Замутили „сузу Европе“: Мини хидроелектране убијају Тару?

Замутили „сузу Европе“: Мини хидроелектране убијају Тару?

4 октобра 2020

Река Тара, суза Европе, иначе плавозелена, данас је загађена. Целим својим током до самог ушћа у Дрину Тара је била потпуно мутна, браон или скоро бела у зависности о којем делу тока се ради, што се могло видети и на фотографијама које су обишле друштвене мреже.

Еколози, невладине организације и део црногорске опозиције тврде да је река замућена због изградње малих хидроелектрана на њеним притокама. Они су оптужили власт Црне Горе да дозвољава екоцид.

Невладина Коалиција за одрживи развој (КОР) пријавила је Унеску најновији, како су навели, екоцид на реци Тари. Они истичу да је Тара, чији је кањон под заштитом Унеска, током јула била константно замућена, а да је данас, целим током до самог ушћа у Дрину, на граници са Босном и Херцеговином, потпуно мутна.

Напомињујући да су претходних месеци или година, бројне НВО и физичка лица поднели пријаве еколошким и комуналним инспекцијама, из КОР-а наводе да се девастација Таре не зауставља, већ се појачава, преноси Ин4с..

„Поред радова на ауто-путу, изградња мини хидроелектрана (МХЕ) на притокама Таре и приступних путева до њих, доводи до испирања хиљада тона шљунка, земље и отпада у само корито реке услед чега долази до невиђеног екоцида – помора рибе и живог света”, навели су из КОР-а.

Како наводе, јутрос су Унеску проследили фотографије и видео-записе уништавања реке, а исти материјал биће прослеђен и делегацији ЕУ у Црној Гори.

Поводом екоцида на Тари, огласила се и невладина организација Грин хом, која указује да Тара има „шест различитих нивоа заштите, те да поред Светске природне баштине припада и локацијама од значаја за европске дивљачи и природна станишта“.

Бахато кршење законских прописа на Тари је превршило сваку меру и река одумире. Свако ко је допринео оваквој ситуацији мора одговарати, због чега апелујемо на обустављање радова док се не утврди одговорност починиоца и учињена штета”, казали су из Грин хома.

Еколошки покрет „Озон“ је на Фејсбуку страници објавио слике замућене Таре са локације „Спавиште“ испод Мојковца, код моста на Тари. Они претпостављају да је Тару замутио грађевински материјал, који настаје приликом изградње МХЕ на рекама које се уливају у Тару или приликом градње ауто-пута.

„Поднели смо иницијативу за инспекцијски надзор Управи за инспекцијске послове. Очекујемо повратну информацију о чињеничном стању и предузетим мерама“, саопштили су из „Озона“.

Загађењем Таре бавила се и опозициона политичка партија УРА.

„Суза Европе од јутрос је каљуга, што је завршни чин у девастацији оного што нам је остало као једина вредност и богатство државе – природних лепота, и неко ће због тога врло брзо одговарати”, поручили су из УРА.

Они су затражили хитну реакцију инспекцијских органа и утврђивање узрока замућења реке, наводећи да ће о инциденту обавестити партијску интернационалу – Зелене Европе, чији је УРА члан.

УРА је подсетила да је Унеско због изградње ауто-пута у извештају већ навео да је река Тара угрожена од грађевинских радова.

„Више него јасно је да је замућење највероватније настало због актуелне изградње малих хидроелектрана на притокама реке Таре и да је то још један несвакидашњи скандал над девастацијом природних богатстава свих грађана Црне Горе”, наводе из УРА.

Због раније девастације Таре реаговао је Унеско јула 2019. и у извештају Комитета за Светску баштину изразио забринутост. Европска комисија је у Извештају о напретку Црне Горе 2019, Подгорици препоручила строжи однос у случају негативних утицаја градње ауто-пута на реку Тару.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Mile says:

    Crnogorci sta god da dotaknu zaseru. Na svim crnogorskim plazama ima vise fekalija nego morske vode za kupanje. Ribe love dinamitom. Celu crbiju su upoganili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u