ЗАМЕНА ТЕЗА: Европа пуна америчких тенкова и војника, а Русију оптужују за агресију

ZAMENA TEZA: Evropa puna američkih tenkova i vojnika, a Rusiju optužuju za agresiju

15 marta 2015

us tanks 6574567SAD se spremaju da rasporede 800 tenkova u više zemalja Evrope, saopštila je u intervjuu nemačkim medijima ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lajen. Neki tenkovi već učestvuju u vojnim vežbama NATO u Estoniji i ostaće tamo na neodređeno vreme radi uzdržavanja „ruske agresije‟.

Američki tenkovi će uskoro biti stacionirani u Nemačkoj i zemljama Istočne Evrope, uključujući baltičke države. Mobilizacija snaga NATO je direktna posledica stava Rusije prema ukrajinskoj krizi, piše Ino Tv, pozivajući se na švedski list Dagens Nyheter.

Poslednji američki tenkovi napustili Nemačku 2013. godine, a sada se opet vraćaju, saopštila je u intervjuu nemačkim medijima ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lajen. Prema podacima lista Münchner Merkur, radi se o 800 vozila.

Deo vojne tehnike će krenuti i prema Nemačkoj, između ostalog i u bazu za obuku Grafenvjor u Bavarskoj. Ostali tenkovi će biti raspoređeni po svim zemljama Istočne Evrope, iako se, prema izjavi komandanta oružanih snaga SAD u Evropi Bena Hodžisa, tačna lokacija još utvrđuje. Osim baltičkih zemalja, američki tenkovi se mogu naći i u Poljskoj, Rumuniji ili Bugarskoj. Prema rečima drugih predstavnika američke armije, deo tenkovskih snaga se već nalazi u Evropi, navodi Dagens Nyheter.

Ovog vikenda u Pribaltiku su u toku velike vojne vežbe NATO pod nazivom Atlantic Resolve. U njima učestvuje 3.000 američkih vojnika i koristi se velika količina vojne tehnike. Prema dostupnim podacima, najmanje 29 američkih tenkova tipa M1A1 Abrams učestvuje u manevrima na teritoriji Estonije. Po završetku vežbi, oni će ostati u estonskim bazama sve dok postoji potreba za „uzdržavanjem ruske agresije‟, citira list saopštenje američke vojne komande.

List navodi da su SAD značajno smanjile svoje vojno prisustvo u Zapadnoj Evropi. Sada se tamo nalazi oko 67.000 američkih vojnika što je značajno manje u poređenju sa stotinama hiljada u trenutku završetka hladnog rata. Ipak, usled zaoštravanja situacije sa Rusijom došlo je do značajnog pregrupisavanja američkih snaga na Starom kontinentu.

(Sputnik.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Istina says:

  Sto ih vise bude vise ce ih biti poslato u nebo.

 2. rade Bukara says:

  povraca mi se od ti ludaka

 3. cane says:

  hoces reci u pakao

 4. Dejan says:

  Berlin ce izgleda opet morati da preoru Ruski tenkovi....a Vasington ce se sam srediti ,uz malu pomoc Afro-Amerikanaca....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *