ZAKUVALO SE: Kina gomila trupe na granici i pruža podršku Rusiji!

ZAKUVALO SE: Kina gomila trupe na granici i pruža podršku Rusiji!

10 septembra 2014

pla1Kako prenose ruski mediji, trupe od skoro 12.000 teško naoružanih kineskih vojnika se premestilo na granicu sa Rusijom dok se tenzije u regionu zahuktavaju.

Prema izveštaju ruske granične službe, Peking je počeo da premešta trupe na granicu 6. septembra, pri čemu je oko 12-15.000 vojnika naoružano teškom artiljerijom.

Nije tačno jasno zašto se trupe premeštaju na granicu, ali predstavnik ruske granice kaže da „ne miriše na dobro“.

Preostaje da se sazna da li su kretanja kineskih trupa povezana sa ruskim-kineskim nuklearnim vežbama velikih razmera koje treba da se održe na kineskoj granici krajem meseca.

Pojedini analitičari ovaj nesvakidašnji potez kineske armije dovode u vezu sa pretnjama NATO, pa ove manevre tumače kao otvorenu podršku Rusiji koja je u konfliktu sa NATO.

Kako i Kina dobro zna šta znači gomilanje američkih trupa u Aziji, proizilazi da su pokreti NATO vojske u blizini Rusije okidač kineskoj armiji da demonstrira svoju snagu i istovremeno pošalje signal Evropskoj Uniji i SAD na kojoj će strani biti Kina.

Obzirom da su Kina i Rusija sklopili dugoročni gasni sporazum, kao i da su ove dve zemlje ušle u široke investicije u nizu proizvodnih fabrika, prvenstveno vojnih kapaciteta, kao i da je Kina dobila ulaz za izvoz hrane u Rusiju, pouzdano je samo jedno, Kina neće dozvoliti rušenje njenih investicija u Rusiju od strane EU i SAD.

Na ovaj način, EU i SAD svojim tvrdim nastupom prema Rusiji, ubrzano stvara kontratežu u vojnom i privrednom savezu Rusije i Kine.

Ovo je prvi put u istoriji Kine da je poslala na granicu Rusije toliku vojsku opremljenu najmodernijim naoružanjem kao podršku svom novom savezniku.

Rusija i Kina poslednjih nedelja i meseci kuju savez, obzirom na 400 milijardi dolara vredan ugovor za dostavu gasa Kini iz ruskog Gasproma, što je najveći dogovor o dostavi prirodnog gasa od pada SSSR. Radovi na pravljenju cevovoda su započeti prošle nedelje.

Tenzije između Rusije i NATO-a su porasle prošle nedelje kada je general Jurij Jakubov, zvaničnik ministarstva odbrane, rekao da deo ruske revizije vojne doktrine podrazumeva tretiranje SAD i NATO saveznika kao neprijateljsku pretnju, protiv kojih je moguće iskoristiti nuklearni napad.

Prošle nedelje je NATO takođe potvrdio „silu brzog odgovora“ od 3.500 vojnika koje će biti smeštene u bazama u Poljskoj, Rumuniji i baltičkim državama, kao potez koji je široko iskritikovan kao agresivna eskalacija usmerena na Moskvu.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. Petar says:

  a zato ce nasa vojska da pruzi podrsku nato paktu i rusi i kinezi su nadrljali,jest da nam fale baterijske lampe i camci,ali nema veze znamo valjda da plivamo...

 2. Kralj, car, bog na zemlji says:

  Ameri nikad nece rizikovati da udju u ozbiljan nuklearni sukob. Prosto zato sto imaju a ko ima sta da izgubi, taj se ima ceka plasiti. Najopasniji su oni koji nemaju.

 3. bole says:

  sva sila amerike stoji na cinjenici da se rat nece voditi na njenij teritoriji.mozda grese...

 4. servinos says:

  a da kinezi nece malo da zeznu ruse... ionako nikada se kinezima nije verovalo...

 5. vesna says:

  Ma kakvo zezanje od strane kineza.... nisu rusi naivni ni glupi.Bravo za Kinu1!!

 6. Jure says:

  Tu če u NATO akciji sudjelovati i moja Slovenija sa svim oficirima, kojih imamo 2 puta više nego vojnika. Uključena če biti čak naša aviacija koja broji 6 pilatusa. Ti "najmoderniji avionu" iz vremena pre WW2 idu na "blajfraj", pa neče toliko usmraditi vazduh kao migi i fantomi - osoabito zbog toga, jer če ih odmah srušiti zračnim puškama. :) :) :) Bravo Kinezi! Oni planiraju za 100 godina unapred. Sada kada su preuzeli svu proizvodnju kompjuterizaciju armija širom sveta, mogu da postanu pravi problem za NATO, jer njihovi droni i avioni mogu biti samo ukrasak iznad kamina, ako Kinezi ne dobave elektronske opreme za izradu.

 7. Robert Lucas says:

  Znaju Kinezi da ukoliko Rusi "padnu" da su oni sledeći, pogotovo sto im je privreda toliko jaka da pretice americku. Bolje je spriječiti nego lijeciti. Treba Ameriku slomiti, jednom za svagda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *