Zajedničke vežbe Vojske Srbije i Rusije

Zajedničke vežbe Vojske Srbije i Rusije

16 avgusta 2014

vojskaMinistri odbrane Srbije i Ruske Federacije Bratislav Gašić i Sergej Šojgu složili su se danas u Moskvi da je saradnja dve zemlje u oblasti odbrane u usponu i da bi trebalo unaprediti saradnju u domenu zajedničke obuke i vežbi oružanih snaga.

Uz ocenu da je u oblasti odbrane zabeležen kvalitativan i kvantitativan progres u saradnji ministri su zaključili da postignuti rezultati prate odlične političke i ekonomske odnose Srbije i Rusije, što potvrđuju i brojne međusobne posete u prethodnom, ali i u narednom periodu.

Oni su se složili da je, zbog dostizanja interoperabilnosti i funkcionalnih sposobnosti oružanih snaga, neophodno unaprediti saradnju u domenu zajedničke obuke i vežbi.

Gašić i Šojgu naglasili su da je važno raditi na očuvanju mira i bezbednosti u svetskim okvirima, i da je potrebno da se razmeni iskustvo stečeno angažovanjem u multinacionalnim operacijama.

Istaknuto je i da je potrebno poboljšati vojno-obrazovnu, vojno-tehničku, kao i vojno-medicinsku saradnju.

Ministar Gašić zahvalio se zbog razumevanja koje ruski zvaničnici imaju kada je reč o stavu Srbije po pitanju krize u Ukrajini, podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima da se pitanje KiM reši mirnim putem.

Ministar odbrane rekao je da Srbija kao vojno neutralna država, i pored toga što Evropska unija predstavlja jedan od ključnih spoljno-političkih ciljeva, nastoji da na bilateralnom planu razvija balansiranu saradnju sa svim državama i međunarodnim faktorima u svetu, u skladu sa zajedničkim interesima.

Gašić je još jednom se zahvalio Ruskoj Federaciji na pomoći tokom poplava koje su zadesile Srbiju i istakao da su klimatske promene na globalnom nivou pokazale da je neophodno jače povezivanje u pružanju pomoći i otklanjanju posledica prirodnih katastrofa.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovaće, drugog dana zvanične posete Rusiji, završnoj ceremoniji međunarodnog takmičenja „Tenkovski biatlon 2014“, na kojem učestvuju predstavnici oružanih snaga iz 12 država, među kojima su i pripadnici Vojske Srbije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *