Зајев, као Броз некад

Zajev, kao Broz nekad

9 jula 2015

zoran-zaev1Makedonija se već dugo nalazi u raljama političke krize, i umesto bilo najave njenog kraha ili bar razgovora četiri najrelevantnije stranke (makedonskog i albanskog bloka) jedino zaista novo je da je lider opozicije Zoran Zajev optužen da je počinio krivična dela ucene vlasti. Navodno je primio i mito, kako najavljuju provladini mediji, što ga sve „priprema“ za robijanje u zatvoru Idrizovo kod Skoplja.

Na zakazanom prvom ročištu u Strumici, zbog navodnog primanja mita od 200.00 evra, Zajev se nije pojavio, uz prethodno objašnjenje, da „ne priznaje ovaj pravosudni sistem“. Time je, kako je primećeno, poput Josipa Broza u poznatom „bombaškom procesu“, i Zajev objavio da „ne priznaje ovaj sud“ i da čeka da ga – uhapse.

On objašnjava da sve što se trenutno događa, jeste još jedan dokaza da vlast preduzima i konstruiše slučaj protiv njega ne bi li ga „pritisla i prisilila na popuštanje u pregovorima za izlaz iz krize“.

Ali, u isto vreme, iz pomenute kmisije su izbegnuti odgovori na pitanje novinara – zašto nema postupka iz obilja materijala dobijenih „političkim bombama“ opozicije iz audio-zapisa prisluškivanih telefonskih razgovora.

Prema generalnim ocenama domaćih, ali i zapadnih analitičara i diplomata „situacija u Makedoniji je neodrživa“, ali se ništa ne čini da se to reši. Naprotiv, sada je u toku negovanje „zamrznutog političkog sukoba“.

Dosadašnje posredničko diplomatsko pritiskanje predstavnika EU na domaće lidere za postizanje izlaznog rešenja, cenjkanjem oko uslova za formiranje prelazne vlade koja bi pripremila „fer i demokratske vanredne izbore aprila iduće godine“, još nema vidljivih rezultata. Iz istih izvora se međutim nagoveštava da konačan sud i rešenje može da bude „isposlovano“ 13. jula, za kada je najavljen dolazak u Skoplje, pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, Viktorije Nuland, u sklopu njene regionalne turneje.

U PAKETU I IME I ALBANSKI ZAHTEVI
POSLE prošlonedeljnih razgovora u Skoplju sa američkim kongresmenom Eliotom Endželom i ambasadorom SAD, Džesom Bejlijem, čelnici vladajuće albanske Demokratske unije integracija Ali Ahmeti i opozicione Demokratske partije Albanaca Manduh Tači izjavili su da jedna od tačaka u „paketu“ dogovaranja za izlazak iz političke krize jeste i rešenje pitanja imena države u oduženom sporu sa Grčkom. Na stolu su i čisto „albanski zahtevi“ o upotrebi njihovog jezika, simbola, usvajanje budžeta dvojnim glasanjem…

U Skoplju za Zajeva nije bolje no u Strumici. U glavnom gardu Makedonije je najavljeno da će prvo ročište u postupku protiv njega, četvorooptuženog u slučaju „Puč“, u Krivičnom sudu biti održano 5. avgusta. Dodatno je i iz Antikorupcijske komisije objavljeno da su pripremljeni predmeti za ispitavanje ne samo da li je Zajev primao mito nego i da li je uvećao imovinu u odnosu na ono što je prijavio Komisiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *