Zamena pozicija Vučića i Dačića je zakonski moguća

Zamena pozicija Vučića i Dačića je zakonski moguća

11 jula 2013

dacic-vucic-s-1770128250Dolazak prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića na mesto premijera bez vanrednih izbora nije suprotno Ustavu i zakonima, kaže Vesna Rakić Vodinelić.

„Na žalost, naši zakoni to pitanje ne uređuju. To je posledica toga što su naši izborni propisi vrlo loši, i zaista zahtevaju hitnu promenu zato što mi ne glasamo za ličnosti, nego za partijske liste“, rekla je profesorka pravnog fakulteta Union Vesna Rakić Vodinelić agenciji Beta.

Ona je dodala da je pitanje promene na čelu vlade uređeno jedino koalicionim sporazumom i nije „direktno rešeno“ Ustavom i zakonima.

„Ako u Ustavu stoji da je Srbija demokratska država, onda zamena premijera koji je došao na to mesto zato što je na neki način izabran, može postaviti pitanje da li je to u skladu sa osnovnim principima demokratije“, kazala je Rakić Vodinelić.

Po njenim rečima, da bi Vučić postao premijer, dovoljna je promena koalicionog sporazuma, a novi predsednik vlade će jedino imati obavezu da podnese ekspoze Narodnoj skupštini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *