ЗАИГРАО НА СВЕ ИЛИ НИШТА: Дачић се узда у Русе!

ZAIGRAO NA SVE ILI NIŠTA: Dačić se uzda u Ruse!

8 maja 2017

Lider socijalista i šef diplomatije Ivica Dačić ima veliku želju da ponovo bude predsednik Vlade Srbije, a na tom putu nada se da bi mu mogla pomoći i podrška Rusije.

Kako je shvatio da mu je konkurencija za premijersku poziciju i te kako jaka, Dačić se okrenuo Istoku, pa je prošle nedelje, ničim izazvan, najavio da će pokrenuti inicijativu za rešavanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

– Dačiću je stranka u potpunom haosu zbog nezadovoljstva pojedinih istaknutih članova i on je svestan da bi mu samo premijerska pozicija mogla pomoći da smiri stanje. S obzirom na to da mu je ta pozicija slamka spasa, on čini sve da do nje dođe – navodi naš dobro obavešteni izvor i dodaje da je zato lider socijalista pomoć potražio i od Rusa.

– Zato je najavio da će baš on pokrenuti inicijativu za rešavanje diplomatskog statusa ruske baze u Nišu. Doduše, čisto sumnjam da će mu ova taktika uspeti jer je opštepoznato da premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne podleže nikakvim pritiscima – navodi izvor.

Podsećanja radi, šef diplomatije je najavio da će naredne nedelje kod premijera Vučića pokrenuti inicijativu za rešavanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. On je kazao da je sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Srpsko-ruskog centra u Nišu „na čekanju” od avgusta 2014.

– Već treću godinu ovo izaziva smetnje u funkcionisanju centra u Nišu. Rusija ne izdvaja sredstva koja je namenila jer nije rešen status. Ovo pitanje se mora rešiti ili centar ugasiti – ocenio je Dačić.

Ovo nije prvi put da Dačić lobira za Ruse. Mediji su 2016. pisali da Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, u strahu od moguće reakcije Rusije nakon ratifikacije sporazuma sa NATO, guraju potpisivanje sporazuma o ruskom humanitarnom centru u Nišu. Predsednik Srbije pokušavao je pred put u Moskvu da nametne sporazum kao prioritetnu temu, a u tome je imao podršku Ivice Dačića.

Aleksandar Vučić je sveo listu kandidata za premijera na četiri imena, to su Nikola Selaković, Ana Brnabić, Miloš Vučević i Ivica Dačić. 

Vladimir Pejić, direktor „Faktor Plusa“, komentarišući ova saznanja naveo je da su to predstavnici neke tri opcije.

– Pitanje je da li će se Aleksandar Vučić opredeliti da budući predsednik Vlade bude neko iz SNS-a, a tu imamo Vučevića i Selakovića, ili će se odlučiti da to bude neko ko je nestranačka ličnost poput Ane Brnabić ili će ipak odabrati da to bude predstavnik najvećeg koalicionog partnera, što je Ivica Dačić. Mislim da će izbor umnogome zavisiti i od toga na koji period se bira novi premijer i kada nas čekaju novi parlamentarni izbori: da li će to biti neko ko će tu funkciju obavljati možda do sledećeg proleća, do kraja mandata ili možda čak i nakon novih izbora – kazao je on.

Nebojša Krstić: Brnabićeva je najbolji kandidat

– Mislim da bi svaki od ovih kandidata mogao da bude korektan predsednik Vlade. Moj favorit je Ana Brnabić. Njen izbor bio bi vest u svetu. Sama njena pojava uticala bi povoljno na imidž Srbije. Takođe i na imidž Aleksandra Vučića. O Srbiji u svetu i dalje vladaju predrasude, a kada bi dobila za premijera ženu, koja je pritom deklarisani gej, a i osoba od ličnog i profesionalnog integriteta, to bi bacilo sasvim novo, mnogo bolje svetlo na sve nas. Takođe, njen izbor bi zapušio usta mnogim kritizerima iz opozicionog i građanskog sektora društva i oduzelo im mogućnost da je napadaju na način koji im je postao svojstven – degradirajući političke protivnike kao ličnosti.

Dragomir Anđelković: Selaković i Vučević favoriti

– Prvo, mislim da je spisak kandidata dobar, da je Vučić po raznim osnovama izabrao ljude koji mogu kvalitetno da obavljaju taj posao. Selaković i Vučević su ljudi koji su najbolji kadrovi u SNS-u. Što se tiče Brnabićeve, ona je ličnost koja bi mogla da bude neka vrsta mosta ka onim ciljnim grupama koje nisu glasale za Vučića i SNS, ima utemeljenje i u građanskom biračkom telu. Njena mana je što je biračko telo SNS-a ne prepoznaje kao svoju i pitanje je da li ima takvo iskustvo u političkoj sferi kakvo imaju Vučević i Selaković. Što se tiče Dačića, on se pokazao kao korektan i lojalan partner SNS-u. On ima kapacitet i kvalitet za obavljanje tog posla, ali logičnije bi mi bilo da to bude neko iz SNS-a – kaže Dragomir Anđelković.

(Alo)

KOMENTARI4 komentara

 1. Beli Medo says:

  Od kada se lezbo osoba naziva gej? Kakav imidz se popravlja u svetu ako mi nismo uopste deo sveta? Od kada se u kvalifikacijama za mesto visokog nivoa trazi taj svestrani seksizam? U kakva bica spadaju uopste oni koji sve ovo pisu ili misle? Ko ste vi, bre, ljudi???

 2. goran says:

  To su sluzbenici modernih gejova, pederluk je uslov za ulazak u EU, to Vucko zna najbolje, pa zato i cuti.

 3. Predrag says:

  Pa ako plati jedno 500 mil. Eura možda će i da bude prenijer. Miraće da zove bananu ,cecu i ostlu bagru da mu obezbede lovu. A posle će naravno kao premijer brzo to da nadoknadi pljačkajući i drogirajući narod.

 4. kuka says:

  Možemo li jednom za premijera dobiti normalnog čoveka, koji nije kupio diplomu, Srbina koji nije homoseksualac ili perverznjak? Izgleda da je to nemoguća misija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *