim regionima Ukrajine“.

Istovremeno je vlast velikog grada Dnjepropetrovska objavila: da taj grad i drugi gradovi na istoku zemlje neće dozvoliti da ekstremisti destabilizuju situaciju i preuzmu vlast.Svoj novi potez povukao je i parlament autonomne republike Krim: zabranio je delovanje na poluostrvu ekstreno desnoj i ntisemitskoj partiji Svoboda čiji je lider Oleg Tjagnibok, jedan od vođa „evromajdana“.

Novi momenat je i zahtev Okružnog administrativnog suda Kijeva Vitaliju Kličku, lideru partije Udar kome je Janukovič ponudio funkciju vicepremijera, da saopšti: da li – kao se tvrdilo po medijima – zaista ima stalna boravišta u SAD i Nemačkoj.

„Evromajdan“ se u međuvremenu proglasio i za Štab nacionalnog otpora i saopštio: „Vlast se opredelila za kurs sračunat na opstrukciju pregovora sa opozicijom i uvođenje u zemlji vanrednog stanja. Opozicija je, uprkos tome, spremana da pregovara o izbegavanju dalje eskalacije konflikta i sprečavanju krvoprolića“.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine objavilo je da evrointegracije i dalje ostaju – strateški kurs Kijeva.

„Imamo u vidu oštru reakciju EU na to što je Ukrajina zastala sa potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini i pridruživanjeu EU. Potrudili smo se da Briselu objasnimo svoju poziciju, a sada je vlada Ukrajine spremna da pregovara o planu za primenu tog sporazuma“ – objavio je šef ukrajinske diplomatije Leonid Kožara.

Verovatno je pritom imao u vidu da je generalni sekretar UN Ban Ki Mun najavi slanje svog specijalnog emisara u Kijev, a da u glavni grad Ukrajine samo što nije ponovo doleteo Štefan File…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *