ЖАЛОСНА ПРИЧА: Сава Шумановић је замолио усташе да се окупа и спреми пре него што га убију

ŽALOSNA PRIČA: Sava Šumanović je zamolio ustaše da se okupa i spremi pre nego što ga ubiju

29 avgusta 2015

0sava-sumanovic-620x330U Sremskoj Mitrovici je, u noći između 29. i 30. avgusta 1942. godine, na prostoru uz staro pravoslavno groblje, od ustaške ruke mučenički stradalo 150 nedužnih muškaraca, žena i dece iz Šida, među kojima i Sava Šumanović, jedan od najistaknutijih srpskih slikara 20. veka.

Hrvatske ustaške vlasti su na tom području tokom Drugog svetskog rata sistematski ubile više hiljada nedužnih civila, najvećim intenzitetom upravo tokom avgusta i septembra 1942. godine, podsećaju iz Udruženja „Jadovno 1941“.

„Sava Šumanović uhapšen je 28. avgusta rano ujutro, zamolio je da se spremi, okupao se, uzeo stvari, poljubio majku u ruku i otišao zauvek, ne znajući za šta ga terete“, kaže Gordana Krstić-Faj, istoričarka umetnosti.

Taoci su prvo brutalno pretučeni, a potom prevezeni u Sremsku Mitrovicu, gde im je pokretni preki ustaški sud izrekao smrtne kazne i tokom noći su streljani. Uz upaljene baklje kraj spremnih raka, prošavši ustaški špalir, pucano im je u potiljak ili su direktno legali u raku i na njih je pucano.

Potom su polivani krečom i zatrpavani zemljom. Jedan broj mučenika je ugušen, jer su ranjeni i još živi zatrpavani, dok su se ispod zemlje čuli potmuli jauci.

Proslavljeni slikar je te 1942, kao i 1941. godine slikao manjim intenzitetom nego inače, zabrinut zloslutnim vremenima. U momentu hapšenja je na štafelaju ostala upravo završena slika „Beračice“, danas izložena u Memorijalnoj galeriji u Šidu.

KOMENTARI10 komentara

 1. Sale says:

  Ustaštvo je rasizam,nacizam, a ne domoljublje! Uzrok genocida nad Srbima u Drugom svetskom ratu je genocid u određenim socijalnim kategorijama hrvatskog društva, pripreman davno pre stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Utemeljivači genocidne politike bili su Eugen Kvaternik i Ante Starčević. Oni su se otvoreno zalagali za ideju o uništavanju Srba.Kvaternik je još 1869. godine pisao da treba uništiti „nakot vjere pravoslavne“. Starčević stalno ističe da „sve Srbe valja sjekirom utući“.Pod uticajem Kvaternikove i Starčevićeve ideologije, između ostalog i teza o rasnoj inferiornosti, učestali su fizički napadi na Srbe, na njihove trgovačke i zanatske radnje, kao što je to bilo u većim razmerama 1895, 1899, 1902, 1908/1909. godine. „Sve su to bile pripreme za antisrpske pogrome u Prvom i Drugom svetskom ratu. Kontinuitet genocidne ideje može se pratiti tokom celog 20. veka – preko Ante Pavelića i drugih ideologa do Franje Tuđmana i sada Kolinde Grabar Kitarović.Današnja Hrvatska je kopija nacističke marionetske države NDH. SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA,krvnika Pavelića....https://zlj13051967.wordpress.com/2015/08/20/nacizam-je-u-hrvatskoj-zivlji-neko-ikad/

 2. Branko says:

  Nije ustaštvo ni rasizam ni nacizam, to su preblage kvalifikacije. Ustaštvo je bolest duha i uma, ali ne ona zbog koje bolesnika žališ i pokušavaš da mu pomogneš. To je bolest slična besnilu po manifestacijama, a zna se kako se postupa sa besnim psima.

 3. zoran says:

  Sva ta stratišta: Jasenovci, Prebilovci, Jadovna, Sremska Mitrovica, Sajmište... nisu samo spomenici srpskog stradanja već i srpske nesloge i gluposti. Jedni su služili partiji, dugi kralju ,a od ustaškog noža i malja narod nije imao ko da štiti. I danas imamo okupatorske marionete i igrače iza scene i njihove botove, plaćenike, podmetače koji bi po svaku cenu da posvađaju srpski narod kako bi ga u ovoj konačnoj, armagedonskoj bitci srbožderi što lakše dokusurili.

 4. Toma says:

  Nema komentara na popstupak izroda ljudskog roda.

 5. Apis says:

  Branko! Završna rečenica vam je pun pogodak, bravo.

 6. Dragan-Celinac says:

  Nisu ustaše se pojavile niodkuda da se ne lazemo.Razjedinjeni smo mi Srbi u Boga vjerujemo samo reda radi nismo nacionalno osvjesceni,prodajemo vjeru za večeru i dešava se što se dešava..dva poraza od Hrvata u jednom vijeku je mnogo.I sad su na vlasti kod Srba ljudi koji nisu htjeli puškom braniti naše interese..zato i jesmo gdje smo..

 7. Milutin says:

  Potom su polivani krečom i zatrpavani zemljom. Jedan broj mučenika je ugušen, jer su ranjeni i još živi zatrpavani, dok su se ispod zemlje čuli potmuli jauci. ////// tatarski nakot, koji se lažno predstavlja kao Hrvati, mu je pre nego što su ga streljali, odsekao obe ruke

 8. Milutin says:

  a na Krimu su njihova tatarska braća sa Hazarima činila zločine prema Rusima. Prodavali su ih u roblje Mlečićima. Ti su time stekli toliko zlata/novca, da su postali poznati bankari. Eno ih danas su se smestili u SAD, posle parazitiraa u Holandiji i Engleskoj. Ali tataro hazari, došao je kraj vašim pakostima

 9. Milutin says:

  tatarski bastardi neka upamte, odsad nece imati posla sa glupim Srbima. evo vam rezultata Putinove posete Papi ************** Borislav Komad: Papa Franja i Maradona 25. decembar 2015. 13:52 Neke u Hrvatskoj najviše je zabolelo što je papa insistirao da se u raspravu o ulozi nekadašnjeg katoličkog vrhovnika za vreme Drugog svetskog rata, uključe i predstavnici SPC, ali i svetski istoričari http://www.novosti.rs

 10. Milutin says:

  citiram njihovog Dvornikovica, kojeg su titoisticke usrase ubile, pod paravanom neuspele operacije: “Nešto laponoidno, mongoloidno u slovensko-nordijskom tipu nalazimo i danas podjednako na poljskoj Visli, u srcu Češke, kao i u hrvatskom Zagorju, Međumurju... Širinu lica niže očiju kao u Kalmika... ima oko Zagreba svaka druga, treća seljanka... mongoloidnog porekla mogla bi biti sadistička svirepost koja, katkad, zakuvana i podjarmljena u masi... provaljuje iz inače mirnog slovenoidnog kajkavsko-hrvatskog seljaka, npr. linčovanje iz mržnje ili iz sujeverja.” DVORNIKOVIC (str. 251.)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *