ЗАКОН О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ: Деца ће у школама учити о хомосексуалном односу

ZAKON O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Deca će u školama učiti o homoseksualnom odnosu

16 septembra 2015

Gej-parada-ponosa-u-Beogradu-LGBT-Foto-Marko-Todorovic05-620x330 343Ukoliko Zakon o rodnoj ravnopravnosti zaživi, deca u Srbiji će u školama učiti o prirodi homoseksualnog odnosa, transrodnosti, interseksualnosti, seksualnoj orijentaciji…

Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji se priprema punom parom, a čiji se predlog, odnosno Model već nalazi na sajtu Zaštitnika građana predviđa različita predavanja o homoseksualnom odnosu u školama. Međutim, kako stvari stoje, ona neće biti opciona, odnosno u skladu sa željama učenika i roditelja, jer Zaštitnik građana predlaže da se održavaju svoj deci bez izuzetka.

Naime predlog ovog zakona kaže da se na svim nivoima vaspitanja i obrazovanja obezbeđuje vaspitanje i sticanje znanja o rodnoj ravnopravnosti, obavezno sticanje znanja iz oblasti seksualnog obrazovanja i reproduktivnog zdravlja, da se promovišu mnogostrukosti i višeslojnosti ljudskih identiteta i tačan prikaz istopolne seksualno-emotivne orijentacije, transrodnosti, transpolnosti i interseksualnosti, individualnost, solidarnost i kreativnost, nediskriminacija, nenasilna kultura, neguje svest o različitostima i razvija ne diskriminatorna praksa u cilju prevazilaženja rodnih stereotipa i predrasuda i poštovanja rodne ravnopravnosti.

Po članovima 56 i 57 budućeg Zakona o rodnoj ravnopravnosti, deca će kroz školovanje od vrtića do fakulteta, slušati različita predavanja o slojevitosti identiteta, homoseksualnom odnosu, interseksualnosti, transrodnosti i seksualnoj orijentaciji.

Dozvoljeno usvajanje dece homoseksualcima?

Zaštitnik građana Saša Janković ovim zakonom predlaže još jednu stavku – usvajanje dece od strane pojedinaca bez obzira na bračno stanje, što su neki protumačili kao lukavi plan kako bi se usvajanje dece omogućilo istopolnim parovima. To se tvrdi u saopštenju pokreta Dveri gde stoji i da je Saša Janković zaštitnik samo nekih građana.

Usvajanje je regulisano članom 53 Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji kaže sledeće:

Svako lice u generativnom dobu ima mogućnost da pod istim uslovima podnese zahtev za usvojenje deteta, bez obzira na pol i na bračno stanje.

Ovim zakonom predviđa se i integrisanje rodne ravnopravnosti u nastavne planove i programe obrazovnih institucija na kojima se obrazuje nastavni kadar, korišćenje rodno osetljivog jezika u udžbenicima i nastavnom procesu, procenjivanje udžbenika i priručnika iz perspektive njihovog direktnog i posrednog rodnog sadržaja, korišćenje rodno osetljivog jezika u svedočanstvima, diplomama, kvalifikacijama, zvanjima, zanimanjima i licencima…

Pokret Dveri se suprotstavio ovakvom zakonu i izneo primedbe da Ustav Srbije ne poznaje kategorije „roda“, „rodne ravnopravnosti“, „rodnog identiteta“ i „seksualne orijentacije“, te podsećaju da član 15. Ustava jemči ravnopravnost polova „tj. muškaraca i žena“. Kako se kaže, konvencija koju je potpisala Srbija, a koja pominje „rod“, „rodni identitet“ i „seksualnu orijentaciju“ nije u skladu sa Ustavom Srbije koji ima primat.

Dveri upozoravaju i da je Model zakona u suprotnosti sa odredbom 43. Ustava Srbije koja kaže: „roditelji i zakonski staraoci imaju pravo da svojoj deci obezbede versko i moralno obrazovanje u skladu sa svojim uverenjima“. Dveri su pozvale građane da popune formular i na taj način proslede svoje sugestije, komentare i slično u vezi sa predlogom Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Srbijadanas.com

KOMENTARI6 komentara

 1. Dušan says:

  Moja NE sigurno. A plašim se da ni drugi roditelji to neće prihvatiti.

 2. Goran says:

  "u skladu sa željama učenika i roditelja, jer Zaštitnik građana predlaže da se održavaju svoj deci bez izuzetka" ,,,,,,zeljama ucenika i roditelja !? Zastitnik gradana !? ,,,,bez izuzetaka !? Pa tko je ovdje lud ??? ovo teska represija nad nasim narodima koji su sigurno puno vise od 90% u totalnoj suprotnosti sa korumpiranim politicarima koji ni po cemu zasluzuju povjerenje gradana! i to ne samo u Srbiji Hrvatskoj ili bilo koroj rep.bivse YU ,,,,ovo je mnogo gore i od samog fasizma. Samih pedera , sa kojima ja zaista nemam nikakve predrasude, u Srbiji i bilo kojoj zemlji na balkanu ima daleko manje od 5% stanovnistva , i zbog njih nasa djeca bi trebala da uce da je to nesto sasvim normalno kako bi oni jednog dana odlucili dali ce biti homosexualci, transexualci ili neznam ti ja sta sve jos ne. Cemu ove perverzije !? Zar je moguce da vladajuca elita, koja se vjerovatno ni sama ne slaze , hoce sprovesti ovaj nakaradni zakon. 95%+ stanovnistva na putu su da budu dobrano ugrozeni,,,, ne zbog preostalih 5%, nego zbog nekih bolesnih umova koji ne vladaju nasim jezicima i uopste ih nije briga za nas mentalitet i kulturu. Sramota je malo reci

 3. marko says:

  Nebi me cudilo da jednog dana uvedu i prakticno predavanje.

 4. Mali says:

  Vec godinama prebogati homoseksualni lobi uz pomoc korumpiranih politicara uporno i sistematski uteruju svoj neoliberalni nacin zivota drugima i tako ponizavaju ogromnu vecinu gradjana sveta. Sve je pocelo sa malom protestnom setnjom za veca prava, pa preko javnih orgije i bahanalije pred decom na glavnim ulicama sirom sveta sve do danas vestackog kloniranja dece uz pomoc placenih "surogat majki". Pruzili su im ruku pomoci a ovi su ruku otkinuli. Zato Sto pre moramo i mi da, kao sto je to i Rusija uradila, zakonom zabranimo sve zapadno finansirane "domace" NVO koje promovisu homoseksualizam maloletnima. Sto pre!

 5. Majka says:

  Majka Priroda: Nista sto nije prirodno , NIJE normalno. Koliko god se neki trudili i koliko god milijardi dolara u propagandu homoseksualizma potrosili da dokazu da je normalno ovo NIKADA nece biti normalno jer NIJE prirodno. NIKADA!

 6. miroslav says:

  Svi ste u ovim komentarima u pravu.Nego sta ce im zakon?Da mogu da usvajaju decu,i vencavaju se.To je sustina.A ne baloni.Ovo je balkan na srecu,pa se i ne sekiram mnogo.Sekira me ko ce da im predaje?A moze biti i tuca.I to mnogo vise nego do sada.Ne bih se ja salio sa tim Jankovicu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *