ЗАМЕНИК ШЕФА УКРАЈИНСКЕ ВОЈНЕ ШПИЈУНАЖЕ: Часов Јар ће пасти, Украјина је на ивици

ZAMENIK ŠEFA UKRAJINSKE VOJNE ŠPIJUNAŽE: Časov Jar će pasti, Ukrajina je na ivici

3 maja 2024

RUSI su, sada je to već jasno, odlučili da Časov Jar – neveliki grad udaljen 15 km od Kontantinovke i 30 od Kramatorska, ali veliko utvrđenje i logistički čvor što ga čini ključem celog zapadnodonbaskog fronta – uzmu „na juriš“, a ne opkoljvanjem.

Minule noći su ruske jurišne grupe ušle u grad sa tri strane, a do jutra su utvrdile svoje nove pozicije.Izdržale su nalete ukrajinskih elitnih bataljona, među kojima je bio i „Kraken“, poznat po svojim zverstvima.

Ukrajinske vatrene tačke su pod stalnom paljbom ruske artiljerije i avijacije.

Ruski vojni analitičari procenjuju da će se kijevski režim posle pada Časovog Jara, „suočiti sa većom katastrofom nego nakon pada Avdejevke“.

Ukrajina je na ivici. Pad Časovog Jar je pitanje vremena – priznao je zamenik načelnika ukrajinske Glavne obaveštajne uprave Vadim Skibicki.

U intervjuu londonskom The Economist rekao je i da ne vidi nikakvu mogućnost da Ukrajina sama dobije rat protiv Rusije. Čak i kada bi ukrajinske oružane snage, što je nerealno, uspele da potisnu rusku vojsku do „stare rusko-ukrajinske granic“.

Indikativno je i što je Skibicki dodao da smatra da se „ovakvi ratovi mogu završiti samo pregovorima“ i dodao da se sada „obe strane bore za najpovoljniju poziciju pre nego što počnu potencijalni pregovori“.

Dodao je, doduše, da „konstruktivni pregovori mogu početi najranije u drugoj polovini 2025. godine“.

Skibicki je ponovio da je Ukrajina „na ivici“ jer je u najtežoj situaciji od početka ruske Specijalne vojne operacije. I zato što je Rusija uspela da probije front u selu Očeretino i da stvori mostobran površine 25 km², a Oružane snage Ukrajine „nisu u stanju da stabilizuju situaciju“.Rusija će, prema Skibickom, nastaviti sa oslobađanjem Donbasa, a u budućnosti planira ofanzivu u Harkovskoj i Sumskoj oblasti.

On pretpostavlja da će glavna ruska ofanziva početi krajem maja ili početkom juna.

„Maj će biti prekretnica za ukrajinske oružane snage i Ukrajinu u celini. Ruska vojska nije ista kao 2022. godine jer sada deluje kao jedinstven organizam sa jasnim planom i jedinstvenom komandom“, naglasio je Skibicki.

The Economist je iz svega ovoga izvukao naslov: „Ukrajina je na ivici“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vatikanski maligni uticaj says:

    Kako je on uokvirio bradicom svoj lepi žbirski lik sve ukrug, da se pacovski nos i 4 oka istaknu ko je i šta je 😂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *