ЗАНИМЉИВО ПИТАЊЕ ИЗ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Да ли је Југ Богдан историјска личност?

ЗАНИМЉИВО ПИТАЊЕ ИЗ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Да ли је Југ Богдан историјска личност?

28 јануара 2016

adam-stefanovic1 43(Текст Миодрага Митровића из Врањског гласника, књ. V, издавач Народни музеј Врање, 1969.)

Међу најпознатијим личностима наше народне епске поезије свакако су браћа Југовићи и њихов отац Југ Богдан. У науци до сада није расветљено ко су били браћа Југовићи и да ли је Југ Богдан заиста постојао. Ја ћу покушати да на овом месту у кратким цртама ову личност сагледам у историјском светлу.

                                                                        I

Године 1963. професор Видо Латковић, добар познавалац наше народне књижевности, у једном популарном чланку навео је имена браће Југовића у нашој епској песми. Говорећи о Југ Богдану Видо Латковић је истакао да до сада није утврђен историјски идентитет за старог Југ Богдана, а још мање за његове синове. Он наглашава да се у историјским изворима из прве половине XV века често помиње херцеговачки племић Вукман Југовић, али је „тешко претпоставити“ да има икакве везе са Југовићима из наше епске поезије. Затим је истакао да се у хрисовуљи кнегиње Милице и њених синова Стефана и Вука, из 1395. год. помиње „неки Југ“, али по његовим речима, „ни то нам ништа поуздано не казује“.

Радосав Меденица у својој студији о Бановић Страхињи говори о именима девет Југовића док за Југ Богдана не даје никакво објашњење.

После објављивања Закона о рудницима деспота Стефана пружају се нове могућности за сагледавање и тумачење познате личности из косовског циклуса народних песама, Југ Богдана.

                                                                        II

У чувеном Закону о рудницима деспота Стефана Лазаревића, из прве половине XV века, помиње се личност Југ Богдан. Наиме, као што се види из уводног текста Закона, кад је деспот Стефан дошао у Ново Брдо, сазвао је градски сабор, који му је затражио Закон о рудницима, којег су имали још за време кнеза Лазара. Саветујући се са властелом о томе, деспот Стефан је одлучио да донесе Закон о рудницима, али је тражио да се нађу 24 човека из места, „који руду имају“. Тражио је да ти људи буду вешти рудари, и што учине (напишу) да донесу њему а он ће им то потврдити. У групи тих рудара, односно „рупника“ власника рударских окана, наводи се, између осталог, и Југ Богдан. То је, колико ми је познато, не само најстарији, него и једини извор који помиње име Југ Богдана у историјским изворима средњега века. Из овог се види да се Југ Богдан помиње као житељ Новог Брда (тада познато српско место на Косову и Метохији, један од најзначајнијих рудника сребра у тадашњој Европи,  са 50.000 становника, а успоредбе ради: Лондон је тада имао 10.000 становника – нап. И. Б.) првих деценија после Косовске битке 1389. год. Он је личност која учествује на веома значајном сабору у Новом Брду на коме се решавало о доношењу Закона о рудницима деспота Стефана.

Стога се може претпоставити да је Југ Богдан, власник рударских јама, или трговац, личност која је опевана у народној епској поезији, и да је, према томе, историјска личност.

Свакако да ће ово бити од користи у даљем проучавању проблематике народне епске поезије косовског циклуса.

(Приредио: И. Брезац. Интермагазин)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. kosovac says:

    I. Brezac. Intermagazin, Па и ти ниси нека личност, али бар си се потписао за разлику од неких Срба који се још стиде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u