ZAMENA: Karl Bilt dolazi na mesto Ketrin Ešton?

ZAMENA: Karl Bilt dolazi na mesto Ketrin Ešton?

10 januara 2014

bilt-karl02Aktuelni predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc nije kandidat za naslednika Ketrin Ešton na funkciji visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednost.

To je u četvrtak, za naš list, izjavio Šulčev portparol Armin Mahmer, demantujući spekulacije koje su se pojavile u pojedinim srpskim medijima.

Ni u kabinetu Eštonove ne najavljuju ovakvu mogućnost.

– Još je isuviše rano za nagađanja. Izbori su u maju, ali mandat sadašnjeg sastava Evropske komisije, uključujući i Ketrin Ešton, traje sve do kraja ove godine. Još ne razgovaramo o kandidatima – ističe obavešteni izvor „Novosti“ iz vrha evropske administracije.

Spisak potencijalnih kandidata, kako vreme bude odmicalo, biće, zbog primamljivosti i prestiža ove funkcije, poprilično dugačak. U briselskim kuloarima se za naslednika Eštonove, pominju šef švedske dioplomatije Karl Bilt ili ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, kao provereni evropski pregovarači.

Lajčak se, međutim, istovremeno pominje i kao daleko izvesniji kandidat za novog komesara za proširenje, za šta ima sve kvalitete. Ipak, na njegovom primeru se najbolje vidi koliko je zamršen put do evropskog komesara. Jer, ne samo da treba da se slože sve kockice na evropskom planu, već je potrebno da se prođe i kandidatura na domaćoj političkoj sceni.

DELEGAT ILI “SPECIJALAC“

T0 što Ketrin Ešton trenutno vodi dijalog između Beograda i Prištine, ne mora da znači da će tu ulogu imati i budući visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku. Moguće je da Brisel delegira neku drugu ličnost na ovu funkciju, pa čak i da omogući Eštonovoj da završi posao. Ali, ne kao visoki predstavnik, već kao specijalni izaslanik.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *