ŽAN-MIŠEL VERNOŠE: Približavamo se Trećem svetskom ratu

ŽAN-MIŠEL VERNOŠE: Približavamo se Trećem svetskom ratu

3 jula 2014

46849282_jpeg_preview_largeSavremena situacija neumitno će dovesti do Trećeg svetskog rata. Tako smatra Žan-Mišel Vernoše, veliki francuski pisac, politikolog i radijski novinar, stručnjak za teoriju zavera i ekspert za Bliski Istok i Rusiju.

Na godišnjicu početka Prvog svetsko rata on daje ocenu onim iskušenjima koja, sa njegove tačke gledišta, predstoje Evropi.

Potpuno ispravno smatrate da su se na evropskom horizontu nagomilali crni oblaci. Reč je o Siriji, Iraku, i možda Libanu. Istovremeno većina analitičara možda i vidi prolbem, ali smatraju da je od njih on vrlo daleko — to je negde tamo u Aziji, u regionu Istočnog Kineskog mora. Za njih je najstrašniji događaj jačanje vojne moći Kine i jačanje ekonomskog potencijala ove zemlje, kao i određena politička napetost u Japanu… Isti analitičari iz nekog razloga smatraju da po svom aktualnom stanju Japan veoma liči na Francusku iz 1914. godine.

I tako je 1914. u Evropi ton diktirala Velika imperija pod nazivom Velika Britanija, koja je već tada išla ka zalasku. Danas su njeno mesto zauzele SAD, koje čuvaju rang velike vojne sile.

Smatram da je opasnost na Istoku realna i objašnjava se započetom borbom za akvatorijum Tihog okeana. Mi smo već prerasli epohu kada su se vodile borbe za Sredozemlje. Sada je na dnevnom redu najveći okean sveta. A dalje će biti reči o totalnoj hegemoniji, koju su SAD smislile još 1945. godine. Ka svetskoj vladavini! – tako se zove knjiga pravog proroka, bivšeg trockiste i neokonzervativca. Zvao se Džejms Bernan. Ako govorimo o vremenu koje nam je bliže, lako se može zamisliti paralela između nihilista tih godina, vrste anarhista, koji su se zalagali za uništenje svake socijalne hijerarhije i pripremali oktobarsku revoluciju 1917. godine, i savremenih fanatika džihada, koji se bave istim tim, preteći danas evropskom bezbednosti. Ove armje salafita dobijaju podršku, podstiaj, snabdevanje i savete od SAD. Sve to je započelo još 1979. godine, još pre uvođenja sovjetskih trupa u Avganistan. A danas su se SAD suočile sa reversom: ko poseje vetar, žanje buru! Zato mi se čini da se na Istoku Evrope sprema rat. Postoji niz predznaka.

U Ukrajini su fanatici — to su pravi ultraši! Ali svi oni imaju radioupravljač u SAD, pri tome dugmad pritiska Cija! Kada posmatraš ovu situaciju iz Francuske, primećuješ, nalazeći se na izvesnoj distanci, kako ruski predsednik teži da izbegne veštačke prepreke koje mu se obilno postavljaju. Mi smo istakli da je Duma povukla pravo intervencije u slučaju oštećena interesa ruske manjine. To je politički gest! Ali samo čini mi se da će ovaj ustupak postati prvi u lancu beskrajnih ustupaka!

Sada ruskog predsednika mole da povuče trupe od granice, ali ako on to uradi, time će se okončati ruski suverenitet! 1919. godina bila je godina Versajskog mira, ali ne završetka Prvog svetskog rata. Ali već 1919. godine pod uticajem frankomasonskog predsednika Vilsona nad principom nepokolebljivosti grnaica prevladao je princip prava nacionalnih manjina na samoopredeljenje! Tako je promenjeno međunarodno pravo!

Oba princpa će postojati. Ali princip prava nacionalnih manjina na samoopredeljenje, kako je formulisao general De Gol- sve više će se utvrđivati kao norma međunarodnog života… Tako se Krim nedvosmisleno i jednoglasno izjasnio za nezavisnost, a zatim za pripajanje Rusiji. Ovaj pravni zakonski proces nije priznao predsednik Porošenko koji se ipak odlučio na neke ustupke.

Naredba u prekidu vatre na nekoliko dana u stvari nije poštovana. Tamo se vode žestoke borbe uz strašno ćutanje zapadnih medija. Mi ništa ne znamo o tome šta se dešava danas na Jugostoku Ukrajine. Naša štampa je izgleda zauzeta isključivo Svetskim kupom u fudbalu! U svakkom slučaju, po pitanju Krima naišao je tuk na luk. Čak ako Porošenko i zatraži povratak Krima, očigledno je da je pripajanje Krima bespovratno! Inače će gospodin Putin izvršiti političko samoubistvo, ali on to neće učiniti!

I tako se očigledan kazus beli, pošto je časovnik već navijen! Sve to može da se završi samo strašnim oružanim konfliktom koji će se hteli to ili ne desiti, pošto će Rusija biti uvučena u događaje u Donbasu u ime zaštite svojih interesa u tom delu Ukrajine. Sve zapadne snage će gurkati Rusiju u leđa, ali meni se čini da je vaša zemlja saterana uza zid i da jednostavno ne može da odstupi.

Između ostalog, istupanje Porošenka u Briselu bilo je nedvosmisleno. Ne želim da budem Kasandra, ali bliži nam se veliki konflikt. Ovaj konflikt će stići do evropskih granica, tačnije do Poljske. Do razmene balističkih raketa, naravno, nećemo doći. Konflikt će se voditi klasičnim naoružanjem. Ali raskol će se pojaviti između Zapada i Istoka, odbacivši Rusiju u veliki Evroazijski blok koji se sada kristališe. Vrlo žalosno za Evropu, koja će izgubiti svoju šansu da postane prava evropska sila, kojoj tako teže svi pravi evropljani!

Moj temperament me navodi da budem pesimista, što je vrsta trezvenog pogleda na stvari. Ako pogledate šta se radi u Iraku, gde je Pandorina kutija već otvorena! A Ukrajina, Irak i Sirija formiraju kontinuum ratova i konflikata! Svi ti konflikti su povezani. To je jedinstveni rat koji Zapad preživljava na svojim granicama!

(evroazija.info)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *