Zajednička izjava rukovodstva Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike

Zajednička izjava rukovodstva Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike

8 septembra 2014

62687_vest_savezPodržavajući inicijativu predsednika Ruske Federacije, V. V. Putina, Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika su uzele učešće u još jednoj rundi susreta Trostrane kontakt-grupe, koja je održana 5. septembra ove godine u Minsku.

Dokaz pažnje koja se poklanja inicijativi Vladimira Putina jeste činjenica da su sa strane Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike u pregovorima učestvovali predsednik Veća ministara Donjecke Narodne Republike, A. V. Zaharčenko i Šredsednik Veća ministara Luganske Narodne Republike, I. V. Plotnicki.

Na taj način, Donjecka i Luganska Narodna Republika su bile predstavljene rukovodiocima republika, to jest, najvišim zvaničnicima, opunomoćenim da donose odluke i imaju odgovornost za njihovo sprovođenje na najvišem nivou. Istovremeno, stranu Ukrajine predstavljao je bivši predsednik Ukrajine L. D. Kučma, kome nisu dodeljena nikakva punomoćja vlasti i koji nema nikakvu odgovornost za donošenje odluka.

Ta činjenica svedoči da je ukrajinska strana pretvorila date pregovore u farsu i praznu formalnost, samim tim skinuvši sa sebe svaku odgovornost za narušavanje odredaba potpisanog „Protokola o zaključcima savetovanja Trostrane kontakt-grupe povodom zajedničkih koraka, usmerenih ka sprovođenju Mirovnog plana predsednika Ukrajine Petra Porošenka i inicijativa predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina“, budući da pod tim protokolom nema potpisa nijednog zvaničnika Ukrajine, koji bi imao odgovarajuća punomoćja.

Pregovori o prestanku primene oružja potrebni su Ukrajini sa samo jednim ciljem — sprovesti premeštanje svojih oružanih formacija, prikupiti snage i sredstva za produženje kazneno-osvajačkog rata.

O tome svedoče izjave predstavnika Saveza za nacionalnu bezbednost Ukrajine A. Lisenka, izgovorene u emisiji uživo 6. 9. 2014. godine i neprestano otvaranje vatre kijevskih kaznenih odreda po naseljenim mestima u našim republikama, što ima za posledicu mrtve i ranjene među mirnim građanima.

Ostajući privrženi preuzetim obavezama o prekidu primene oružja, Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika IZJAVLjUJU:

Pri prvoj primeni oružja od strane kaznenih formacija Ukrajine, zadržavamo pravo obnove vojnih dejstava za oslobađanje okupiranih teritorija Donjecke i Luganske Narodne Republike.

(DNR Srbija)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *