ЗАКУВАВА СЕ: НАТО шаље трупе у Сирију!?

ZAKUVAVA SE: NATO šalje trupe u Siriju!?

29 oktobra 2019

Inicijativa za uvođenje NATO trupa u Siriju potekla je od nemačke ministarke odbrane Anegret Kramp Karenbauer, a nešto kasnije ju je podržala i kancelarka Angela Merkel, s obzirom da sve više političkih i vojnih zvaničnika iz Evrope zagovara ideju da je stanje na severoistoku Sirije nestabilno.

Predlaže se da se uvede međunarodna kontrola bezbednosti pod okriljem Ujedinjenih nacija, koju bi sprovodile članice NATO-a, ali analitičari su mišljenja da bi, ako do toga uopšte i dođe, to otvorilo vrata za stvaranje „novog Kosova“ usred Bliskog istoka.Dok generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavljuje da je situacija na severu Sirije nestabilna, te da je potrebno pronaći „dugoročna međunarodna rešenja“, Rusija, koja je nedavno sa Turskom postigla dogovor o osiguranju bezbednosti severa Sirije, reagovala je poprilično negativno — šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da međunarodna kontrola, posebno ako je reč o NATO prisustvu, neće doneti ništa dobro.

Politikolog i specijalista za Bliski istok Anatolij Nesmijan mišljenja je da će, ako se u Siriji stvori zona koju ne kontroliše sirijska vojska, to biti pandan događajima u Srbiji po pitanju Kosova.

„Tamo je na početku bila stvorena zona koju nije kontrolisala centralna vlast u Srbiji, a nakon određenog perioda ta teritorija stekla je pravo na nezavisnost. Otprilike se ista stvar može dogoditi i u Siriji. Prvo bi se severoistok zemlje odvojio od Damaska, zatim bi se na toj teritoriji pojavila vlada i to sa vojskom, koja već postoji, a nakon toga bi ta vlada mogla da traži pravo i na nezavisnost.“

Međunarodni kontingent u Siriji bio bi poraz Rusije

Nasmijan takođe navodi i da bi se u tom slučaju moglo u potpunosti zaboraviti na ideju očuvanja teritorijalnog integriteta Sirije, za šta se zalažu i Rusija i Turska, a ako taj cilj ne bude ostvaren, to će u izvesnom smislu predstavljati politički poraz Rusije.

I portparol za spoljnu politiku koalicije nemačkih stranaka CDU/CSU Jurgen Hardt je rekao da bi „plavi šlemovi“ bili pogubni za politiku Kremlja u Siriji, budući da „upravo Moskva kontroliše taj deo Sirije“.

On dodaje da „čak i da se to ne sprovede u delo tako brzo, međunarodna kontrola bi svakako predstavljala dobar i konstruktivan način da tonalitet mirovnog procesa u Siriji u budućnosti ne zadaje predsednik Rusije Vladimir Putin, već UN“.

Drski izgovori Zapada

Sa druge strane, politički analitičar Jurij Počta tvrdi da na ovaj način NATO, Zapad, a pre svega Nemačka, pokušavaju da pokažu da i oni na neki način učestvuju u rešavanju sirijskog konflikta.

„Oni žele da dobiju određena ovlašćenja gde će se i oni za nešto pitati, a da pri tome uopšte nisu potrebni, jer su svih prethodnih godina vodili borbu sa legitimnom vladom, podržavajući teroriste i one koji su podstakli građanski rat“, upozorava.

Počta ukazuje i na to da je ovo samo pokušaj da se retroaktivno pokaže prisustvo Zapada, doduše pod vrlo „drskim izgovorom“.„Zapad ponovo pokušava da pronađe način kako da kontroliše buduću vladu u Siriji. Zapad želi da bude konkurent državama koje su učestvovale u rešavanju sirijskog problema, a to su Rusija, Turska i Iran. Ovde je reč o postkonfliktnom uređenju, gde nisu glavni igrači oni koji su izvojevali pobedu, već oni koji su došli u trenutku kada se deli plen“, zaključuje Počta.

Podsetimo, predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su prošle sedmice u Sočiju postigli dogovor po pitanju severa Sirije i potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka, u kojem se, između ostalog, predviđa da na sirijsku stranu sirijsko-turske granice, izvan zone turske operacije, dođu jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Slobodanka says:

  Sada će se ovom predlogu o uvodjenju medjunarodnih trupa pod okriljem UN suprotstaviti Rusija na osnovu prava veta u SB UN. Ali za svaki slučaj veoma je važno kako Rusija-Sirija stoje na terenu da ne daju prostora NATO-u da se tamo pojavi. Ispada da Rusija i Sirija morale bi da ubrzaju širenje na severoistoku Sirije pre nego što NATO bilo šta pokuša. ... Ne čudi što je ovo predložila naslednica Merkelove. Sećate se kako je Merkelova obećala Obami tokom njegove poslednje turneje u Evropi da će čuvati globalistanske vrednosti nakon što je u SAD izabran po njih katastrofalni Tramp. ... Znači nakon što je od severoistoka Sirije odustao SAD povlačeći svoje snage zasad bar sa severa Sirije, ali evo nije odustao NATO i to bez obzira što vodeća sila NATO-a država SAD se povlači. Dve moćne poluge globalista su NATO (vojna poluga) i EU (EU je više ekonomska i politička tj. šargarepa pa tek onda vojna poluga). EU je evropsko krilo globalistana koje je uglavnom isto, bez obzira na kakve-takve promene u SAD od dolaska Trampa. EU omalovažava i Trampa tj. i ona bi htela da ga pritisne zajedno sa njegovim protivnicima u SAD jer on krši ranije dogovorene zapadne globalistanske "vrednosti".

 2. Slobodanka says:

  Ne odustaju lako od plena. Ovo je opomena i nama da EU neće tek tako i lako odustati ni od potpuno nezavisnog tkzv. Kosova. Biće u tome zajedno sa NATO alijansom tojest neće dozvoliti SAD-u da se povuče sa našeg KIM. ... Ako bi sada uspeli da preotmu Siriju, e onda bi im se isplatilo da nastave sa politikom proširenja na z. Balkanu. Da li zato prave pauzu u integracijama z. Balkana dok ne vide da li će uspeti u još jednom jurišu da dobiju deo Bliskog Istoka?

 3. Garo says:

  Opasne su hijene kad im neko istrgne meso iz usta. Na njihovu zalost nema im pomoci.

 4. Beli Orao says:

  Još to nije riješeno , sjećam se riječi Trampovih : “da neće amerika tek tako napustiti Siriju i ne tako skoro !!!” Nema tu rešenja dok Siriska trupe ne napadnu direktno američke a i Ruske , to moljakanje i propagandno blebetenje da se ameri povlače to je priča za naivne , ništa od tog dok ne budu padali amisi !!!

 5. Doktor says:

  Gde je onaj slepac sto je pisao da nam je nemacka prijatelj?

 6. Zoran says:

  "Tamo je na početku bila stvorena zona koju nije kontrolisala centralna vlast u Srbiji"_________Eto, ne mesaju samo Ameri Siriju i Srbiju.:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *