ZAJEDNIČKIM SNAGAMA – Rusija i Kina će napraviti bombarder nove generacije

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA – Rusija i Kina će napraviti bombarder nove generacije

12 marta 2014

Jet-Sukhoi-Su-35-Russian-Sky-Fighter-Wallpaper-1080x720Ugovor za projektovanje novog strateškog bombardera PAK DA između ruske vlade i kompanije Tupoljev bio je potpisan 2013. godine, a sam bombarder će biti uključen u državni program naoružanja za 2016-2025. godinu. Ovo je izjavio načelnik departmana avionske tehnike ministarstva industrije i trgovine Rusije Andrej Boginski.

Rusija planira da započne serijsku kupovinu ovih aviona tokom narednih 10-11 godina. To se otprilike podudara sa rokovima realizacije takvih američkih programa kao što je projektovanje bombardera V-1V Lancer i teškog maloprimetnog strateškog bombardera V-2 Spirit. Po svemu sudeći, novi ruski avion ličiće na američki V-2, ali na novom nivou: on neće biti supersonični i imaće nisku radiolokacionu primetnost.

Ako se u konstrukciji bude radilo uglavnom o ponavljanju američkih rešenja, to će dovesti do smanjenja rizika od odugovlačenja projekta. Ipak, ovi rizici su visoki: strateški bombarder je krajnje složen i skup sistem. I u SAD, i u SSSR takvi projekti su praćeni mnogobrojnim neuspesima i skandalima.

Osim složenog i tehnički rizikovanog programa razrade aviona postaviće se pitanje o svrsishodnosti masovne proizvodnje. Osnovni zadatak savremenog strateškog bombardera je da slući kao platforma za lansiranje raketa srednjeg domta. Takve rakete se primenjuju bez ulaska u zonu dejstva protivničke PVO. Najnovije ruske krstareće rakete H-101 imaju domet od preko 5500 kilometara. Za avione nosače takvih raketa važna je dužina leta, postojanje efikasnih sredstava za upravljanje vatrom, savršena navigaciona oprema i značajno korisno opterećenje.

Ova svojstva poseduju avioni koje već ima Rusija, kao što su Tu-95MS, koji su bili izrađeni 80-ih godina i mogu još da se koriste decenijama ukoliko se modernizuju. Verovatno Rusija teži da napravi daljnji bombarder povoljan za dejstva u različitim scenarijima lokalnih konflikata. Takav avion između ostalog mogao bi da pogađa dobro zaštićene objekte snažnim bombama sa korekcijom putanje ili da napada mobilne ciljeve, na primer brodove.

Slične programe maloprimetnog bombardera nove generacije razvijaju trenutno i u Kini. Ako će Rusija još dugo moći prilikom rešavanja mnogih zadataka da se koristi postojećim avionima Tu-95 i Tu-160, Kina takvu mogućnost nema. Čak najnoviji bombarder N6K ne može da napadne kontinentalnu teritoriju SAD i ne može da se puni gorivom u vazduhu.

Ranije su Rusija i Kina razmatrale mogućnosti isporuka bombardera Tu-22M3 Kini, ali nisu mogle da usaglase stavove. Sada kada dve strane rade na sličnim po nameni i vrlo skupim projektima, saradnja i koordinacija napora bi pomogli da se ispravi stara greška. Tesna saradnja u proizvodnji tako važnog sistema naoružanja kao što je strateški bombarder mogla bi da doprinese jačanju međusobnog poverenja i omogućila bi uštedu značajnih sredstava.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *