Žandarmerija sprema pobunu zbog smene Dikića?

Žandarmerija sprema pobunu zbog smene Dikića?

17 jula 2013

Bratislav Dikić - youtubePripadnici Žandarmerije ne prihvataju razrešenje sada već bivšeg komandanta Bratislava Dikića i imenovanje njegovog pomoćnika pukovnika Milenka Božovića, saznaje “Telegraf.rs“. Uprkos umirujućim tonovima koji dolaze sa svih strana, u Žandarmeriji vri, jer su mnogi pripadnici iz ove jedinice i te kako verni Dikiću, kome duguju dosta toga – od nameštenja do privilegija u službi.

Zbog svega toga, prema rečima sagovornika portala, ne treba isključiti odbijanje naređenja, pa i miran protest nalik onom “crvenih beretki” iz novembra 2001, koji je održan kod Sava centra.

Ministar policije Ivica Dačić u izjavi za Telegraf kaže da nije čuo za proteste pripadnika Žandarmerije i da ih smatra nerealnim. “Oficiri su lojalni Srbiji, a ne Dikiću. Očekujem da će poštovati naređenja, lanac komande i da će raditi u skladu sa svojim obavezama“, poručuje premijer i lider SPS-a.

Iako je bivšem komandatu Žandarmerije jutros je uručeno rešenje o razrešenju s tog mesta, a iz MUP-a stižu uveravanja da je on dokument o smeni “primio mirno”, izgleda da nije baš tako. Na mejl redakcije “Telegrafa“ stiglo je saopštenje iz kancelarije Bratislava Dikića, u kome je ponovo optužio direktora policije Milorada Veljovića za nezakoniti način na koji je izvršena njegova smena. Dikićevi saradnici tvrde da je Veljović ovim postupkom izazvao “haos” u elitnoj jedinici srpske policije.

“Nakon saopštenja za javnost Veljovića da će smeniti komandanta Dikića s mesta komandanta Žandarmerije, a pre njegovog uručenja rešenja i pre stupanja na snagu, jer rešenje nije bilo uručeno, poslata je depeša kojom se obaveštavaju da je komandant razrešen na predlog direktora, a uz saglasnost ministra. Zakonski rok na žalbu na rešenje je osam dana, a pre uručenja i roka za žalbu ono ne može biti izvršno“, kaže se u saopštenju koje je poslato redakciji tog portala.

U njemu se otkriva da je pored razrešenja Dikića, od jutros rasformiran Prvi odred Žandarmerije, jedinica koju je upravo Dikić formirao, a oko koje se podigla velika medijska prašina, jer je komandant Žandarmerije optužen da ponovo pokušava da “oživi” rasformirane “crvene beretke”. “Veljović sebe stavlja iznad Zakona. U Žandarmeriji vlada haos posle ove depeše, pripadnici su razočarani, a zamenik Božović, koji je na godišnjem odmoru, dao je naredbu da se rasformira Prvi odred, koji je sistematizacijom usvojen na sednici Vlade Srbije. Direktor Veljović opet se stavlja iznad odluka Vlade. Ako je Vlada usvojila sistematizaciju, kako je moguće da direktor postupa mimo zakona?“ pitaju se iz kancelarije razrešenog komandanta Žandarmerije.

U ovoj jedinici, u kojoj vlada gvozdena disciplina od kada je krenula priča o smeni Dikića, primetno je “vanredno stanje”, jer njeni pripadnici stoje čvrsto uz Dikića i nimalo se ne slažu sa odlukom o njegovoj smeni. “Pripadnici stoje uz svog komandanta i uprkos saopštenjima iz MUP-a u kojima se navodi da je sve u redu i da je stanje normalno, to nije tako. Dikić ne prihvata odluku o svojoj smeni u uveren je da u sukobu s direktorom policije Miloradom Veljovićem on treba da izađe kao pobednik i spreman je da ide do kraja. Zato je i krenuo u otvorenu medijsku kampanju u poslednjih nekoliko dana protiv direktora policije i premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića“, kaže neimenovani izvor “telegrafa“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *