Жамор деце против бодљикаве жице

Žamor dece protiv bodljikave žice

3 jula 2015

kul-Dusan-Kovacevic 535Kako se osećam ovde u Gračanici, na Kosovu i Metohiji? Osećam se kao i uvek dvojako. Osećam se radosno i tužno. Radosno, jer je ova kuća ovde, kompleks manastira i crkva Gračanica, kao umetničko delo, kao istorija i tradicija, i kao lepota, jedna od najlepših zgrada u istoriji Srbije. Tužno se osećam zato što je to zdanje ograđeno bodljikavom žicom i što sve to podseća na reč enklava, a zapravo je jedna vrsta logora, rekao je za „Politiku“ Dušan Kovačević, akademik, dramski pisac i scenarista.

Kovačeviću je u okviru „Vidovdanskog pesničkog bdenja“, centralnog događaja tradicionalnih „Vidovdanskih svečanosti“ na Kosovu i Metohiji, u porti manastira Gračanica, uručena pre nekoliko dana prestižna vidovdanska književna nagrada „Zlatni krst kneza Lazara“.

Akademik Kovačević kaže da čovek kad god da dođe u Gračanicu, ima osećaj da je došao negde gde je nepravda proglašena vrhunskom pravdom. „Ono što je najžalosnije u celoj toj priči jeste to što tu nepravdu podržavaju i neguju one sile i one vrednosti u koje smo se mi zaklinjali. To su zapadna civilizacija, zapadno pravo i sve ono u šta smo verovali da stvarno postoji – pravo i pravda.“

Ističe da je putujući od administrativnog prelaza do Gračanice video da su svoje ulice dobili oni koji su oteli Kosovo, uglavnom kriminalci, svi oni koji su navijali da se Srbi isele, rečju – učinili su sve što su mogli da nepravda vlada ovim prostorima.

Upitan koliko je za njega kao stvaraoca sve što je video inspirativno, Kovačević je odgovorio da mu je veče i noć uoči Vidovdana, sa svim tim ljudima koji su došli sa decom, dok je bio na bini i dok je govorio, najviše prijao žamor dece u manastirskoj porti.

– To mi je nekako od svega ovde najlepše. Taj žamor dece, to je budućnost. To je jasna suprotnost bodljikavoj žici, našim tužnim pričama, žalosti i svemu ostalom. Njihov smeh i radost su nešto što je stvarno i istinski vredno. Ta deca su me obradovala i vratila mi optimizam, što me podseća na neku od onih antičkih drama. Sve zajedno, i dolazak ovamo i prolazak tim putevima…Gradnja. Pa taj auto-put koji neskriveno stvara jednu državu. I te američke pare koje finansiraju tu ideju. To će im se olupati o glavu. Pošto sam ponekad pakostan, raduje me što će sve to da im se olupa o glavu. To su već radili od Vijetnama naovamo. Nema rata koji su poveli, a da ga nisu izgubili – kazao je Kovačević.

Na pitanje gde je u svemu tome mesto Srba, Kovačević je odgovorio da je mesto Srba od kako su na ovim prostorima, uvek bilo u jednoj vrsti trpljenja.

– Lako je biti pametniji od drugih, mi zato treba da budemo pametniji od sebe, jer velika mudrost i solidarnost mora da nas spase – odgovorio je Kovačević.

Ovaj poznati dramski pisac ima poruku za one koji misle da im je loše i da nisu srećni:

– Neka svi oni dođu ovde, u Gračanicu, na Kosovo i Metohiju, pa će im biti lakše u životu.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *