Zalihe nafte i gasa u Rusiji nisu više državna tajna

Zalihe nafte i gasa u Rusiji nisu više državna tajna

14 jula 2013

rusija-gasovod-ESPO_RIA-NovostiInformacije o zalihama nafte i gasa u Ruskoj Federaciji više nisu državna tajna. U petak, 12. jula u Moskvi je na savetovanju o državnim zalihama i kvalifikaciji nafte i gasa, ministar prirodnih resursa i ekologije Sergej Donskoj obnarodovao tačne cifre rezmera zaliha tog vida ugljovodonika.

Prema rečima ministra, količina rezervi nafte u Rusiji 1. januara 2012, bila je 17,8 miliona tona, gasa – 48,8 biliona kubnih metara po ABC1 kategorizaciji . (AB –znači da je u toku eksploatacija, C1- eksploatacije nema, ali rezerve su dokazana). Kategorija C2 (preliminarna ocena) rezerve nafte se procenjuju na 10,9 miliona tona,gasa – 19,6 biliona kubnih metara. Rusija, kao što znamo, sigurno spada među svetske lidere u pogledu ugljovodonika. Međutim, nedostatak pravih informacija u ovoj oblasti otežava priliv investicija, kaže Sergej Donskoj:

– Jasno je da u uslovima savremenog, otvorenog sveta, u epohi borbe za investicije, podaci o zalihama resursa zemlje jesu važna konkurentska prednost i ne bi trebalo da ih krijemo. Informacije o zalihama koje nisu dostupne javnosti negativno utiču na nacionalni energetski kompleks.

U Rusji već osam godina povećanje rezervi ugljovodonika prelazi nivo proizvodnje. Prošle godine na primer, povećanje utvrđenih rezervi tečnih ugljovodonika za 650 miliona tona, gasa – 800 milijardi kubnih metara, rekao je Sergej Donskoj. Otvoreno je 49 izvorišta. Svake godine, oko 200 milijardi rubalja (oko 7 milijardi dolara) investiraju državna preduzeća i rudarske kompanije u istraživanje i rad na traženju i eksploatisanju ugljovodonika. Ali rad na novoj klasifikaciji sporo ide, rekao ješef Federalne agencije za upotrebu resursa (Rosnedra) Valerij Pak:

– Veoma je važno da klasifikacija odgovara međunarodnim standardima po kategorijama i izveštavanju. Ipak i ruski sistem ima svoje prilično ozbiljne prednosti, posebno što se tiče geološkog dela. To je osnova za razradu i ekspolataciju izvora.

Nova klasifikacija mora biti bliska međunarodnim standardima. Prema njoj će kategorija zaliha biti povezana sa projektnom dokumentacijom, prema kojoj se vodi razrada izvorišta. A u osnovi pripreme leži investiciono rešenje, odluka.

Svoje predloge za novi sistem kvalifikacije zaliha agencija Rosnedraposlaće u Ministarstvo prirodnih resursa već u septembru.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *